Σε ψυχροπολεμικά επίπεδα οι πωλήσεις όπλων

Στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1990 έφτασαν την τελευταία πενταετία οι πωλήσεις όπλων διεθνώς. Στην κορυφή της κατάταξης των χωρών με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Μεταξύ 2012 και 2016, στην Ινδία αντιστοιχούσε το 13% των εισαγωγών όπλων διεθνώς. Ακολουθούν Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα και Αλγερία.

Μεταξύ 2007 και 2011 στην Ινδία αντιστοιχούσε το 9,7% των εισαγωγών όπλων και ήταν και πάλι στην πρώτη θέση.

Τα αποτελέσματα

εξηγούνται καθώς τα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις σε Υεμένη, Συρία ή ακόμα και στο εσωτερικό τους, ενώ έχουν τεταμένες σχέσεις με το Ιράν. Την περίοδο 2012-2016, οι εισαγωγές εξοπλισμού της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν αυξήθηκαν κατά 212% σε σύγκριση με μια πενταετία πριν, ήτοι 8,2% των παγκόσμιων εξοπλισμών.

Το γιατί η Ινδία είναι σταθερά πρώτη αποδίδεται σε σοβαρές γεωπολιτικές απειλές από πλευράς του πυρηνικού Πακιστάν και της αναδυόμενης στρατιωτικής δύναμης, που δεν είναι άλλη από την Κίνα.

Το Νέο Δελχί έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες πιο κοντινές χώρες, όπως το Βιετνάμ. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, η πρωτοβουλία κατασκευής όπλων στο εσωτερικό της Ινδίας (μέσω ενός προγράμματος που λέγεται 'Make in India') δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις της κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν, «ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήματα προσπαθώντας να φτιάξουν όπλα μόνοι τους, αλλά τα πράγματα τους έχουν έρθει στραβά», με αποτέλεσμα, η χώρα να εξαρτάται όλο και πιο πολύ στις εισαγωγές κυρίως από Ρωσία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα