Σλοβένος πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δεν φυλάσσει επαρκώς τα σύνορα Σένγκεν»

Επικριτικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας έναντι της Ελλάδος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν χρησιμοποιεί την οικονομική βοήθεια της ΕΕ ενώ αναφέρει ως μία ενδεχόμενη συνέπεια τον αποκλεισμό της χώρας από το Σένγκεν

Πυρά εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εκτοξεύει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ από τις στήλες της Die Welt. Σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική

εφημερίδα ο Τσέραρ αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν φυλάσσουν επαρκώς τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Αλλά λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και στήριξη για το έργο της αστυνομίας χωρίς όμως να την χρησιμοποιούν» προσθέτει.

Ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πιθανή συνέπεια θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να μη δείχνει υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση , τότε τα υπόλοιπα μέλη του Σένγκεν πολύ σύντομα θα εξετάσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, γιατί πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακό». Ο Μίρο Τσέραρ παραδέχεται ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπιστικό καθήκον να δέχεται πρόσφυγες, αλλά «εάν έρθουν πολλοί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε, θα περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι μεγάλη, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις με τους πρόσφυγες».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν αποκλείει διενέξεις στην κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σε περίπτωση που η πΓΔΜ ανοίξει τα σύνορά της. «Θα υπάρξει κίνδυνος ενός ντόμινο, γιατί η Αυστρία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, μετά η Κροατία και η Σερβία και τελικά και η πΓΔΜ θα αναγκαστεί να κλείσει και τα δικά της, ειδάλλως θα έρθουν πολλοί πρόσφυγες σε αυτές τις χώρες». Μάλιστα ο Μίρο Τσέραρ στη συνέντευξη εκφράζει τον φόβο ότι η Αυστρία μόλις αγγίξει τα ανώτατο όριο που έχει θέσει για την υποδοχή προσφύγων, πιθανότατα ήδη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα σφραγίσει τα σύνορά της.

Να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της μετανάστευσης

«Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στη ιδέα του χώρου Σένγκεν» δηλώνει. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας στα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν για να διαφυλάξουμε τα Βαλκάνια από διενέξεις και το Σένγκεν από τη διάλυση». Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή η χώρα του κατάφερε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, αλλά δεν είναι βέβαιος, εάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ίδιο αποτελεσματικά μια δεύτερη κρίση. «Είμαστε μια χώρα δύο εκατομμυρίων, δεν είμαστε σε θέση να καταβάλουμε πάντα τις ίδιες προσπάθειες». Ο Μίρο Τσέραρ υποστηρίζει ότι για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο προσφυγικό θα πρέπει η ΕΕ να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες του μεταναστευτικού και να γίνει πιο ενεργή στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Αντίθετα, δεν θεωρεί ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού φύλαξης της ΕΕ, όπως προέτρεψαν η Τσεχία και η Ουγγαρία, είναι ρεαλιστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα