Σε μια εβδομάδα θα επιστρέφει στην Ελλάδα τους πρόσφυγες η Γερμανία


Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η Γερμανία σκοπεύει να επιταχύνει τον «επαναπατρισμό» προσφύγων και μεταναστών που θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στο έδαφος της χώρας σε Ελλάδα και Ισπανία, μετά τη συμφωνία που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής..
Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα ERURODAC. Στο πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών

αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013.

Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες τη, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό. Από την επιτυχία αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί το πολιτικό της μέλλον, καθώς το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών απειλεί ακόμα και με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις στον χώρο Σένγκεν. Με πιθανό σενάριο την προκήρυξη νέων εκλογών και πιθανότερο το πολιτικό τέλος της Καγκελάριου Μέρκελ.

Αυτή είναι και η ουσία των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής.

«Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρέπει να πληροί δύο προϋποθέσεις. Να ολοκληρώνεται τα ξημερώματα και τα συμπεράσματά της να μην είναι ιδιαίτερα σαφή». Αυτά τα λόγια ενός παλαιού συμβούλου του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ταιριάζουν απόλυτα και στη συμφωνία για το προσφυγικό στην οποία κατέληξαν οι «28» στις Βρυξέλλες, όσο και στις διμερείς και τριμερείς που υπέγραψε η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της Συνόδου με την Ελλάδα, την Ισιπανία και άλλες 12 χώρες. Η Καγκελάριος Μέρκελ.

Το πρώτο στοιχείο της επιτυχίας, αυτό της μακράς της διάρκειας, αφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ το δεύτερο δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προσπαθήσουν να περάσουν στο εθνικό τους ακροατήριο με μεγαλύτερη ευκολία μια επώδυνη για αυτούς συμφωνία. Όπως έπραξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίρπας.

Μετά όμως από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινάει η πραγματικότητα. Η εφαρμογή δηλαδή της συμφωνίας και ο καθορισμός των λεπτομερειών που αναλαμβάνουν τεχνοκράτες και ειδικοί σύμβουλοι. Και όπως διαφαίνεται, μόλις 48 ώρες μετά την υπογραφή, η Άνγκελα Μέρκελ έλαβε ότι ακριβώς θέλησε. Τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων κρατών – μελών της ΕΕ με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία άνδρες και γυναίκες της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας που θα συμβάλουν στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού. Η Ελλάδα από την άλλη φαίνεται να έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και το ίδιο υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα