Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Χρειαζόμαστε μια συλλογική επανάσταση νοοτροπίας!

Την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας αλλά και τη δημιουργία νέων όρων ανάπτυξης αναδεικνύει σε συνέντευξή της λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του ΕΒΕΑ η γνωστή επιχειρηματίας κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου. Η ίδια αναφέρεται στην ανάγκη ανάδειξης μιας νέας επιχειρηματικότητας με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων κι ανθρώπινου δυναμικού αν και αναγνωρίζει πως δομικά προβλήματα εξακολουθούν εδώ και χρόνια να

ταλανίζουν την ελληνική οικονομία.

1. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδό της στη σύγχρονη ιστορία. Τι σηματοδοτούν οι εκλογές στο ΕΒΕΑ;

Πράγματι εδώ και 7 χρόνια το πώς θα ξημερώσει κάθε μέρα για την ελληνική οικονομία είναι στοίχημα. Αυτή η διαρκής αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τις υφεσιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν έφεραν την ελληνική επιχειρηματικότητα στα όριά της. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δίνουν καθημερινά έναν αγώνα βιωσιμότητας μέσα σε συνθήκες υπερφορολόγησης, capital controls και ουσιαστικής παύσης πληρωμών των οφειλών του Δημοσίου. Οπότε το να λέμε σήμερα πως με δυο καλές συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο «γύρισε το παιχνίδι» στην πραγματική οικονομία είναι αφελές. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να γυρίσει ο τροχός της ελληνικής οικονομίας και πάνω απ' όλα χρειάζεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορούν να δημιουργήσουν εισοδήματα, θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΕΒΕΑ μπορεί να παίξει ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο με θέσεις, με προτάσεις, με ιδέες, με εντονότερη πίεση εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γι αυτό και οι εκλογές στο ΕΒΕΑ σηματοδοτούν την ανάγκη ν' αναδειχθεί ευρύτερα ο ρόλος της επιχειρηματικότητας και των ωφελημάτων που μέσω αυτής διαχέονται στην κοινωνία. Η ταξική αντιπαλότητα είναι μια λάθος μάχη σε λάθος γήπεδο αυτή την ώρα κι ο λαϊκισμός που την καλλιεργεί, απ' όπου κι αν προέρχεται, υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα είναι ένα σκάφος όπου αν δεν τραβήξουμε όλοι μαζί κουπί, δεν θα φτάσουμε ποτέ στην στεριά της πραγματικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

2. Γιατί ζητάτε από τους συναδέλφους σας να σας ψηφίσουν;

Έχω υπηρετήσει με συνέπεια και ευθύνη τον επιμελητηριακό θεσμό και στις σημερινές συνθήκες πιστεύω πως πρέπει να βγει μπροστά, στην πρώτη γραμμή της μάχης για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Η φιλοδοξία μου λοιπόν είναι να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για να ανοίξουμε δρόμους στην επιχειρηματικότητα. Οι ευκαιρίες δεν θα πέσουν από τον ουρανό. Τις ευκαιρίες τις δημιουργούν οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις. Γι αυτό και πρέπει να αναδείξουμε τη δυναμική μιας νέας επιχειρηματικότητας με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων κι ανθρώπινου δυναμικού. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες των αγορών είναι η ανταγωνιστικότητα, ειδικά σε τομείς, όπως για παράδειγμα, η μεταποίηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις. Μπορεί να περιμένει κανείς επιχειρηματική άνθιση με ΦΠΑ 24% και φορολογία στο 58% που διαρκώς μεταβάλλεται; Με σκόπιμη γραφειοκρατία; Με υψηλό κόστος ενέργειας;

Εκεί οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και το ενδιαφέρον μας για να βελτιωθεί η θέση της ελληνικής οικονομίας και να κερδίσουν οι επιχειρήσεις το στοίχημα του μέλλοντος. Όλες οι επιχειρήσεις. Μικρές, μεσαίες, μεγάλες. Το ζητούμενο είναι το ίδιο. Διαρκής αύξηση της παραγωγικότητας τους και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στον παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο. Αυτό δεν θα γίνει με κάποιο μαγικό τρόπο. Απαιτεί δημόσιες πολιτικές, από τη φορολογία μέχρι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, οι οποίες πρέπει ν' αποφασιστούν υπεύθυνα, να σχεδιαστούν σωστά και να εφαρμοστούν άμεσα. Αυτή η φωνή, η φωνή του επιχειρείν, πρέπει ν' ακουστεί όσο πιο δυνατά και καθαρά γίνεται. Και το ΕΒΕΑ μπορεί να παίξει τον ρόλο του καταλύτη σε αυτή την συλλογική εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

3. Με βάση ωστόσο τις σημερινές συνθήκες, βλέπετε να έρχεται τελικά η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη;

Η ανάπτυξη που θα βασίζεται στις αρχές που σας ανέφερα θα πρέπει να γίνει πρώτη εθνική προτεραιότητα. Όχι στα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές. Βασικά δομικά προβλήματα εξακολουθούν εδώ και χρόνια να ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Αναφέρομαι σε προβλήματα όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ο αναποτελεσματικός και σπάταλος δημόσιος τομέας, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, οι περιορισμοί στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη και όρος οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται 22 δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου!

Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση νοοτροπίας. Αυτή θα φέρει την ανάπτυξη. Κι εδώ θέλω να τονίσω με έμφαση πως το ΕΒΕΑ κι ο Πρόεδρος του Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να γίνει πραγματικότητα αυτή η επανάσταση. Το ΕΒΕΑ αξιοποιώντας σύγχρονες υποδομές και τεχνολογίες καθώς και εξειδικευμένη γνώση, προσέφερε στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους καινοτόμες λύσεις και εργαλεία, που εξοικονομούν χρόνο και κόστος, έγκυρη ενημέρωση, καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη, ευκαιρίες κατάρτισης, δικτύωσης και επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Ο στόχος είναι κοινός για όλες τις επιχειρήσεις: αύξηση παραγωγής-ενίσχυση της εξωστρέφειας-επιστροφή στην κερδοφορία επ'ωφελεία της εθνικής Οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Και το ΕΒΕΑ είναι ο σύμμαχος μας για την εθνική αυτή προσπάθεια.
Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα πως και για τα επόμενα χρόνια, στα οποία θα κριθεί το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες, το ΕΒΕΑ πρέπει να είναι πρωταγωνιστής και με το θεσμικό κύρος του να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Με τεκμηρίωση, συνεργασία, σοβαρότητα και κοινωνική ευθύνη επιχειρούμε και δημιουργούμε την Ελλάδα που αξίζουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα