Στα… αζήτητα έμεινε το Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών

Στα αζήτητα έμεινε το Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών, καθώς στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα δεν εμφανίστηκε ούτε ένας πλειοδότης για τα 37 οικόπεδα τα οποία βγήκαν στο σφυρί. Έτσι, «ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών»…

Επισπεύδουσα ήταν η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας και οφειλέτιδα η εταιρεία «Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών Α.Ε.» που συστάθηκε το 2006 με τη συμμετοχή

ιδιωτών κατά 51% και  του Δήμου Σερρών κατά 49%.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με φιλόδοξους στόχους προκειμένου σε μια έκταση 250 στρεμμάτων, -σε απόσταση μόλις 2 χλμ από την πόλη των Σερρών-, να συγκεντρωθούν επιχειρήσεις του νομού, αποτελώντας έναν νέο πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, στην πορεία ολοκληρώθηκε μερικώς μόνο η πρώτη φάση του έργου σε έκταση 122,5 στρεμμάτων και αυτό με σημαντική καθυστέρηση. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η πρώτη φάση του  ΒΙΟ.ΠΑ. Σερρών θα ολοκληρωνόταν στα μέσα του 2007, αλλά λόγω προβλημάτων ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2010. Η πρώτη φάση εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 2,27 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την «Βιοτεχνικό Πάρκο Σερρών Α.Ε.». Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκαν 2,8 χλμ. οδοποιίας, 1,8 χλμ. περίφραξης, 3,2 χλμ. δικτύου ύδρευσης, 3,3 χλμ. δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, 3,8 χλμ. δικτύου ακαθάρτων, 2,5 χλμ. δικτύου ηλεκτροφωτισμού και 3 χλμ. δικτύου ΟΤΕ.

Μέχρι τα τέλη του 2009 είχε καλυφθεί το 60% του ΒΙΟ.ΠΑ. από 46 επιχειρήσεις, ενώ σε ορίζοντα πενταετίας προβλεπόταν η περαιτέρω ανάπτυξή του ώστε να φιλοξενήσει 80-100 επιχειρήσεις.

Αν και περί τις 35 εταιρείες είχαν ήδη αγοράσει οικόπεδα και προχωρούσαν τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών,  η υπόθεση πήρε την κάτω βόλτα, καθότι η έναρξη λειτουργίας του συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στη μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης. Έτσι, οι τράπεζες σταμάτησαν τις χρηματοδοτήσεις, ενώ η χαριστική βολή ήταν η κατάργηση του τότε προγράμματος του ΕΣΠΑ για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ., ΒΙ.ΠΑ. και ΒΙΟ.ΠΑ.

Το φιλόδοξο σχέδιο «πάγωσε» και η έκταση μαζί με τις όποιες υποδομές παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και στο έλεος των λεηλασιών…

Κάπως έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή της εταιρείας με τους πλειστηριασμούς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σημερινός πλειστηριασμός ήταν ο τρίτος τα τελευταία χρόνια.

Η αναγκαστική κατάσχεση έγινε τον Οκτώβριο του 2017 και τα 37 οικόπεδα, ενός και δύο στρεμμάτων έκαστο, βγήκαν στο σφυρί για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 2018 που κατέληξε άγονος λόγω απουσίας πλειοδοτών. Ακολούθησε ο δεύτερος στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 όπου υπήρξαν προσφορές για 8 από τα οικόπεδα, οι οποίες όμως χαρακτηρίστηκαν μη νομότυπες.

Μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών, -διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων-, στις 9 Ιουνίου 2020, διατάχθηκε τα 37 κατασχεμένα οικόπεδα να βγουν ξανά σε πλειστηριασμό, αλλά τα 12 από αυτά με την αρχική τιμή πρώτης προσφορά, ενώ  τα υπόλοιπα 25 με μειωμένη τιμή, καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε σχετικό αίτημα της επισπεύδουσας τράπεζας.

Έτσι, σήμερα βγήκαν σε πλειστηριασμό 12 οικόπεδα έκτασης 2 και 1 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης 34.000 ευρώ και 17.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και 25 οικόπεδα με τις μειωμένες τιμές που ορίστηκαν σε 13.600 ευρώ για όσα είναι έκτασης 1 στρέμματος και 27.200 ευρώ για εκείνα των 2 στρεμμάτων.

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ανερχόταν σε 574.000 ευρώ. Ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος…

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανοί, Πολωνοί και Γάλλοι… κρατούν τον Τουρισμό

Θύελλα στην Τουρκία για το νέο παλάτι Ερντογάν με τα 300 δωμάτια – pics

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ: Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Keywords
Τυχαία Θέματα