Σε υψηλό πέντε μηνών το πετρέλαιο - Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018 έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα. Αιτία οι συνεχιζόμενες περικοπές στην παραγωγή από πλευράς ΟΠΕΚ, οι αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα και τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ παράδοσης Ιουνίου

2019 έφτασαν νωρίτερα στα 70,72 δολ/βαρέλι, ενισχυμένα κατά 38 σεντς ή 0,5% έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής.

Τα προθεσμιακά του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου 2019 σημείωσαν άνοδο 37 σεντς ή 0,6% στα 63,45 δολ/βαρέλι.

«Οι τιμές του μπρεντ αυξήθηκαν πάνω από 30% από τις αρχές του χρόνου καθώς ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να μειώνει την προμήθεια πετρελαίου για τέταρτο μήνα στη σειρά και την ώρα που αυξάνεται η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας που ενίσχυσαν τις προοπτικές της ζήτησης», αναφέρει η αμερικανική
J.P.Morgan σε σημείωμά της που δημοσιοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, έχουν δεσμευτεί να συγκρατήσουν την προσφορά γύρω στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ώστε να ενισχυθούν οι τιμές.

Η εταιρεία συμβούλων FGE ανέφερε ότι η περικοπή που έχει αποφασίσει ο ΟΠΕΚ σημαίνει ότι «τα υπερβάλλοντα αποθέματα εξαφανίζονται και η αγορά μοιάζει υγιής», για να προσθέσει ότι «η αγορά αναμένει αύξηση των τιμών στα 75 δολ/βαρέλι ή και υψηλότερα» για το μπρεντ.

Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις, η εταιρεία αναφέρει ότι μπορεί να μειώσουν τις εξαγωγές της Βενεζουέλας κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και σε συνδυασμό με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, οι τιμές και τα waiver μπορεί να αυξηθούν σημαντικά».

Υπάρχουν ωστόσο και παράγοντες που ίσως μειώσουν στη συνέχεια τις τιμές, όπως η Ρωσία, που φαίνεται διστακτική στη συμφωνία της με τον ΟΠΕΚ για συγκράτηση της παραγωγής, την οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά αν δεν επεκταθεί η εν λόγω συμφωνία και μετά την 1η Ιουλίου οπότε και λήγει.

Αλλος παράγοντας ανησυχίας είναι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως αν Κίνα και ΗΠΑ δεν καταφέρουν να λύσουν τις εμπορικές διαφωνίες τους σύντομα.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η παγκόσμια εμπορική ζήτηση έχει εξασθενίσει και οι υφιστάμενοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αποτελούν ένα πρόσθετο βαρίδι. Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κίνα ίσως βοηθήσουν την ανάπτυξη το 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα