Σήμερα κρίνεται η «τύχη» της συμφωνίας

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν Τσακαλώτος-Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, βρίσκονται πλέον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να δουν αν θα τρέχουν τελευταία στιγμή να βρουν δωμάτιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη για την Ελλάδα.

Και

εχθές πάντως δεν βγήκε «καπνός» από τις συναντήσεις στο Χίλτον, οπότε μάλλον η προοπτική μιας συμφωνίας απομακρύνεται επικίνδυνα. Αυτό θα κριθεί πιθανότατα σήμερα, αφού οι θεσμοί θα απαντήσουν αν δέχονται ή όχι όσα άκουσαν από την ελληνική πλευρά.

Επί 5 ώρες οι δανειστές άκουγαν από στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ότι δεν γίνεται νομικά να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση απόκλισης του προϋπολογισμού από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν έδειξαν όμως να κάμπτονται και να ζητούν νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ και σήμερα θα αποφασίσουν αν θα δεχθούν άλλες εναλλακτικές ή αν οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει και ο λογαριασμός για το βασικό «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και μήνες η κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο και για σενάριο με αφορολόγητο 8.900 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μισθωτός με δύο παιδιά θα μπορούσε να δικαιούται το αφορολόγητο των 9.090 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο Τσακαλώτου, έναντι των 8.182 που προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ και 9.545 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο.

Εκεί που φαίνεται να έχει επέλθει συμφωνία είναι στα «κόκκινα» δάνεια. Πληροφορίες μιλούν ότι η ελληνική πλευρά δέχτηκε ενάμισι χρόνο παράταση για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε. Ουσιαστικά πρόκειται όμως για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές –δεδομένου και ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο για να στηθεί και να λειτουργήσει πριν τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Και αν λυθεί όμως το πρόβλημα για τη νομική μορφή που θα λάβει το νέο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, μένει να λυθεί και το ποια μέτρα θα έχει μέσα.

Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να έχει κυρίως εισπρακτικά μέτρα και ελάχιστες έως καθόλου περικοπές δαπανών, μισθών και συντάξεων.

Για παράδειγμα, εξετάζονται εισπρακτικά μέτρα όπως:

-η επιβολή ΦΠΑ 24% αντί 13% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης
-η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%
- μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, αυτοκίνητα κ.ά.
- κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Θεωρείται αδύνατον όμως να μην περιλαμβάνει και μέτρα που ζητούν οι θεσμοί, όπως περιορισμός του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με μειώσεις ή και νέες μειώσεις συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα