Σε ποια χώρα οι μετοχές σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις στον πλανήτη

Το 2022 φαίνεται πως δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα θετικά για τη Δανία καθώς χαρακτηρίστηκε ως η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, μετά από τρία χρόνια μεγάλων κερδών στο χρηματιστήριο, ενώ και η έλλειψη έκθεσης σε τομείς αξίας που είναι τώρα ευνοϊκοί θέτει το σκηνικό για μια δύσκολη χρονιά μπροστά.

Ο OMX Copenhagen 25 Index υποχωρεί 14% από έτος σε έτος, σε σύγκριση με πτώση 5,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX.

Είναι μια μεγάλη ανατροπή αφού ο δείκτης της Δανίας δημοσίευσε μέση ετήσια απόδοση 25% τα τελευταία τρία χρόνια.

Η αλλαγή έρχεται εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των επιτοκίων που έχουν βάλει πιο ακριβούς τομείς, όπως η τεχνολογία, και δείκτες όπως ο Nasdaq 100 Index, στο πίσω μέρος, με τους επενδυτές να προτιμούν πλέον τις φθηνότερες μετοχές.

Οι αγορές στις σκανδιναβικές γειτονικές χώρες, Σουηδία και Φινλανδία – όπου οι λεγόμενες αναπτυξιακές μετοχές με υψηλές αποτιμήσεις είναι εξίσου άφθονες – είναι επίσης μεταξύ των 10 με τις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου για το 2022.

«Η αγορά μετοχών της Δανίας θα υποφέρει από το γεγονός ότι δεν έχουμε μετοχές αξίας ή ενεργειακές μετοχές, οι οποίες συνήθως θα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στο περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», είπε στο Bloomberg ο Tine Choi Danielsen, επικεφαλής στρατηγικής και διευθυντής της PFA Asset Management.

Μεταξύ άλλων τομέων, οι πρώην υψηλές μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Vestas Wind Systems και Orsted είχαν επίσης ένα κακό ξεκίνημα για το 2022, ενώ η Δανία στερείται τραπεζών – ένας βιομηχανικός όμιλος που έχει καλύτερες επιδόσεις σε ένα περιβάλλον αυξήσεων επιτοκίων. Η Danske Bank και η Jyske Bank είναι τα μόνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εύρος της Δανίας και αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 5% του δείκτη.

Αλλά ακόμη και μετά τη φετινή πτώση, οι δανέζικες μετοχές μπορεί να μην είναι αρκετά φθηνές για να προσελκύσουν τους επιφυλακτικούς επενδυτές.

Ωστόσο, η άποψη για τη Δανία φαίνεται λίγο πιο ρόδινη κατά τον υπολογισμό των συγκεντρωτικών μέσων των τιμών-στόχων που έχουν οι αναλυτές από την πλευρά των πωλήσεων για τις εταιρείες του δείκτη. Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει περίπου 20% ανοδική τιμή για το σημείο αναφοράς τους επόμενους 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο τουρισμός «φουλάρει» για νέο ρεκόρ

Επίδομα ακρίβειας έως 300 ευρώ σε 1.000.000 νοικοκυριά – Τα κριτήρια επιλογής

Ενέργεια: Πάνω από 6 εκατομμύρια καταναλωτές επηρέασαν τα λουκέτα σε εννέα χώρες της ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα