Σταϊκούρας: Εφικτό το σενάριο για ανάπτυξη 3,6%

Αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 3,6% εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα στην πανδημία.

Ο υπουργός Oικονομικών τόνισε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ενθαρρυντικές από τις προβλέψεις του υπουργείου υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι, το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% είναι εφικτό.

Επίσης τόνισε ότι από

το «Ελλάδα 2.0» θα έρθουν 7,5 δισ. ευρώ φέτος, αλλά ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ, θα φανεί το επόμενο έτος και επανέλαβε την κυβερνητική βούληση για βαθιές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0 » καθώς και για τη μείωση φόρων, με στόχο τον περιορισμό του φορολογικού βάρους στην οικονομία και την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης την πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 6% στην Ελλάδα το 2022, πολύ υψηλότερη από ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για πολύ υψηλότερη αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ το ίδιο έτος (8% και 15% έναντι 0% και 5%, αντίστοιχα).

Όλοι συμφωνούμε, είπε, ο υπουργός, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και την επίπτωσή της στην οικονομία με ικανοποιητικό τρόπο. Η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχει διαμορφωθεί το έδαφος για την ισχυρή ανάκαμψή της, όπως δείχνουν και μία σειρά από δείκτες, όπως η σταθερή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η μεγάλη αύξηση των δεικτών PMI και οικονομικού κλίματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές χρήματος και με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο από τις κεφαλαιαγορές, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στην πανδημία.

Εκτός από την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στους άλλους βασικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία από το 2022, τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2022, τη δημοσιονομική ισορροπία από το 2022 και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 καθώς και την επίτευξη της επενδυτική διαβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός ανέφερε:

– Στη στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη σταδιακή μετάβαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας

– Στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών

– Στη διατήρηση του ισχυρού ταμειακού μαξιλαριού

– Στην επίτευξη μίας βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης με την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα,

– Στην ορθολογική χρήση των πόρων των ευρωπαϊκών πόρων και

– Στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου δημοσιονομικού πλαισίου στην ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα απειλή για την ανάπτυξη – Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό

Το μπλέξιμο Delta φέρνει ανατροπές, στην Prodea μπερδεύτηκαν μόνοι τους και στον Μπουτάρη παλεύουν με τις κατασχέσεις 

Εσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη Φιλοθέη

Keywords
Τυχαία Θέματα