ΣΕΒΕΚ: Θα επιδιώξει καταχώρηση του Γύρου και ως «Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης»

Του Στέλιου Μορφίδη

Και δεύτερο φάκελο για τη κατοχύρωση του «Ελληνικού Γύρου» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα καταθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με τους Έλληνες παραγωγούς κρέατος.

Οι τελευταίοι είχαν αντιδράσει απειλώντας ότι θα καταθέσουν ένσταση στο φάκελο που είναι ήδη σε διαβούλευση προκειμένου ο «Ελληνικό Γύρος» να καταστεί «Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν» (ΕΠΙΠ). Και αυτό καθώς ο χαρακτηρισμός ΕΠΙΠ διασφαλίζει μόνο τον τρόπο παρασκευής ενός προϊόντος και όχι την προέλευση

των πρώτων υλών.

Έπειτα από διαβουλεύσεις των δύο πλευρών και καθώς το επιχείρημα των εταιρειών παραγωγής Γύρου ότι η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλυφθεί η ζήτηση είναι ισχυρό βρέθηκε η «χρυσή τομή», η κατάθεση δηλαδή και δεύτερου φακέλου που θα ικανοποιεί το αίτημα των παραγωγών κρέατος περί πιστοποίησης της ελληνικότητας των κρεάτων.

Έτσι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απρόσκοπτα και για τους δύο φακέλους θα υπάρχουν οι ενδείξεις: «ΕΠΙΠ ΓΥΡΟΣ», γι αυτόν που θα διασφαλίζει τον τρόπο παραγωγής του νόστιμου προϊόντος, και «ΠΓΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ», που επιπρόσθετα θα διασφαλίζει την ελληνικότητα των κρεάτων που θα χρησιμοποιούνται για το τελικό προϊόν.

Με τον πρώτο εξάλλου ο ΣΕΒΕΚ ήθελε περισσότερο να διασφαλίσει το ίδιο το προϊόν στις ξένες αγορές, όπου τα τελευταία χρόνια επιχειρούν αρκετές ελληνικές εταιρείες, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό του τουρκικού ντονέρ που πωλείται με το όνομα «Γύρος».

«Η υποβολή και της δεύτερης αίτησης ολοκληρώνει την στρατηγική του Συνδέσμου για την προστασία του Γύρου». Το συγκεκριμένο προϊόν θα αξιοποιηθεί ως εθνικό brand (με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, χωρίς συντηρητικά κλπ.), αλλά χωρίς περιορισμό είδους και προέλευσης κρέατος, με τον χαρακτηρισμό «ΕΠΙΠ ΓΥΡΟΣ», ενώ παράλληλα όταν η παρασκευή του θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικής προέλευσης κρέατα θα χαρακτηρίζεται ως «ΠΓΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος.

«Ήταν στρατηγική επιλογή και κίνηση νομικού χαρακτήρα η διπλή αυτή κατοχύρωση του ΓΥΡΟΥ ως ΕΠΙΠ και ως ΠΓΕ και θα τα κυνηγήσουμε και τα δύο μέχρι τέλους» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Μάνος Δομαζάκης, ο οποίος παράλληλα καλεί σε «συστράτευση όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από αυτή τη διπλή κίνηση προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Να κινηθούμε ενωμένοι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τις ενστάσεις που θα βρούμε από το εξωτερικό» επεσήμανε και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στέλιος Σκαρίμπας, αναφερόμενος σε «εισαγόμενα προϊόντα με την ονομασία «Γύρος», η ποιότητα των οποίων καμία σχέση δεν έχει με τον ελληνικό. Παράλληλα, τόνισε, οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν Γύρο ανταγωνίζονται στις αγορές της Ε.Ε. υποδεέστερα και ως εκ τούτου πολύ φθηνότερα προϊόντα με την ονομασία αυτή, τα οποία εκμεταλλεύονται τη φήμη του ελληνικού Γύρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα