Στα χέρια της Κομισιόν ο προϋπολογισμός της Ιταλίας - Ξεκινά η «μάχη» με τις Βρυξέλλες

Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, μετά την έγκρισή του από το το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Η Ρώμη κατέθεσε τελικά τον προϋπολογισμό της χωρίς καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους, που μεταξύ άλλων προβλέπουν έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερα από το 3% που ζητούσε η Κομισιόν.

Ο υπουργός Οικονομικών

Τζιοβάνι Τρία τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τρία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις».

«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα», πρόσθεσε.

Σεντένο: Το ευρώ είναι πολύ δυνατό για να επηρεαστεί από ένα κράτος

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος τόνισε ότι η Ιταλία δεν απειλεί την Ευρωζώνη, καθώς το ευρώ είναι πολύ ανθεκτικό για να επηρεαστεί από τον προϋπολογισμό ενός κράτους μέλους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποια βάση σύγκλισης του προϋπολογισμού της χώρας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Πλέον, τον λόγο έχει η Κομισιόν, η οποία έχει στη διάθεση της μια εβδομάδα για να ολοκληρώσει μια πρώτη αποτίμηση του ιταλικού προϋπολογισμού και να κρίνει αν τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Η Ρώμη, ωστόσο έχει δείξει ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υπαναχωρήσει στο στόχο του ελλείμματος και τα υπόλοιπα μέτρα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και παρά το συνεχή «χτυπήματα» στις αγορές και κυρίως σε αυτήν ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα