ΣΕΒ: Επιτακτική η ανάγκη νέων επενδύσεων στον τουρισμό
Με τον ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία τομέα του τουρισμού ασχολείται ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, το οποίο φέρει και τον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τίτλο «Ο ελληνικός τουρισμός και η κάθοδος των μυρίων!».
Στο προοίμιο του δελτίου τονίζεται ότι «ο τουρισμός (ξενοδοχεία/εστιατόρια) αρχίζει να ανακάμπτει, από το 2012 και μετά, με την σταδιακή σταθεροποίηση της χώρας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσέλκυση ταξιδιωτών από νέες αγορές, καθώς και την σημαντική αύξηση
Στην ανάκαμψη αυτή συμβάλει αναμφισβήτητα και η έκρηξη στις αφίξεις ταξιδιωτών λόγω εξωγενών γεωπολιτικών παραγόντων, που μπορεί να έχουν αβέβαιη διάρκεια και ένταση. Παρόλα αυτά, ο κύκλος εργασιών στον κλάδο εξακολουθεί σε όρους όγκου να επιδεικνύει υποτονικούς ρυθμούς επέκτασης. Βρίσκεται, επίσης, σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που επικρατούσαν πριν την κρίση, αν και σε υψηλότερα σχετικά επίπεδα από εκείνα που επικρατούν σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (τουρισμός εξωτερικού) ανά διανυκτέρευση, παρά τη σταδιακή αύξηση τους από το 2011 μέχρι το 2015, και την συγκυριακή (ελπίζουμε) πτώση τους το 2016, εξακολουθούν σε πραγματικούς όρους να βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των καταλυμάτων.
Η τελευταία, αν και σε κάποιο βαθμό οφείλεται στην αδυναμία της εσωτερικής τουριστικής ζήτησης, επηρεάζεται και από μια μετατόπιση των διεθνών τουριστικών ρευμάτων σε οικονομικότερες τουριστικές προτάσεις προς νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Η τάση αυτή συμπίπτει στην Ελλάδα και με μια καθήλωση των επενδύσεων στον κλάδο του τουρισμού που επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ποιότητα των τουριστικών υποδομών, αλλά και τις τιμές των καταλυμάτων από την πλευρά της προσφοράς, όπως, με άλλα λόγια αλλά με την ίδια έμφαση, επισημαίνει και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στο ετήσιο συνέδριο του 2016 του ΣΕΤΕ.
Καθώς ανεπαρκείς επενδύσεις οδηγούν σε τουριστικό προϊόν υποδεέστερης ποιότητας και κερδοφορίας, που οδηγεί ακολούθως σε μικρότερες επενδύσεις, κ.ο.κ., απαιτούνται ρηξικέλευθες λύσεις.
Πρώτον, με την επιστροφή στις αγορές και με την έξοδο από το Μνημόνιο, να εδραιωθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που η απουσία της μέχρι σήμερα δεν επέτρεψε, λόγω οξυμένης αβεβαιότητας, να γίνουν επενδύσεις που να αξιοποιούν και τις τεράστιες εισροές ταξιδιωτών από το εξωτερικό και την φυγή προς τα εμπρός, δηλαδή προς την ποιότητα και τους ταξιδιώτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και διαφοροποιημένης ζήτησης υπηρεσιών πέραν του καλοκαιρινού τουρισμού.
Δεύτερον, να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως τονίζεται και στην ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου στην Γενική Συνέλευση του 2017, που, πέραν των τάσεων συμπίεσης των τιμών των καταλυμάτων όπως διαμορφώνονται διεθνώς, έχει να αντιμετωπίσει και τιμωρητικούς φορολογικούς συντελεστές μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα καταλύματα στο 13% (από 6,5% προηγουμένως) και την εστίαση και τις μεταφορές επιβατών σε 24% (από 13% προηγουμένως).
Και, τρίτον, να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ώστε να γίνουν και με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και έτσι, να αποκτήσει ο ελληνικός τουρισμός διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική λόγω εξειδικευμένου προϊόντος υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η γενικότερη οριζόντια πολιτική διευκόλυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων (αδειοδότηση, χωροταξικό, ευέλικτη αγορά εργασίας, κ.ο.κ.), όχι μόνο στις ξενοδοχειακές/μεταφορικές υποδομές (golf, μαρίνες, υδατοδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομοι κλπ), αλλά και τις μουσειακές υποδομές μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (θεματικά μουσεία Δημοκρατίας, Τεχνολογίας, Μεταποίησης, Εμπορίου κ.ά., εικονική εμπειρία επισκεπτών μέσω τεχνολογικών μέσων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κλπ., αξιοποίηση ξεναγών, παραχωρησιούχων και αρχαιοφυλάκων σε ένα πλαίσιο καλύτερης εξυπηρέτησης της πελατείας και όχι προσοδοθηρικής εκμετάλλευσης, κ.ο.κ.).
Εμπρός, λοιπόν, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μιζέριας στη χώρα που έχει όλα τα προσόντα για να μεγαλουργήσει. Τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού είναι καλά. Οι μεγάλες προκλήσεις που συνδέονται με τη γιγάντωση του τουριστικού ρεύματος δεν μπορούν να αγνοηθούν».
Διαβάστε εδώ το Εβδομαδιαίο Δελτίο του Συνδέσμου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Kαλοκαιρινή προσφορά POS από τη VivaWallet
- Και τη σύζυγό του είχε σκοτώσει ο δράστης του εγκλήματος στο Περιστέρι
- Suddeutsche Zeitung: H βόρεια Κύπρος στοχεύει στον μαζικό τουρισμό
- Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα της Philip Morris
- Μειώθηκε κατά 1,1 δισ. το όριο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
- Η ακτοπλοϊκή αγορά έχει απολέσει το 46% της κίνησής της από το 2009!
- Πονοκέφαλος στις τράπεζες οι ζημιές των χρηματιστηριακών τους
- Το έσκασε από το Δαφνί και σκότωσε τη γυναίκα του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
![ΣΕΒ, Επιτακτική,sev, epitaktiki](https://images32.inewsgr.com/2814/28147933/sev-epitaktiki-i-anagki-neon-ependyseon-ston-tourismo-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- ΣΕΒ: Επιτακτική η ανάγκη νέων επενδύσεων στον τουρισμό
- Πονοκέφαλος στις τράπεζες οι ζημιές των χρηματιστηριακών τους
- Νέο ρόλο χρειάζεται το ΤΧΣ
- Κυβερνητική πηγή στο CNBC: Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την έξοδο στις αγορές
- Το έσκασε από το Δαφνί και σκότωσε τη γυναίκα του
- Κλιμακώνεται η κόντρα Γερμανίας - Τουρκίας
- VivaWallet POS με χαμηλότερες χρεώσεις
- ΟΑΕΔ: Οριακή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Όμιλος ΟΤΕ: Βιώσιμη ανάπτυξη για την κοινωνία, μέσα από την τεχνολογία
- Πιο Βρετανικό από ποτέ το σποτ ασφαλείας της British Airways
- Εντυπωσιακή άνοδος του τζίρου της βιομηχανίας τον Μάιο
- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μείωση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 40,5 δισ.
- Καμία αλλαγή σε επιτόκια και QE από την ΕΚΤ
- Έξι μήνες Τραμπ: Όλα τα αξιοσημείωτα που είδαμε
- Στο μηδέν διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ
- Kαλοκαιρινή προσφορά POS από τη VivaWallet
- Οι «Βig 5» της τεχνολογίας αξίζουν πλέον 3 τρισ. δολάρια!