Σενάρια συνεργασίας Τσίπρα – Θεοδωράκη πυροδοτεί η σημερινή συνάντηση

Το απόγευμα στις 4:30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει η πολυσυζητημένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου οι δυο τους να συζητήσουν τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικά την πρόταση του δεύτερου για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας.

Η συνάντηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κεντροαριστερά, αφού ο κ. Τσίπρας με την πρόσκλησή του, αλλά και ο κ. Θεοδωράκης με την

αποδοχή της πρόσκλησης αυτής, παρέκαμψαν τον νέο ενιαίο φορέα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ πυροδότησε και σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι στην περίπτωση, που οι διαφωνίες με τον Πάνο Καμμένο στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών και του Μακεδονικού, οδηγήσουν σε ρήξη τους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους.

Ακόμη και ο χρόνος ανταπόκρισης του Μαξίμου στην πρόταση του κ. Θεοδωράκη έχει ενδιαφέρον: η ιδέα αυτή του Ποταμιού έχει παρουσιαστεί από τον Δεκέμβριο του 2016, όμως τώρα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να τη συζητήσει με τον κ. Θεοδωράκη και ενώ στο μεταξύ έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση η ΝΔ, χωρίς να συγκινήσει την κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι το Ποτάμι έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα αρκετά συναινετικό προς την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, ειδικά το Μακεδονικό, για το οποίο έχει ταχθεί υπέρ μίας συμβιβαστικής λύσης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που κάνει η Αθήνα με τα Σκόπια.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται το Μαξίμου να βλέπει ένα πιθανό σύμμαχο, γιατί όχι και κυβερνητικό, στην περίπτωση, που ο κ. Καμμένος αρνηθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει, να ψηφίσει υπέρ μίας λύσης στο Σκοπιανό: Εάν οι ΑΝΕΛ δεν υπερψηφίσουν τη συμφωνία, η πολυπόθητη πλειοψηφία θα προκύψει από τις ψήφους του Ποταμιού!

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης διευκρινίζει πάντως ότι με τον κ. Τσίπρα συζητά μόνο για εθνικά θέματα και όχι για κυβερνητική συνεργασία. Προφανώς όμως αυτή η διευκρίνιση είναι λογική και αναγκαία σε αυτή τη φάση των επαφών, αλλά δεν δίνει επαρκή εικόνα για τα τυχόν επόμενα βήματα μίας σύγκλισης.

Την ίδια ώρα και με αφορμή αυτό το θέμα, αναδεικνύονται και τα προβλήματα που έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πορεία ενοποίησης του χώρου της κεντροαριστεράς. Ο ηγέτης του Ποταμιού δείχνει να ασφυκτιά και να μην έχει «χημεία» με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις αυτού του χώρου, παρότι είχε συμμετάσχει προ τετραμήνου στις διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού και συγκρότησης ενιαίου πολιτικού φορέα. Το ιδρυτικό συνέδριο αυτού του φορέα είναι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και υπό αυτή την έννοια, εάν είναι να διαφοροποιηθεί τελικά και να μην συμμετάσχει στον πολιτικό γάμο της κεντροαριστεράς, μάλλον τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το πράξει.

Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε το Σαββατοκύριακο να μην δώσει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη συνάντηση των δύο σήμερα, απόδίδοντας την πρόσκληση του κ. Τσίπρα στον κ. Θεοδωράκη σε απόπειρα εκμετάλλευσης της καλής πρόθεσης που δείχνει η αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση.

Μάλιστα η κυρία Γεννηματά είπε ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει ρομαντικές απόψεις για ορισμένα θέματα.

Ως προς την κοινή προοπτική της με τον επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «εμείς θα τα βρούμε πως θα προχωρήσουμε», προσθέτοντας ότι «ο Σταύρος είναι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, προχωράμε μαζί με τις διαφωνίες μας, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι ρεζέρβα του Τσίπρα. Αν ήθελε να είναι με τον κ. Τσίπρα θα ήταν πολύ καιρό».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα