Σκρέκας: Πού θα κατευθυνθεί η ρευστότητα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

«Τόσο ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και η ΔΕΗ θα αξιοποιήσουν αυτή την τεράστια ένεση ρευστότητας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, όσον αφορά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Μιλώντας χθες κατά την ενημέρωση

της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας Τριφασικών Μετασχηματιστών Διανομής, ισχύος 50÷1000kVA, ο ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε ότι «είναι θεμιτό, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να εισφερθεί στον Διαχειριστή και τεχνογνωσία. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτός που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα θα είναι αυτός που θα αποκτήσει και το μετοχικό ποσοστό. Είναι ένας ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός όπου κριτήριο είναι το τίμημα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ παραμένει η κυριότητα και η διαχείριση του οργανισμού υπό τη διοίκηση που διορίζει το Δημόσιο. «Αυτό δεν αλλάζει, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως τα δίκτυά τους».

Ο Κ. Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι «χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια τα επόμενα χρόνια ώστε να αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ και να διπλασιαστεί η συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή και από το 30%-33% που είναι τώρα να ξεπεράσει το 67%. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν καταφέρει μέσα από τη διαχείριση των έργων αναβάθμισης των δικτύων να πετύχει αυτό το στόχο. Και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να το επιτυγχάνει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της Αντιπολίτευσης, ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν έτσι όταν τον παραλάβαμε. Το ανθρώπινο δυναμικό ήταν το ίδιο, αλλά τόσο ο οργανισμός όσο και το δίκτυο βρίσκονταν σε διαδικασία αποεπένδυσης, δεν πραγματοποιούνταν οι επενδύσεις που έπρεπε ώστε το δίκτυο να διατηρείται σε μια καλή κατάσταση. Αυτό έχει αλλάξει, καθώς έχουν αυξηθεί οι πόροι σε όλα τα έργα από τον καθαρισμό των καλωδίων σε δασικές περιοχές, μέχρι τις αναβαθμίσεις του δικτύου και την υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων. Σε όλα τα επίπεδα, η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, με το ίδιο προσωπικό, έχει βελτιωθεί».

Πρόσθεσε ακόμη ότι όλες οι προμήθειες του Διαχειριστή γίνονται βάσει του νόμου 4412 περί δημοσίων συμβάσεων, με απόλυτη διαφάνεια.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αν. Μάνος επισήμανε ότι «την πενταετία 2015-19 ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε ένα κενό επενδύσεων άνω των 500 εκατ. ευρώ. Όταν αναλάβαμε, παραλάβαμε έλλειμμα 45.000 στύλων για έργα ΑΠΕ που για αυτό το λόγο δεν μπορούσαν να διασυνδεθούν, μαζί με την έλλειψη μετασχηματιστών και σωρείας άλλων υλικών.

Το 2020 υπήρξε 17% αύξηση των επενδύσεων σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 είμαστε επιπλέον 24%, και αθροιστικά πάνω από 50%, ώστε να κλείσουμε αυτό το κενό». Σχετικά με την προμήθεια των μετασχηματιστών, εξήγησε ότι ο τύπος τους είναι λίγο ακριβότερος γιατί ευθυγραμμίζεται με οδηγία της Ε.Ε. ώστε να μειωθεί το ποσοστό απωλειών του ρεύματος και έρχεται να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες.

Συγκεκριμένα, περί τους 2.500-3.000 μετασχηματιστές κάθε χρόνο χαλάνε από βλάβες, κεραυνούς, φθορές κ.λ.π, οι κλοπές κινούνται μεταξύ 1.000-2.000 και οι ανάγκες νέων συνδέσεων (για ΑΠΕ, αλλά και καταναλώσεων) 1.500-2.500. Άρα προκύπτει ότι οι ετήσιες ανάγκες διαμορφώνονται σε 6.000-7.500 και η συγκεκριμένη προμήθεια καλύπτει τις ανάγκες διετίας. «Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4412 μπορείς να κυμανθείς από το -30% μέχρι το +50%, ανάλογα με τις ανάγκες ανάπτυξης του δικτύου», όπως διευκρίνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα