ΣΕΒ: Με επενδύσεις και διαφύλαξη όσων έχουμε πετύχει, θα αποφύγουμε νέες περιπέτειες

Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, τόσο στη διεθνή οικονομία, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, επισημαίνει ο ΣΕΒ, στην εβδομαδιαία ανάλυσή τους για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η εκτίμηση των αναλυτών του Συνδέσμου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η παγκόσμια οικονομία δεν φαίνεται να στηρίζει υψηλότερους εγχώριους ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω αυξημένης ζήτησης για ελληνικές εξαγωγές αγαθών (μεταποίηση, αγροτική παραγωγή, ορυχεία) και υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες-κατασκευές, λογισμικό, κλπ.), με την παραδοχή

ότι η ελληνική οικονομία συμπεριφέρεται όπως στις προβλέψεις.

Οι αριθμοί αυτοί, όμως, δεν είναι νομοτελειακά σταθεροί. Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να αυξήσουμε το μερίδιο μας στις παγκόσμιες αγορές, που θα εξακολουθήσουν, παρά τη μικρή οπισθοχώρηση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, να προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες για όποια ελληνική επιχείρηση διαθέτει την ποιότητα και την ποσότητα σε ανταγωνιστικές τιμές και καινοτόμα προϊόντα για να διεισδύσει στις αγορές του εξωτερικού. Υπάρχει, λοιπόν, μια δυναμική που πρέπει να εκμεταλλευθούμε για να αυξήσουμε την εξωστρεφή παρουσία μας στη διεθνή σκηνή».

Παράλληλα, η ανάλυση του ΣΕΒ υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας: «Πρώτον και κυριότερο, δανεικά δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν για πολλά ακόμη χρόνια. Η χώρα έχει ήδη καταφέρει να έχει δημοσιονομικά πλεονάσματα, (+0,8% του ΑΕΠ το 2017), με το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρείται σε +3,5 π.μ. του ΑΕΠ μέχρι το 2022, χωρίς νέα μέτρα. Για να το πετύχουμε, βεβαίως, αυτό, έχουμε αυξήσει στα ύψη την φορολογική επιβάρυνση, μαζί με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (41,5% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 32,6% του ΑΕΠ το 2009 και 39,8% του ΑΕΠ στην ΕΕ-28 το 2017), και έχουμε συμπιέσει τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου (εκτός μισθών) σε απαράδεκτα για ευρωπαϊκή χώρα χαμηλά επίπεδα (10,4% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 13,3% του ΑΕΠ το 2009 και 15,3% του ΑΕΠ στην ΕΕ-28 το 2017).

Ταυτόχρονα, βεβαίως, σε αυτό το αποτέλεσμα έχουν συμβάλλει οι μειωμένες πληρωμές τόκων λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους και η συρρίκνωση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, παρόλο που οι δαπάνες για συντάξεις έχουν διογκωθεί (από 14,3% του ΑΕΠ το 2009 σε 16,9% του ΑΕΠ το 2017, και 12,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ-28), λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, και της μεγάλης ύφεσης και ανεργίας, και παρά τις περικοπές των συντάξεων.

Στον τομέα των επενδύσεων, το σύνολο των επενδύσεων είναι σήμερα (2017) 13% του ΑΕΠ (εκ των οποίων, 0,6 π.μ. του ΑΕΠ είναι σε κατοικίες και 4,4 π.μ. του ΑΕΠ δημόσιες επενδύσεις, και 8 π.μ. του ΑΕΠ σε ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις).

Στο ξέσπασμα της κρίσης (2009), οι επενδύσεις ανέρχονταν σε 21% του ΑΕΠ (εκ των οποίων 6,5 π.μ. του ΑΕΠ σε κατοικίες, 5,7 π.μ. του ΑΕΠ σε δημόσιες επενδύσεις, και 8,5 π.μ. σε ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις, Δ04, Δ05 και Δ06). Συνεπώς, είναι ενθαρρυντικό, που τουλάχιστον, οι ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις είναι σήμερα στο επίπεδο πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένονται να αυξηθούν το 2019, στο βαθμό που η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται σήμερα στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών θα μετατραπεί σε οικοδομικές εργασίες τους επόμενους 18 μήνες, πέραν των επισκευών και ανακαινίσεων κατοικιών λόγω της άνθησης των βραχυχρόνιων τουριστικών ενοικιάσεων κατοικιών. Οι δημόσιες επενδύσεις, επίσης, αναμένεται να κινηθούν ανοδικά καθώς έχουν συμπιεσθεί, σε ανεπίτρεπτα χαμηλό επίπεδο, με πολλές δημόσιες υποδομές σε μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης».

Keywords
Τυχαία Θέματα