ΣΕΒ: Γιατί η ύφεση βαθαίνει – Πώς θα αντιστραφεί το κλίμα
Τι εκτιμά ο Σύνδεσμος για την μέχρι σήμερα πορεία αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο Μηνιαίο Οικονομικό Δελτίο του για τον Ιούνιο
Τη μεικτή εικόνα των μακροοικονομικών δεδομένων, καθώς ορισμένα εξ αυτών μπορεί να προσφέρουν κάποιες ελπίδες ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για έξοδο από την ύφεση στο β' εξάμηνο του 2016, υπάρχουν, όμως, και ορισμένα που σκιάζουν την έστω και αχνά θετική εικόνα.
Ο ΣΕΒ στην μηνιαία ανάλυσή του υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι οι αναβολές και οι καθυστερήσεις
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το α' τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -1,4%, συμπληρώνοντας τρία διαδοχικά 3μηνα ύφεσης μετά από έξι συνεχόμενα 3μηνα ανάπτυξης και ακολουθώντας την πτωτική τάση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Με το αίσιο τέλος της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η εκταμίευση της δόσης των €10,3 δισ. αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά, αφού μέρος αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.
Η βελτίωση της ρευστότητας σε συνδυασμό με την πιθανή άνοδο του τουρισμού, εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει έως έναν βαθμό τις υφεσιακές πιέσεις που θα δημιουργήσουν τα νέα μέτρα σχετικά με τη φορολογία και το ασφαλιστικό. Προς το παρόν, τα στοιχεία αντανακλούν μια διστακτική σταθερότητα, με τους περισσότερους δείκτες να μην αποτυπώνουν μια σαφή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η οικονομία σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στο εξωτερικό, με την εγχώρια ζήτηση να υφίσταται τις επιπτώσεις της αυξημένης αβεβαιότητας.
Ειδικότερα:
- Η βιομηχανική παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών κινείται ανοδικά για 6ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο του 2016 (+4,2%), καταγράφοντας αύξηση +2,7% συνολικά το πρώτο 4μηνο του έτους.
- Οι εξαγωγές αγαθών πλην πετρελαιοειδών συνεχίζουν να δείχνουν αντιστάσεις, επανερχόμενες εκ νέου σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής τον Απρίλιο του 2016 (+2,2% και +0,5% το διάστημα Ιαν – Απρ 2016). Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αγαθών πλην πετρελαιοειδών κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο (+26,5% τον Απρίλιο και +9,6% το διάστημα Ιαν – Απρ).
- Οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας, που είχαν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα απαισιόδοξα επίπεδα τους προηγούμενους μήνες, αποκλιμακώνονται ελαφρά τον Μάιο του 2016 και, μαζί με τις προσδοκίες για αποταμίευση και σημαντικών αγορών, αντιστάθμισαν την επιδείνωση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση, ανακόπτοντας την υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -71,9 μονάδες από -73,7 τον προηγούμενο μήνα).
- Οι θετικές προσδοκίες για τον τουρισμό ενισχύονται, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά +8,2% τον Μάρτιο του 2016, αναπληρώνοντας τις απώλειες που σημειώθηκαν κατά το πρώτο 2μηνο του έτους (-5,6%), ενώ κατά το διάστημα Ιαν. – Μαρ. εμφανίζουν οριακή υποχώρηση -0,1%. Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τουρισμό, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περσινό, κινήθηκαν ανοδικά τον Μάιο του 2016 (στις 88,9 μονάδες από 79,7 τον προηγούμενο μήνα).
- Το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί τον Μάρτιο του 2016 (24,1% έναντι 24,2% τον προηγούμενο μήνα και 25,7% τον Μάρτιο του 2015), εμφανίζοντας μία αργή μεν αλλά σταθερή πτωτική πορεία.
Παράλληλα όμως:
- O δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά τον Μάιο του 2016 (στις 89,7 μονάδες από 90,3 τον προηγούμενο μήνα), λόγω των αρνητικών προσδοκιών στη βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες στους υπόλοιπους τομείς παρουσίασαν βελτίωση. Την ίδια ώρα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) παρουσίασε μικρή επιδείνωση (στις 48,4 μονάδες από 49,7 τον προηγούμενο μήνα), παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων για 4ο συνεχόμενο μήνα. Η υποχώρηση του PMI οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις διεθνείς αγορές, ενώ παρατηρήθηκε οριακή μείωση των θέσεων εργασίας.
- Πτωτικά κινήθηκε για 3ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο του 2016 ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, ωστόσο η μείωση περιορίστηκε στο -1,6% (από -6,8% τον Φεβρουάριο), ενώ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016 ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου σημείωσε αύξηση +3,2%. Συνολικά κατά το πρώτο 3μηνο του 2016, καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, με εξαίρεση τα τρόφιμα (+3,9%) και τα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης (+1,9%), ενώ ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά -3,4% (-2,1% χωρίς τα καύσιμα).
Υπό το φως των παραπάνω στοιχείων, οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, όπως αυτές της ΕΕ αλλά και οι πιο πρόσφατες του ΟΟΣΑ, εξακολουθούν να κάνουν λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2ο εξάμηνο του 2016.
Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη τριετία αναμένεται να περιορίσουν την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία συμβάλλει κατά 80% στο ΑΕΠ. Έτσι, για να επαληθευθούν οι προβλέψεις ανάκαμψης και να εδραιωθούν προοπτικές ανάπτυξης με μακροχρόνιο ορίζοντα, είναι αναγκαία η ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που παράγουν σταθερά εισοδήματα.
Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα του Βιομηχανικού Συνεδρίου του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη διαμόρφωση μίας βιομηχανικής στρατηγικής για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γιώργος Παπανδρέου: «Αυτοί έριξαν την κυβέρνησή μου»
- Έρχεται εγκύκλιος για δωρεάν παραχώρηση αγροτεμαχίων από συγγενείς οι οποίοι δεν είναι αγρότες
- Νομικές κινήσεις κατά των Ταμείων προαναγγέλλουν οι γιατροί
- Τι "βλέπει" η Citigroup για πρόωρες εκλογές, Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ
- Ο Μάρδας κέρδισε τη Bild για τα περί δήθεν μεταφοράς 80.000 ευρώ
- Επαναλαμβανόμενες στάσεις από την Τρίτη σε τρένα και προαστιακό
- Τι κινητό χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και γιατί;
- Τι πραγματικά φοβάται η Γερμανία από το Brexit
- Ηπατίτιδα C και χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τι κινητό χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και γιατί;
- Ηπατίτιδα C και χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα
- Brexit: «Βουτιά» για στερλίνα έναντι ευρώ, δολαρίου και ελβετικού φράγκου
- Λιβύη εναντίον Goldman Sachs με διακύβευμα 1,2 δισ. δολάρια
- Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της λευχαιμίας ενηλίκων
- Σιωπηλή μάστιγα τα ρευματικά νοσήματα
- H&M: Δύο νέα καταστήματα σε Βέροια και Ηράκλειο Κρήτης
- Νέα πυρά κατά της Ελλάδας από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ
- Γ. Σταθάκης: Το β' εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης
- Deutsche Bank – JP Morgan: Γιατί το Brexit μπορεί να «ανεβάσει» τις βρετανικές εκλογές – Σύσταση «overweight»

- Τελευταία Νέα New Money
- ΣΕΒ: Γιατί η ύφεση βαθαίνει – Πώς θα αντιστραφεί το κλίμα
- Νέα πυρά κατά της Ελλάδας από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ
- Όσμπορν: Παρακινεί επιχειρήσεις να μιλήσουν κατά του Brexit
- Ηπατίτιδα C και χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα
- Γ. Σταθάκης: Το β' εξάμηνο του 2016 θα έχουμε θετικό πρόσημο ανάπτυξης
- Τι κινητό χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και γιατί;
- Deutsche Bank – JP Morgan: Γιατί το Brexit μπορεί να «ανεβάσει» τις βρετανικές εκλογές – Σύσταση «overweight»
- Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της λευχαιμίας ενηλίκων
- Λιβύη εναντίον Goldman Sachs με διακύβευμα 1,2 δισ. δολάρια
- Βάιντμαν: Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων χαλάρωσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής κτηνοτροφίας με ΝΕΟΓΑΛ
- Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης στο Πολύκαστρο - Αναχώρησαν ακόμη 4 λεωφορεία
- H Microsoft αγοράζει την Linkedin έναντι 26,2 δισ. δολ.
- Αντζελίνα Τζολί ετών 15 σε "άγουρες" φωτογραφίες που δεν έχουμε δει
- Κουμουτσάκος: «Μιλούν για οριακή συνταγματικότητα αυτοί που πρωταγωνιστούσαν στις καταλήψεις...»
- Νέα δηλητηριώδη βέλη εναντίον της Ελλάδας από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ
- ΤΕΕ: Προτάσεις για ένα αναπτυξιακό σοκ
- Γιώργος Παπανδρέου: «Αυτοί έριξαν την κυβέρνησή μου»
- H Η&M επεκτείνεται σε Ηράκλειο και Βέροια
- Η Microsoft εξαγοράζει το LinkedIn έναντι $26,2 δισ.