Σε Παρίσι και Λονδίνο ο Τσακαλώτος για να δει επενδυτές

Του Στέλιου Μορφίδη

Με τους επενδυτές που μπήκαν στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου να μετρούν μόνο ζημιές ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε για ένα τετραήμερο ταξίδι σε Παρίσι και Λονδίνο σε μία προσπάθεια να διατηρήσει το ενδιαφέρον για τα ελληνικά χρεόγραφα αλλά και να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις μεγάλων θεσμικών επενδυτών καθώς επισήμως ο στόχος για μία «καθαρή έξοδο» απ' το πρόγραμμα στήριξης του ESM παραμένει.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο

Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος «αναχωρεί σήμερα 13 Φεβρουαρίου 2018 για το Παρίσι (13-15/2) και το Λονδίνο (15-16/2), όπου και θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών».

Οι συναντήσεις θα γίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας κατά το οποίο θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες της γ' αξιολόγησης και να τεθούν οι βάσεις για την τέταρτη και τελευταία. Επίσης στο επόμενο Eurogroup αναμένεται να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και το τι θα συμβεί την επόμενη «επόμενη μέρα» από τη λήξη του προγράμματος.

Για το τελευταίο από εχθές έχει ανοίξει νέος γύρος αντιπαράθεσης επιχειρημάτων μεταξύ Κυβέρνησης και Τραπέζης της Ελλάδος, για τη σκοπιμότητα ή μη να ζητήσει η χώρα να ζητήσει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης.

Από τη μια ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και μάλιστα την έξοδο χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία».

Από την άλλη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κύριος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνο-ισραηλινού Επιμελητηρίου, εμμέσως τόνισε τα οφέλη μιας προληπτικής γραμμή στήριξης, καθώς θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και την διατήρηση της σταθερότητας.

«Υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, συνδέονται με την ξαφνική, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αύξηση της αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο, με τις αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, με εντάσεις στις αγορές συναλλάγματος και με γεωπολιτικούς παράγοντες».

Πιέσεις

Όλα αυτά στη «σκιά» της αύξησης των αποδόσεων του 7ετούς ομολόγου, που από την ημέρα της έκδοσής του (3,5%) έχει φθάσει πλέον να κινείται άνω του 4%.

Υπό πίεση βρίσκεται και το 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτινάχθηκε από το 3,6% πριν ξεκινήσει η αναταραχή, στο 4,31% σήμερα.

Η άνοδος των επιτοκίων ξεπέρασε το 20% μέσα σε δύο μέρες διαπραγμάτευσης. Αν αυτό το πρόβλημα πλέον απασχολεί κυρίως εκείνους που αγόρασαν το 7ετές, το «πάθημά» τους δεν αποτελεί θετική ένδειξη για μελλοντικούς επίδοξους επενδυτές που θα κληθούν να καλύψουν τις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, ειδικά αν δεν υπάρχει προληπτική γραμμή στήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα