Στάση αναμονής και μεικτά πρόσημα στην Ασία πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ

Μεικτή η εικόνα στα ασιατικά ταμπλό, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που διεξάγονται σήμερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, οι δείκτες έκλεισαν με πτώση και συγκεκριμένα, ο Shanghai composite έχασε 0,23% κλείνοντας στις 2.659,36 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite υποχώρησε κατά 0μ,356% στις 1.346,19 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ,

ο Hang Seng ανέκαμψε και γύρισε ανοδικά ενισχυόμενος κατά 0,59% στις 26.088, 32 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,14% και έκλεισε στις 22.147,75 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος Topix σημείωσε άνοδο 1,16% κλείνοντας στις 1.659,5 μονάδες.

Η μετοχή της Softbank υποχώρησε σχεδόν 2% παρά το ότι ανακοίνωσε άνοδο στα κέρδη για το β' τρίμηνο λόγω των υψηλότερων αποτιμήσεων στις επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία. Όπως είπε ο CEO, Μασαγιόσι Σαν, μετά την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, ίσως υπάρχει αντίκτυπο στο Vision Fund της Softbank λόγω του ότι υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Μέσω αυτού του fund ο ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός έχει δώσει αρκετά δισ. σε start-ups στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,98% και έκλισε στις 5.875,2 μονάδες. Κέρδη σημειώθηκαν στους κλάδους ενέργειας και πρώτων υλών (+1,55% και +1,66% αντίστοιχα), ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,84%. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικός της επιτόκιο στο 1,5%, υποδηλώνοντας ότι εξακολουθεί να περιμένει για ενδείξεις αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού. Το επιτόκιο παραμένει σε αυτό το επίπεδο για περισσότερο από δύο χρόνια.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,61% και έκλεισε στις 2.089,62 μονάδες.

Στις πολιτικές εξελίξεις, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ σήμερα επηρεάζουν τις κινήσεις στις διεθνείς αγορές. Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να επανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα αποτιμάται ως θετικό από τις αγορές, αφού ιστορικά έχει επιφέρει ισχυρά κέρδη στις αμερικανικές μετοχές.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, μπορεί να δοθεί μια βραχυπρόθεσμη ώθηση αφού θα αυξηθεί η πιθανότητα για περαιτέρω φορολογικές μειώσεις.

Μια στροφή στους Δημοκρατικούς μπορεί να επιφέρει πιέσεις στις μετοχές, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει ανατροπές σε πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων που στοχεύουν στο να δώσουν ώθηση στην οικονομία σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα