Στα 12 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙ» – Δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ

Εγγυήσεις, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο για τον «Ηρακλή ΙΙ». Όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ, η «περίοδος παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4649/2019 (Α΄ 206), παρατείνεται κατά 18 μήνες από την 9η Απριλίου 2021, ημερομηνία δημοσίευσης της υπό στοιχεία C(2021) 2545 απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την ανωτέρω περίοδο ανέρχεται στο ύψος των 12 δισ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται

ότι, όπως είχε γράψει το newmoney, στο… άρμα του νέου «Ηρακλή» αναμένεται να προσδεθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Πειραιώς να σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις, ύψους περί τα 11 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα προσβλέπει σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 19 δισ. ευρώ, με στόχο ο σχετικός δείκτης να πέσει κάτω από 10% τους επόμενους 12 μήνες και 3% έως το 2024 (από 45% στα τέλη του 2020). Ειδικότερα, πέρα από τις δύο τιτλοποιήσεις – Phoenix  και Vega, συνολικού ύψους επτά δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια – στον «Ηρακλή ΙΙ» θα μπουν και οι τιτλοποιήσεις, με την κωδική ονομασία Sunrise I & II.

Η πρώτη, για την οποία υπεβλήθη ήδη αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ, αφορά σε δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, κυρίως καταγγελμένα) περίπου επτά δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη σε δάνεια, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ. Τα senior notes που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται συνολικά στα 6,5 δισ. ευρώ θα διακρατηθούν από τον Όμιλο, ενώ η πλειοψηφία των μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας τίτλων σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους μετόχους.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, αυτή, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του project Galaxy, προχωρά την τιτλοποίηση Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% μεγάλων επιχειρήσεων.

Στο… άρμα του «Ηρακλή ΙΙ» με το project Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προσδένεται και η Eurobank, προσδοκώντας να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα 9% έως το τέλος του 2021. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα είναι κατά 85% δάνεια του retail και κατά 15% εταιρικά, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει μία μικρή τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ θα αφορά σε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και στεγαστικά.

Διαβάστε ακόμη

Το άκαρπο ραντεβού στο γραφείο Αδώνιδος, οι… αθάνατοι Στέγγοι, το κινεζικό φέσι της Folli Follie και ο τραπεζίτης «κελεπούρι» της Ηρώδου Αττικού

Βαράγκης: Η D-Day για τη διάσωση… «δια χειρός Κυριάκου»

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτός ταμπλό του ΧΑΑ η μετοχή λόγω reverse split – Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Keywords
Τυχαία Θέματα