Στα Χανιά κερδίζουν περισσότερα από την Airbnb

Της Στεφανίας Σούκη

Μπορεί στην Αθήνα οι επισκέπτες αλλά και τα προσφερόμενα σπίτια να είναι σαφώς περισσότερα, στα Χανιά ωστόσο οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσω της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας -και εδώ και λίγες μέρες μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων- κερδίζουν περισσότερα.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ίδιας της

Airbnb, σύμφωνα με τα οποία το τυπικό εισόδημα για έναν ιδιοκτήτη στον άκρως δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Κρήτης -η οποία παρεμπιπτόντως είναι από τους πρώτους ελληνικούς προορισμούς μαζί με τη Σαντορίνη, έχοντας και οι δύο βάλει πλώρη για επιμήκυνση της σεζόν- ο μέσος οικοδεσπότης έλαβε πέρυσι 3.500 ευρώ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμπληρώνουν την τριάδα των σημαντικότερων ελληνικών αγορών για τη γνωστή πλατφόρμα, με τον μέσο ιδιοκτήτη στην πρωτεύουσα να παίρνει 3.400 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο νούμερο φτάνει τα 2.500 ευρώ. Συνολικά ανά την Ελλάδα, το μέσο ετήσιο εισόδημα ιδιοκτήτη που μισθώνει το διαμέρισμά του σε τουρίστες αντιστοιχεί σε 2.900 ευρώ, με τη δημοφιλή πλατφόρμα να δηλώνει επισήμως ότι η μέση καταχώρηση κατοικίας στη χώρα μας είχε 28 διανυκτερεύσεις, λιγότερο από τρεις διανυκτερεύσεις ανά μήνα το 2017, τονίζοντας ουσιαστικά ότι η πλατφόρμα λειτουργεί συμπληρωματικά στο εισόδημα των περίπου 40.000 οικοδεσποτών σε όλη την Ελλάδα, «οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους σε φιλοξενούμενους που ήθελαν να ζήσουν μια εμπειρία στη χώρα σαν ντόπιοι». Δεδομένου του αυξανόμενου ρεύματος των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων που στρέφονται όλο και περισσότερο στις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις, υπολογίζεται ότι τα νούμερα έχουν ήδη ανέβει φέτος, με τους ξενοδόχους μάλιστα να ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των καταχωρήσεων πέριξ των 60.000 σε όλη την Ελλάδα για τη φετινή θερινή σεζόν.

Κι αν συνολικά ξενοδόχοι αλλά και επαγγελματίες ακινήτων αναμένουν με ενδιαφέρον την πρώτη, επίσημη εικόνα όπως αυτή θα προκύψει από το πολυσυζητημένο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που έστω κι αν άργησε πάνω από ενάμιση χρόνο, τέθηκε σε λειτουργία στο τέλος της υψηλής σεζόν, στις 30 Αυγούστου, η Αθήνα φαίνεται ότι προσφέρει ακόμη πεδίον... δόξης λαμπρό, αν κρίνει κανείς από τον αυξανόμενο αριθμό των ιδιοκτητών ακινήτων που προσβλέπουν σε ένα επιπλέον εισόδημα από τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις κι έχουν κινητοποιήσει το τελευταίο διάστημα την αγορά των ανακαινίσεων αλλά και αυτή των στεγαστικών δανείων. Πέραν των επιπτώσεων που καταγράφουν οι μεσίτες, οι οποίος έχουν να κάνουν κυρίως με την αύξηση των μισθωμάτων για τους ενδιαφερομένους ενοικιαστές ειδικά στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κρήτη, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγράφουν και μια θετική πτυχή: τα σπίτια που ανακαινίζονται αυτήν τη στιγμή και προορίζονται για την Airbnb και τις λοιπές συναφείς πλατφόρμες -εφόσον βελτιωθούν οι γενικότερες συνθήκες και η ζήτηση για αγοραπωλησίες- θα επιστρέψουν ως βελτιωμένο «στοκ» στην αγορά, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τη δεκαετία της κρίσης στην κτηματαγορά υπήρξε απόλυτη κατάρρευση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, με παντελή έλλειψη νέων κατασκευών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης και μέχρι και το 2016 (από το 2017 οι επενδύσεις κυρίως στον τουρισμό έδωσαν ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα) οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα κατέγραψαν συνολική πτώση 95% τη δεκαετία από το 2007, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας από το 2005 έως και το 2016 ξεπέρασε το 90% με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Οι αθηναϊκές γειτονιές

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, πάντως, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις με βάση τα επίσημα νούμερα της Airbnb για το 2017, βγαίνει κερδισμένη ως προς το μέσο εισόδημα που κερδίζουν οι ιδιοκτήτες (3.400 ευρώ ετησίως), φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ως προς τον αριθμό των φιλοξενούμενων επισκεπτών στα καταλύματα της πλατφόρμας, που έφτασαν πέρυσι τα 400.000, ενώ πολύ ψηλά, ψηλότερα ακόμη και από τη Βαρκελώνη, στις 76 ημέρες, κυμαίνεται ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ανά καταχώρηση.
Στοιχεία για το ανώτατο μηνιαίο εισόδημα που μπορούν να εξασφαλίσουν από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες σε αθηναϊκές γειτονιές, κυρίως για μικρά διαμερίσματα από 40 έως 65 τ.μ., από δεύτερο όροφο και πάνω, που είναι και τα πιο δημοφιλή, παρέχει και η έρευνα που πραγματοποίησε το γνωστό δίκτυο κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Ε-Real Estates. Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία του δικτύου, ένα μηνιαίο εκτιμώμενο εισόδημα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Κολωνάκι μπορεί να φτάσει τα 900 ευρώ, στο Μετς τα 850, στην Ακρόπολη λίγο κάτω από 900 ευρώ, ενώ στο πολυσυζητημένο Κουκάκι, που φιγουράρει στις δημοφιλέστερες γειτονιές της γνωστής πλατφόρμας, σχεδόν 800 ευρώ, όπως άλλωστε και στον Κεραμεικό. Σε μία από τις πλέον ανερχόμενες γειτονιές για την Airbnb, το Παγκράτι, όπου τα μισθώματα σημειώνουν μεγάλη άνοδο το τελευταίο διάστημα με βάση τις ζητήσεις στις αγγελίες, το εισόδημα από τη μίσθωση ενός μικρού διαμερίσματος μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ, ενώ χαμηλότερα, στα 430 ευρώ, είναι το αντίστοιχο νούμερο για την Κυψέλη, ενώ στην Καλλιθέα κοντά στα 390 ευρώ.

Οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, εντυπωσιακά είναι τα νούμερα της Λισαβόνας, όπου ο μέσος ιδιοκτήτης μπορεί να κερδίσει σε ετήσια βάση 8.600 ευρώ (το υψηλότερο νούμερο μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων) με τον μέσο όρο διανυκτερεύσεων ανά καταχώρηση να αγγίζει τις 103 ημέρες, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών που φιλοξενήθηκαν το 2017 σε καταλύματα της γνωστής πλατφόρμας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Ακριβώς αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις φαίνεται ότι έκαναν την Airbnb να ανακοινώσει τώρα ότι οι οικοδεσπότες της στις δύο μεγαλύτερες πολεις της Πορτογαλίας, το Πόρτο και τη Λισαβόνα, συνεισέφεραν με πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ ως τουριστικό φόρο στο πρώτο εξάμηνο του 2018, «διαχέοντας τα οφέλη της Airbnb, πέρα από τα ξενοδοχεία, στις ντόπιες οικογένειες και τις γειτονιές, ενώ οι οικοδεσπότες συνδράμουν οικονομικά στην πόλη τους».

Με αφορμή μάλιστα τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για τη θέσπιση περιορισμών ως προς τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις (ενδεικτικά, στο Παρίσι, από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως στην οικονομία διαμοιρασμού, ο επικεφαλής στέγασης του δήμου δήλωσε προ ημερών ότι σκοπεύει να καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές του κέντρου με το σκεπτικό ότι απομακρύνονται τελικά οι μόνιμοι κάτοικοι), η Airbnb, η οποία συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας, δηλώνει ότι «συνεργαζόμαστε ενεργά με πόλεις και οργανισμούς τουρισμού για την υποστήριξη του υπεύθυνου τουρισμού κι έχουμε ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες, όπως έγινε με τη Λισαβόνα (2016) και το Πόρτο (2018) με περισσότερες από 400 κυβερνήσεις και τοπικές αρχές ανά τον κόσμο για τη συλλογή του τουριστικού φόρου. Συνολικά, έχουμε συλλέξει περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια για λογαριασμό των οικοδεσποτών».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στο Παρίσι, ο αριθμός των επισκεπτών που φιλοξενήθηκαν πέρυσι σε καταλύματα της πλατφόρμας είναι στα 2,13 εκατομμύρια, όταν για το σύνολο της Γαλλίας είναι στα 12,19 εκατομμύρια, ενώ το μέσο εισόδημα που κερδίζει ένας ιδιοκτήτης στη γαλλική πρωτεύουσα είναι στα 2.600 ευρώ με 40 ημέρες ως προς τον μέσο αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά καταχώρηση. Το Λονδίνο είχε πέρυσι 2,15 εκατομμύρια επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα της πλατφόρμας, με ένα μέσο εισόδημα 3.600 ευρώ, ενώ υψηλότερα εισοδήματα φέρνει η πλατφόρμα στους Ισπανούς. Συγκεκριμένα, στη Βαρκελώνη, με έναν αριθμό 1,39 εκατομμύρια επισκεπτών πέρυσι, το μέσο εισόδημα που εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες ήταν 5.400 ευρώ, ενώ στη Μαδρίτη, με πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 4.400 ευρώ. Σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής μας, την Κωνσταντινούπολη, η διείσδυση της πλατφόρμας είναι ακόμη χαμηλή με μόλις 100.000 επισκέπτες, 500 δολάρια μέσο ετήσιο εισόδημα ανά ιδιοκτήτη και 18 ημέρες σύνολο διανυκτερεύσεων ανά καταχώρηση.

Πάντως, διεθνώς, φαίνεται ότι εντείνεται ο έλεγχος της λειτουργίας πλατφορμών τύπου Airbnb από κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη επέβαλε στην Airbnb να δίνει τα στοιχεία των οικοδεσποτών με τους οποίους συνεργάζεται προκειμένου να εντοπιστούν παράνομα ξενοδοχεία. Επίσης, στην Ισπανία, εξετάζεται η υπαγωγή των ενοικιαζομένων σπιτιών σε μητρώο εθνικής εμβέλειας, με ενιαία κριτήρια στην τουριστική μίσθωση σπιτιών με διπλό στόχο: αφενός τον έλεγχο του προϊόντος και αφετέρου την αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές. Τέλος, ο Δήμος της Μαδρίτης ανακοίνωσε πλαίσιο λειτουργίας με το οποίο οι τουριστικές μισθώσεις στο κέντρο της πόλης αφενός θα ελέγχονται και αφετέρου θα μπορούν να λάβουν χώρα μόνο σε οικήματα με ανεξάρτητη είσοδο και χολ μετά την είσοδο του κτιρίου και πριν από την είσοδο του καταλύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα