Σκουρλέτης: Ένιωσα έλλειψη αλληλεγγύης στο Συνέδριο

«Προχωράμε όσο μάς εμπιστεύεται ο λαός» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας - Τι λέει για χρέος, τηλεοπτικές άδειες και «διαμάχη» Βαρουφάκη - Στουρνάρα


«Αν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν δεν μειωθούν μετά το ´18 τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν δεν υπάρξει μια συμφωνία απομείωσης του χρέους, στοιχεία απαραίτητα για να βαδίσουμε με σιγουριά στον δρόμο της ανάπτυξης, τότε δεν θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τα μεγέθη της οικονομίας, ακόμη και αν οι στόχοι επιτευχθούν». Αυτό δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη

στην εφημερίδα «Realnews» ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. «Προχωράμε όσο μάς εμπιστεύεται ο λαός» υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στιγμές που ένιωσε έλλειψη αλληλεγγύης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της κυβέρνησης είπε: «Αναμφίβολα μιλάμε για ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του εμπεριέχει τη λογική της λιτότητας – υπήρξε, άλλωστε, προϊόν ενός επώδυνου συμβιβασμού. Πλην, όμως, αυτή τη συμφωνία δεν την κρύψαμε από τον λαό, αντιθέτως την παρουσιάσαμε πριν από τις εκλογές και ζητήσαμε να κριθούμε για το σύνολο των προσπαθειών μας από τον Γενάρη του 2015. Βεβαίως, ο νεοφιλελεύθερος χαρακτήρας αυτού του προγράμματος δεν προκύπτει μόνον από τα περιοριστικά μέτρα που εμπεριέχει, αλλά και από μια συνολική αντίληψη που προωθεί ως μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης για το σύνολο της κοινωνίας, την υγεία, την παιδεία, τον χωρικό σχεδιασμό, τον ρόλο του Δημοσίου κ.λπ. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς τονίζουμε πως δεν διεκδικούμε την πατρότητα του προγράμματος, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. η οποία πιστεύει και εμπνέεται από αυτές τις πολιτικές. Υπάρχουν βέβαια και πλευρές της πολιτικής μας που κινούνται έξω από τη βασική λογική της τελευταίας συμφωνίας, δεν είναι όμως αυτές που διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα».

Υπογράμμισε ότι «η επιλογή που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι με βάση τους πραγματικούς συσχετισμούς, ήταν η καλύτερη δυνατή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» και πρόσθεσε ότι αν μεταφερθεί η συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη: «Αρνητικό θα είναι και να μας πουν «ναι» σε μια λύση για το χρέος, αλλά με ταυτόχρονη υπαγωγή σε ένα νέο πρόγραμμα».

Για τα μνημόνια είπε: «Η αποτυχία των δυο προηγούμενων μνημονίων είναι ότι οδήγησαν σε ένα τρίτο, παρόλο που το σημερινό είναι σαφώς ηπιότερο, εξαιτίας της σθεναρής διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης. Παρ' όλα αυτά, η σωρευτική επίδραση της λιτότητας δεν επιτρέπει τη συνέχισή της. Τα επόμενα μέτρα πρέπει να είναι μέτρα χαλάρωσης, δεν πάει άλλο».

Σχολιάζοντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απουσία ενός συλλογικού καθοδηγητικού πολιτικού κέντρου φάνηκε καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και σε αρκετές περιπτώσεις επηρέασε και το αποτέλεσμα. Είναι κάτι που ακούστηκε κατά κόρον στη διάρκεια του Συνεδρίου. Η εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος πρέπει να συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού». Παραδέχτηκε επίσης ότι κατά το συνέδριο υπήρξαν στιγμές που ένιωσε έλλειψη αλληλεγγύης τονίζοντας ότι «όλοι όσοι βρεθήκαμε απέναντι σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αντιπαρατεθήκαμε με κατεστημένες δυνάμεις ή είχαμε πάρει μέρος σε σκληρές συζητήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του λαού μας, έχουμε ανάγκη αλληλεγγύης και στήριξης».

«Το κόμμα έχει ανάγκη από ένα σοκ πολιτικοποίησης για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του. Να στηρίζει τη κυβέρνηση, να τη γειώνει κοινωνικά, αλλά και να αποτελεί τη συνείδησή της. Στο Συνέδριο φάνηκε ότι έχουν σπάσει τα στεγανά ανάμεσα στις υφιστάμενες τάσεις, κατά συνέπεια βρίσκονται σε μια φάση ανασύνθεσης. Το ζητούμενο πάντα είναι η λειτουργία των τάσεων να μην υποκαθιστά τις πολιτικές διαδικασίες των συλλογικών οργάνων» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι δελφίνος απάντησε: «Εδώ γελάνε... Κατανοώ την επαγγελματική «διαστροφή» ορισμένων συναδέλφων σας να ανακαλύπτουν κάθε φορά ρήγματα, αντάρτες ή «δελφίνους», αλλά, δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από το Συνέδριό του πολιτικά ενωμένος, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται στην ευρύτατη υπερψήφιση της πολιτικής απόφασης».

Δήλωσε μάλιστα ότι δεν είναι πρόθυμος να υπηρετήσει τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων του προγράμματος ΣαμαράΒενιζέλου, «που είναι εκτός της συμφωνίας που υπογράψαμε. Αναφέρομαι, όπως καταλάβατε, στην καταστροφική και αδιέξοδη πρόταση για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ».

Στη διαμάχη Βαρουφάκη - Στουρνάρα, ο Π. Σκουρλέτης δηλώνει ότι δεν είναι «με κανέναν από τους δύο, για διαφορετικούς λόγους».

Τέλος είπε ότι αν ο νόμος Παππά κηρυχθεί αντισυνταγματικός, «οι αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υποσταλεί το μέτωπο κατά της διαπλοκής και της προσπάθειας να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο».

Keywords
Τυχαία Θέματα