Σταϊκούρας: Ζητά χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας μετά την πανδημία

Επανεξέταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης  «που θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση, προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων» ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στις από κοινού δηλώσεις με τον Πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, μετά από τη συνάντηση των δύο ανδρών στο υπουργείο Οικονομικών.

Από πλευράς του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα

αποδίδουν και  για αυτό έχει αντέξει στην κρίση, προβλέποντας ανάπτυξη πάνω από 4% για φέτος και πάνω από 6% για το 2022. Έκανε λόγο για την πρόοδο των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, εξήρε όμως και τον ρόλο του Έλληνα υπουργού στις αποφάσεις που ελήφθησαν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλο το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε με θαυμασμό για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τόνισε πως υπάρχει εμπιστοσύνη για την εφαρμογή του.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε 4 μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη και η χώρα μας, τις οποίες επίσης συζήτησαν με το Πρόεδρο του Eurogroup:

 1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης:  η Ελλάδα προωθεί ήδη τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.

2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης

3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ: θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος, θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

«Οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις» όπως τόνισε.

Οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα:

Με ιδιαίτερη χαρά σας κ. Donohoe, καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών. Η επίσκεψή σας αποτελεί τιμή για την Ελλάδα και ιδιαίτερη τιμή για το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι, δε, ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας, αφού, με την καίρια συμβολή σας, η εξαιρετική και παραγωγική συνάντησή μας επισφραγίζει την άριστη, καρποφόρα και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.

Πολιτική που εδράζεται σε 7 πυλώνες:

Τη συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.Τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.Τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.Τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.Τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης.Την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

Ήδη, ακόμα και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, εφαρμόζουμε πολιτικές πάνω σε αυτούς τους πυλώνες:

Υλοποιούμε το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.Επεκτείνουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό περιβάλλον και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας με τον νέο εργασιακό νόμο.Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.Ολοκληρώσαμε τη μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Συνεπώς, η Ελλάδα κάνει ήδη πράξη πολιτικές που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ισχυρή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Πολιτικές που προσδίδουν την απαραίτητη ώθηση, ώστε η χώρα μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη, το κοινό μας «σπίτι», έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες επίσης συζητήσαμε σήμερα:

1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η έγκριση των 12 πρώτων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε μια συλλογική επιτυχία. Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο

Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων. Το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το συντομότερο δυνατό.

Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.

2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ.

Θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.

Λύσεις που θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Κλείνοντας, εκφράζω και πάλι τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Συνάδελφο και φίλο Paschal, για τις προσπάθειές του για την επιτυχή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, για την επιτυχή εμβάθυνση των δεσμών των ευρωπαϊκών οικονομιών, για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την ελληνική οικονομία και για τη δημιουργική συνεργασία μας.

Διαβάστε ακόμη

ΟΑΚΑ, 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Ο στόχος για 40.000 επισκέπτες ημερησίως (pics)

Το ιερό παλάτι του Ψυχικού και ο εργολάβος, το σπασμένο ποτήρι του 1,5 εκατομμυρίου και το χρυσό ακίνητο στο Μαρούσι

Πράσινο Ταμείο: Έρχεται νέο πρόγραμμα 23 εκατ. για τους μικρούς Δήμους

Keywords
Τυχαία Θέματα