Σε πτώση οι τράπεζες της Κίνας μετά τους νέους στόχους των δανείων

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας έσυραν στον πάτο την χρηματιστηριακή αγορά την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές δεν συμφώνησαν με την άνευ προηγουμένου κίνηση της κυβέρνησης να πει τις επιχειρήσεις ακριβώς πόσο ακριβώς πρέπει να δανείζουν στον αγωνιζόμενο ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των νέων δανείων θα πρέπει να διατεθούν σε μη κρατικές εταιρείες, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο Guo Shuqing, πρόεδρος της ρυθμιστικής επιτροπής τραπεζών

και ασφαλίσεων της Κίνας. Ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου χρέους των τραπεζών τον Σεπτέμβριο.

Οι δημόσιοι στόχοι αντικατοπτρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς προσπαθούν να εξαλείψουν την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας εν μέσω ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου, την καταγραφή των εταιρικών αθετήσεων και την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Παρόλο που μπορεί να είναι εφικτό, οι αναλυτές και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ασκήσει υπερβολική πίεση στις τράπεζες να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα και, ως εκ τούτου, θα προκύψουν περισσότερα επισφαλή δάνεια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κίνα έχει θέσει επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για τα ιδιωτικά δάνεια, ένα βήμα που απέφευγε ακόμη και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, το πακέτο των κινήτρων που εφάρμοσε τότε αύξησε τα επίπεδα των επισφαλών δανείων, τα οποία τώρα απειλούν να καταπιούν το νέα χρήμα που «χύνεται» στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι μη κρατικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν 67,4 δισ. γουάν (9,7 δισ. δολάρια) τοπικών ομολόγων φέτος, 4,2 φορές αυτών του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι εταιρείες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους, καθώς η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει υποτονική. Ο μετριασμός του πληθωρισμού που παρουσιάστηκε την Παρασκευή υπογράμμισε την τάση αυτή και τόνισε το περιθώριο για πρόσθετα κίνητρα.

Οι τράπεζες γνώρισαν επίσης λίγα δύσκολα χρόνια. Η κεφαλαιακή ισχύς εξασθένησε σε ολόκληρο τον τομέα, με δραματικές μειώσεις σε ορισμένους μικρότερους δανειστές και οι δείκτες δανείων προς τις καταθέσεις αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον σε επτά χρόνια. Οι φθίνουσες αγορές καθιστούσαν δυσκολότερη την άντληση νέων κεφαλαίων, προτρέποντας τους δανειστές να προτιμούν την ασφάλεια των κρατικών δανειοληπτών.

Τώρα, οι μεγάλες τράπεζες θα χρειαστεί να προωθήσουν το ένα τρίτο των νέων δανείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Guo στο Financial News. Ο στόχος για μικρές και μεσαίες τράπεζες είναι υψηλότερος, στα δύο τρίτα των δανείων. Ο Guo ζήτησε επίσης τα δάνεια σε ιδιωτικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των νέων εταιρικών δανείων σε τρία χρόνια.

Σε ξεχωριστή δήλωση την Παρασκευή, η Ρυθμιστική Επιτροπή της Κίνας επέτρεψε συχνότερη αναχρηματοδότηση από τις εισηγμένες εταιρείες, απαλλάσσοντας τες υπό όρους από έναν κανόνα που απαιτούσε διάστημα 18 μηνών μεταξύ των γύρων χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση κατά 1,4% στον κύριο δείκτη της Σαγκάης, ενώ οι μετοχές του υποχώρησαν επίσης στο Χονγκ Κονγκ.

"Πιστεύουμε ότι οι στόχοι είναι αρκετά εφικτοί", ανέφεραν οι αναλυτές της Huatai Financial Holdings (HK) Ltd. σε σημείωμα στους πελάτες την Παρασκευή. Ωστόσο, η κίνηση είναι αρνητική για το βραχυπρόθεσμο κλίμα, καθώς «πιθανότατα θα αυξηθούν οι ανησυχίες της αγοράς για το «δημόσιο καθήκον» των τραπεζών και η πιθανή αύξηση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφεραν.

Keywords
Τυχαία Θέματα