ΣΕΒ: Στόχος η εποικοδομητική συμμετοχή των βιομηχάνων στη διαδικασία του Brexit

Την πρώτη αντίδραση τόσο της Business Europe (Ένωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων της Ευρώπης) όσο και του ΣΕΒ, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, στην οποία υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι ευελπιστούν να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΣΕΒ

τονίζεται ότι «με την επίσημη ανακοίνωση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η BusinessEurope –η Ένωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης- και ο ΣΕΒ προχωρούν σε μια πρώτη αντίδραση που συνοψίζει τις θέσεις της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας και αφορούν στο πνεύμα και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων καθώς και στο νέο μοντέλο που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ-Η.Β., μετά το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον επίσημα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιώντας το άρθρο 50. Η BusinessEurope και ο ΣΕΒ δηλώνουν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα για να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αναζήτηση λύσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός υγιούς και ισορροπημένου νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου οι λύσεις αυτές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστοιχα το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθούν αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις στο μέλλον. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ προκαλεί αβεβαιότητες και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαχειριστεί την έξοδο από την ΕΕ με τρόπο ομαλό και εποικοδομητικό.

Ένα σημαντικό κομμάτι των θέσεων εργασίας στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εξαγωγές και την παραγωγική αλυσίδα και είναι εξ' αυτού διασυνδεδεμένες με την ευρύτερη Ευρώπη. Η δημιουργία περιττών εμποδίων στο εμπόριο και στις επενδύσεις, καθώς και άνισων όρων ανταγωνισμού θα πρέπει να αποφευχθούν.

Σημειώνεται ότι, ειδικότερα οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ, με τις εισαγωγές στα 1,2 δισ. ευρώ περίπου το 2016. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350 εκατ. περίπου), τα χημικά (200 εκατ. περίπου), τα τρόφιμα (350 εκατ. περίπου) κ.α.

Η BusinessEurope και τα μέλη της σύνδεσμοι σε όλη την Ευρώπη καλούν τους διαπραγματευτές να διασφαλίσουν ότι το νέο μοντέλο που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ-Η.Β., μετά το Brexit, θα είναι σύμφωνο με τις ακόλουθες αρχές:

Διατήρηση της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς που βασίζεται στις τέσσερις ελευθερίες της.Διασφάλιση, όσο το δυνατόν, πιο στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Η.Β.Οργάνωση μιας ομαλής μετάβασης προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα στη νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί.Περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτεςΔιασφάλιση ασφάλειας δίκαιου, το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίτευξη πρακτικών λύσεων, σε ένα λογικό και προβλέψιμο χρονικό διάστημα.Συμμετοχή στις συζητήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των σχετικών διαδικασιών, της πρόσβασης στην αγορά και της σύγκλισης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδιώξουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις για το μέλλον, σε ένα πλαίσιο με ίσους όρους ανταγωνισμού. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πρέπει να είναι ομαλή.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε ένα πραγματικό πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι διαπραγματευτές πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών, η δε πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στην εξισορρόπηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ οφείλει να βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός κράτους - μη μέλους της ΕΕ. Γνωρίζοντας ότι οι καλύτερες εμπορικές συμφωνίες δεν είναι στατικές, υποστηρίζουμε μια συμφωνία, η οποία προσαρμόζεται στις αλλαγές στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα