Σε ποιες κυβερνητικές θέσεις αυξήθηκαν οι μετακλητοί


Στοιχεία βάσει των οποίων φαίνεται μείωση στον συνολικό αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούνται σε υπουργεία και γενικές γραμματείες, έδωσε χθες στην δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα λέει ο υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, η κυβέρνηση σήμερα απασχολεί στην δημόσια διοίκηση λιγότερους μετακλητούς και επιστημονικούς συνεργάτες συνολικά, σε σχέση με όσους απασχολούνταν τον Δεκέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολο, βάσει πάντα των επίσημων στοιχείων του

υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Δεκέμβριο του 2014 απασχολούνταν 649 υπάλληλοι, ενώ σήμερα 618. Τα στοιχεία του 2016, σημειώνεται αφορούν και στους ειδικούς και επιστημονικούς συνεργάτες, ενώ του 2014 μόνο στους μετακλητούς.

Πηγή πίνακα: Το Έθνος

Σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν υπουργεία και γραμματείες που δεν έχουν προσλάβει κανέναν (!) μετακλητό ως τις αρχές του 2016, ενώ αντίθετα, σε κάποια άλλα ο αριθμός τους έχει ήδη ξεπεράσει τους προηγούμενους. «Πρωταθλητής» στην αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων είναι μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σήμερα η γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού απασχολεί 95 άτομα, έναντι 71 το 2014. Η γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής υπερτριπλασίασε τις θέσεις αυτές με 40 υπαλλήλους σήμερα, έναντι 12 το 2014. Στο ίδιο μοτίβο προσθήκης θέσεων ακόμα έξι υπουργεία, τα Δικαιοσύνης (27-17), Εθνικής Άμυνας (39-27), Εξωτερικών (22-19), Εργασίας (48-42), Εσωτερικών (52-36) και Υποδομών (30-28), αλλά και η γγ Εμπορίου (12-9).

Αμφισβητεί τα στοιχεία η αντιπολίτευση

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, τα αριθμητικά στοιχεία είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ανακοίνωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Καρκατσούλη, η κυβέρνηση φαίνεται πως διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων μέσα σε μόλις δύο μήνες: Από 957 που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, έφτασαν τους 1.814 τον Νοέμβριο ενώ σήμερα υπολογίζονται περί τους 2.000. Την ίδια ώρα με το νομοσχέδιο που αφορά το νέο μισθολόγιο φρόντισε να αυξήσει τις αποδοχές τους.

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις:

1. Οι διευθυντές των Πολιτικών Γραφείων των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (στο υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ.

Για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος σ' αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών!

2. Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

- Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους... κοινούς θνητούς! Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.

- Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους... κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.

- Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, όπου για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος χρειάζεται 26 χρόνια προϋπηρεσίας και όπου αντιστοιχεί βασικός μισθός 1.800 ευρώ για τους ΠΕ και 1.697 ευρώ για τους ΤΕ.

3. Οι ειδικοί συνεργάτες των Γενικών Γραμματειών του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, των λοιπών μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:

- Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.918 ευρώ, ΤΕ 1.807 ευρώ).

- Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.800 ευρώ, ΤΕ 1.697 ευρώ).

- Οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης στο Μ.Κ. 11 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.682 ευρώ, ΤΕ 1.587 ευρώ).

- Οι λοιποί κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας στην οποία ανήκουν (ΔΕ 1.578 ευρώ).

4. Οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή, ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και επίδομα θέσης ευθύνης 600 ευρώ! Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους φθάνει δηλαδή στο ποσό των 2.460 ευρώ!

Εκτός από τους περίπου 2.000 μετακλητούς υπαλλήλους, η κυβέρνηση διορίζει «εν λευκώ» με τα ίδια κριτήρια και τουλάχιστον 2.900 μέλη και προέδρους διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσωπα και οργανισμούς του δημοσίου (στο apografi.gov.gr καταγράφονται ήδη 2.889 μέλη ΔΣ σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).

Keywords
Τυχαία Θέματα