Σε... βάλτο το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης

Της Μαριάννας Τζάννε

Σε βαθύ τούνελ έχει μπει το έργο της αποκατάστασης της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου αφού οι μεγάλες καθυστερήσεις που ταλαιπωρούν το έργο από τη γέννησή του, προβλέπεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Αφορμή είναι η σύγκρουση του αναδόχου με το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η μεγάλη εκκρεμότητα με την εργολαβία της β' φάσης (ανέγερση τρίτου ορόφου στο β' κτήριο της πινακοθήκης, όψεις κτηρίου), την οποία

έχει δηλώσει πρόθεση να χρηματοδοτήσει το ίδρυμα Νιάρχου. Το θέμα ήταν προγραμματισμένο να περάσει εντός του μήνα από το ΔΣ του Ιδρύματος, ωστόσο η προκήρυξη του έργου ύψους 13 εκατ. ευρώ δεν προβλέπεται να γίνει πριν το Σεπτέμβριο, χρόνος που αν υπολογιστούν οι συνήθεις διαδικασίες των ενστάσεων δεν θα βγάλει ανάδοχο πριν το τέλος του έτους.

Οι ατελείωτες καθυστερήσεις έχουν επικριθεί με σφοδρό τρόπο και από τουριστικούς φορείς καθώς άλλο ένα σημαντικό σημείο της πόλης που θα αποτελούσε πόλο έλξης των ξένων επισκεπτών, παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα πίνακες αμύθητης αξίας να φυλάσσονται σε διαμερίσματα του Κολωνακίου!

Για συνέχιση των καθυστερήσεων, προϊδεάζει και η σύγκρουση μεταξύ αναδόχου (της εταιρείας Τομής) και του υπουργείου Πολιτισμού. Με έγγραφο που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, απορρίπτεται η ένσταση που είχε υποβάλλει ο ανάδοχος κατά της απόφασης του υπουργείου, με την οποία έκανε μη αποδεκτό το αίτημά του για διάλυση της σύμβασης, εξαιτίας των μεγάλων εμποδίων που συναντά το έργο.

Το υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίζει "ότι δεν τεκμηριώνεται η μη υπαιτιότητα του αναδόχου στις καθυστερήσεις", για αυτό και δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα της παρέλευσης της οριακής προθεσμίας με υπαιτιότητα του κυρίου του έργου.

Από τον ανάδοχο σημειώνουν, ότι η σύμβαση της Πινακοθήκης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την β΄ φάση της εργολαβίας, την αναθεώρηση των μελετών και κυρίως την έγκριση του μουσειολογικής μελέτης (σ.σ θα καθορίσει τα σημεία στα οποία θα εκτεθούν τα έργα τέχνης), η οποία σημειωτέον δεν έχει ανατεθεί ακόμη. Διαφορετική είναι η άποψη που διατυπώνεται στο έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται, από την στιγμή που δεν υπάρχει η μουσειολογική μελέτη, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να εκτελεί τις εργασίες της συμβατικής μελέτης. Ήτοι, για το κτίριο Α, τοποθέτηση υαλοπετασμάτων, κουφωμάτων αλουμινίου, κ.α που όπως επισημαίνεται θα μπορούσαν να είχαν εκτελεστεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Αντίστοιχα για το κτίριο Γ, η μεταλλική κατασκευή σπείρας, η οποία σημειώνεται ότι θα μπορούσε να είχε τελειώσει από τον Μάρτιο του 2016.

Σήμερα από το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης έχει ολοκληρωθεί μόλις το 50% των κτιριακών υποδομών. Η σύμβαση υπογράφηκε με την τεχνική εταιρεία τον Απρίλιο του 2013 με συμβατική διάρκεια 850 ημερών. Το έργο, όφειλε επομένως να παραδοθεί τον Αύγουστο του 2015. Το χρονοδιάγραμμα έχει εκτιναχθεί στις 1.440 μέρες, με την εταιρεία να εκτελεί περιορισμένες εργασίες.

Επόμενο βήμα είναι η αίτηση θεραπείας από την πλευρά του αναδόχου, που αν απορριφθεί από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Μνημείων, υποβάλλεται εκ νέου προς τον υπουργό Πολιτισμού που έχει περιθώριο να αποφανθεί εντός τριών μηνών. Εφόσον και αυτός την απορρίψει, το θέμα επιλύεται στα δικαστήρια. Το καλύτερο σενάριο για την Τομή είναι να γίνει αποδεκτή και να προχωρήσει η ματαίωση του έργου. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθούν αποζημιώσεις στον ανάδοχο και θα γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα