Σταθάκης: Ο Έβρος μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Η ενέργεια είναι στο επίκεντρο για την περιοχή του Έβρου, καθώς μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο, με τον TAP, τον IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης, δήλωσε από τις Φέρες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Χαρακτήρισε πρωτοποριακό τον νομό, εκτιμώντας πως "μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή μετάβαση που βιώνει η Ελλάδα, για ν' αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που περιλαμβάνει

και τη γεωθερμία", έναν τομέα στον οποίο όπως είπε, "η Αλεξανδρούπολη είναι πρωτοποριακή".

Στη συνάντηση, που είχε με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στη δημοτική ενότητα Φερών, ο κ. Σταθάκης που από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στον ακριτικό νομό, συζητήθηκαν το θέμα της γεωθερμίας, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων, η εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, η αύξηση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, το νέο "Εξοικονομώ", η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων των ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με στόχο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού στόχου ώστε "το 2030 σχεδόν το 60% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ".

Σημείωσε πως "Σήμερα παράγουμε σχεδόν το 30% από ΑΠΕ, φιλοδοξούμε λοιπόν να διπλασιαστεί τα επόμενα 12 χρόνια.

Ο δεύτερος στόχος που συμφωνήσαμε είναι να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ' ότι το 2009. Αυτό είναι πιο δύσκολο. Σημαίνει ότι όλη η παραγωγή, η κατανάλωση ενέργειας κ.λ.π., πρέπει να αλλάξει με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση".

Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, "εμείς πρακτικά έχουμε τελειώσει τη νομοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο, τα εργαλεία. Φτιάξαμε καινούριο νόμο για τη γεωθερμία, έχουμε πλήρες θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, αλλάξαμε τους κανόνες των εγγυημένων τιμών που δίναμε παλιά στις ΑΠΕ και τώρα όλα γίνονται με διαγωνισμούς, θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες.

Το δεύτερο που κάναμε πριν από 20 μέρες, είναι ότι αυξήσαμε πολύ τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, πενταπλασιάσαμε δηλαδή τη δυνατότητα με την οποία μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία να παράγει ενέργεια, με φωτοβολταϊκά εξαιρώντας και διατηρώντας αυστηρά την απαγόρευση να είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Άρα σε όλες τις άλλες κατηγορίες γης λέμε ναι όχι όμως σε γη υψηλής παραγωγικότητας" είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως "υπάρχουν τρία προγράμματα που ξεκινούν μέχρι τέλος Απριλίου.

Η πρώτη προκήρυξη για τις ενεργειακές κοινότητες με 25 εκατ. ευρώ θα γίνει άμεσα.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέχρι 40% της επένδυσής τους από αυτό το κονδύλι.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά αναβαθμίσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας, πρωτίστως σε δημόσια κτίρια, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα σχεδόν ένα δις ευρώ για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα επιτρέψει σε θεσμούς, φορείς και Δήμους και άλλες δυνατότητες ν΄αναβαθμίσουν και να εξοικονομούνε ενέργεια στα δημόσια κτίρια. Το τρίτο βασικό εργαλείο είναι ένα νέο ""Εξοικονομώ" για 20.000 νοικοκυριά με αντίστοιχη χρηματοδότηση".

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως πλέον η τιμολόγηση της ενέργειας, των ενεργειακών κοινοτήτων και των μεμονωμένων αγροτών γίνεται με ενιαίο τρόπο.

"Δεν έχουμε εγγυημένες τιμές (γίνονται διαγωνισμοί τρεις φορές το χρόνο και βγαίνει μία τιμή), αλλά ξέρουμε την τιμή διότι οι ενεργειακές κοινότητες και οι αγρότες για την παραγωγή ενέργειας παίρνουν 10% τιμή παραπάνω απ' αυτή που έχει προκύψει στους διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ…

Τώρα με τους διαγωνισμούς, οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ στα αιολικά από 100 ευρώ που ήταν έχουν πέσει στα 65 και στα φωτοβολταϊκά είναι γύρω στα 70 ευρώ.
Τώρα έχουν φτηνύνει πάρα πολύ οι ΑΠΕ και η κατασκευή και τα φωτοβολταϊκά και έχει αυξηθεί πολύ και η αποδοτικότητα των αιολικών…

Άρα έχει κλείσει ο κύκλος και της χρηματοδότησης και των τιμών και το ποιοι μπορούνε και πόση ενέργεια να παράγουν και είμαστε έτοιμοι για να ενθαρρύνουμε να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση", σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Αναφορικά με το θέμα των εκκρεμοτήτων αρκετών ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δήλωσε πως "και εκεί πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα.

Η πρώτη πράξη είναι πάντα να υπάρξει συνεννόηση με ΔΕΗ, η δεύτερη πράξη είναι να δούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις οι οποίες να διευκολύνουν την κατάσταση και ταυτόχρονα να μη μεταφέρουν το κόστος στη ΔΕΗ.

Η σύμπραξη άλλων φορέων που μπορούν να συνδράμουν, κατά ένα ποσοστό είναι ανοιχτή, και των Περιφερειών, και επειδή μπαίνουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο καλό είναι να κάτσουμε σ' ένα τραπέζι και να βρούμε λύση και σ' αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Σημειώνεται πως σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, των Φερών, της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα