Σπίρτζης: Τον Μάρτιο του 2017 θα είναι έτοιμο το τραμ - Ποια άλλα έργα εξήγγειλε για τον Πειραιά

της Μαριάννας Τζάννε

Για το Μάρτιο του 2017 μεταφέρεται το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της γραμμής του τραμ για Πειραιά, ακολουθώντας την τύχη όλων των μεγάλων έργων υποδομής που έχουν ξεστρατήσει στο χρονοδιάγραμμα λόγω των μεγάλων αποκλίσεων από τους συμβατικούς χρόνους. Την παράταση του έργου ανακοίνωσε χθες στον Πειραιά

κατά την τελετή εγκαινίων του Ράλλειου σχολικού συγκροτήματος ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης, δίνοντας υποσχέσεις για ελάφρυνση της ταλαιπωρίας που έχει υποστεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης και όχι μόνο, από τα ημιτελή έργα.

Η σύμβαση του έργου έχει περάσει από σαράντα κύματα. Υπογράφτηκε τον Ιανουάριο του 2013 αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν εννέα μήνες αργότερα λόγω της ανάγκης να συνδυαστούν οι δύο μελέτες της Αττικό Μετρό και του δήμου Πειραιά. Έκτοτε όμως οι περιπέτειες του έργου δεν έχουν τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο με βάση την σύμβαση έπρεπε να είχε παραδοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2015. Στην πορεία πήρε παράταση με στόχο να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2016 και τώρα μετατίθεται για το Μάρτιο του 2017.Μεγάλα εμπόδια αντιμετώπισε με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας αλλά και με την πρόβλεψη στην σύμβαση, για την εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όπως είναι η Γρηγορίου Λαμπράκη και η Βασιλέως Γεωργίου αλλά και από την αρχαιολογία.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε χθες ότι σε συμφωνία με την Περιφέρεια και το Δήμο θα προχωρήσουν και άλλα έργα όπως η υπογειοποίηση τμημάτων της γραμμής 1 του ΗΣΑΠ, για να ανασάνει συγκοινωνιακά η πόλη. Εξήγγειλε επίσης τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε ποδηλατόδρομο, διατηρώντας τη σιδηροδρομική υποδομή και επιπλέον την χρηματοδότηση μιας συγκοινωνιακής ολοκληρωμένης μελέτης για την πόλη του Πειραιά. Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το δικαστικό μέγαρο Πειραιά να μεταφερθεί στο παλιό κτίριο που είχε το σχολείο. Αποκάλυψε μάλιστα ότι την προσεχή Τρίτη είναι προγραμματισμένη σχετική συνάντηση παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου, η οποία είναι σχεδόν αποφασισμένη».

Τέλος, υπό μελέτη είναι με την Περιφέρεια Αττικής αίτημα 10ετιών της κοινωνίας του Πειραιά, σχετικά με τη λειτουργία νέας κλειστής αγορά της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα