Σκέψεις για αλλαγές στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυση της εστίασης

Βελτιώσεις στο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου της εστίασης σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στις ενισχύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη τη βελτίωση των όρων ένταξης στο συγκεκριμένο

πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ και προβλέπει ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης, με ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου του 2019.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η μείωση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% και πλέον. Όμως, φαίνεται να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βελτιωθεί με κάποιον τρόπο ο «κοφτής» της αναγκαίας πτώσης του καθώς σε αυτά τα επίπεδα, το κριτήριο περιορίζει σημαντικά το εύρος των δικαιούχων.

Η όποια μεταβολή όμως στα κριτήρια του προγράμματος θα πρέπει να «περάσει» από τους θεσμούς, καθώς η προϋπόθεση της μείωσης τζίρου κατά 30% είναι οριζόντια σε όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Το επιχείρημα όμως της αγοράς που φαίνεται να υιοθετεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μένουν εκτός της περιμέτρου του προγράμματος περίπου 40.000 επιχειρήσεις της εστίασης για τον εξής λόγο:

Το κριτήριο της μείωσης τζίρου κατά 30% υπολογίζεται με βάση τον τζίρο στο δωδεκάμηνο του 2020, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας ουσιαστικά ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου του 2020, οπότε επιβλήθηκε το πρώτο αυστηρό lockdown και ανεστάλη η λειτουργία της εστίασης.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής δυο ενδεχόμενα:

Να πείσει τους δανειστές οτι το κριτήριο της μείωσης του τζίρου πρέπει να προσδιοριστεί στο 20% εάν ληφθεί υπόψη το δωδεκάμηνο ή εναλλακτικάΗ μείωση του τζίρου να υπολογισθεί με βάση τις απώλειες στο εννεάμηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου, διότι τα έσοδα των επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς μειώνουν για μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων τις απώλειες στο επίπεδο του 21%.

Τις προτάσεις αυτές έχουν υποβάλει στην συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης 43 σωματεία – σύλλογοι του κλάδου εστίασης από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών τουριστικών περιοχών, που έχουν συστήσει τον φορέα διαλόγου «Estiasi Greece».

Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, που αφορά μια άλλη πρωτοβουλία, προτείνει να μη δοθεί οριζόντια ενίσχυση ίση με το 7% του τζίρου του 2019, αλλά αυτή να κλιμακώνεται ως εξής: για τζίρο έως 10.000 ευρώ, επιδότηση 15%, για τζίρο έως 30.000 ευρώ, επιδότηση 14%, για τζίρο έως 100.000 ευρώ, επιδότηση 12%, για τζίρο έως 200.000 ευρώ, επιδότηση 10%, για τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, επιδότηση 5%.

Επίσης, προτείνει ως ανώτατο όριο επιδότησης τις 30.000 ευρώ και όχι τις 100.000 ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Στην κυβέρνηση καλλιεργούνται και σκέψεις για επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε ορισμένους τομείς του λιανεμπορίου π.χ. στην ένδυση και την υπόδηση ή να συνδυαστεί και με το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού που βρίσκεται επίσης υπό διαμόρφωση.

Διαβάστε ακόμη:

Τραπεζάκια έξω χωρίς SMS αλλά με αποστάσεις: Το δύσκολο άνοιγμα της εστίασης

Στο 3,6% ο πήχης για την ανάπτυξη το 2021

ΑΜΚ Πειραιώς, Ηρακλής ΙΙ και DTC στο κυρίως «πιάτο» Μητσοτάκη – Στουρνάρα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκέψεις,skepseis