Στην Αυστρία από σήμερα η σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία η Αυστρία παίρνει σήμερα τη σκυτάλη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ. Για πρώτη φορά βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ μια κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί, σημειώνει η Deutsche Welle.

Λίγες μόνο μέρες μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό η Αυστρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Οι καιροί κάθε άλλο παρά εύκολοι είναι: Η διένεξη για το προσφυγικό συνεχίζεται, οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ

βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη ΕΕ και η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια της σε πλοία ΜΚΟ. Ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα πως θα κατανέμονται πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΕ η Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια τηρεί σκληρή στάση στην προσφυγική πολιτική, ιδίως από τότε που ο συντηρητικός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουτς συγκυβερνά με το ακροδεξιό FPO.

Στην τελετή παράδοσης στο τουριστικό θέρετρο Σλάντμιγκ στο βουνό Πλανάι σε ύψος 1.900 μέτρων, στην οποία συμμετείχαν ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο καγκελάριος Κουρτς εξέφρασε την πρόθεσή του να λειτουργήσει ως "γεφυροποιός" στην ΕΕ: "Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εξάμηνη προεδρία για να χτίσουμε γέφυρες και για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις με στόχο μια πιο ισχυρή ΕΕ. Επιδιώκουμε μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, παρέχει ασφάλεια και εγγυάται την ευημερία".

Τουσκ: "To σημαντικότερο είναι η ενότητα"

Δεν είναι ωστόσο μόνο το προσφυγικό που καλείται να διαχειριστεί η Βιέννη μέσα στο τρέχον εξάμηνο. Μια από τις προκλήσεις της αυστριακής προεδρίας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της επταετίας 2021-2027, ο οποίος θα είναι ο πρώτος χωρίς την Μεγάλη Βρετανία. Ήδη πάντως ο αυστριακός καγκελάριος απέκλεισε εκ των προτέρων τις προτάσεις για αύξηση της οικονομικής συμβολής των χωρών-μελών και ανακοίνωσε "σκληρές και μακρές διαπραγματεύσεις". Παράλληλα η Βιέννη καλείται να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το Brexit η οποία εισέρχονται πλέον στην τελική ευθεία. Στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους εντός του τρέχοντος έτους έτσι ώστε η Βρετανία να μην εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019 χωρίς μια συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε στην τελετή παράδοσης λόγο για μεγάλες προσκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ: "Όπως έδειξε η σύνοδος κορυφής πριν από λίγες μέρες εργαζόμαστε όλοι σκληρά για να αποδείξουμε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την ΕΕ είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια και όχι η αβεβαιότητα και η αστάθεια. Το σημαντικότερο πάντως είναι η ενότητα. Και εδώ επενδύω πολλά σε εσένα Ζεμπάστιαν".

Keywords
Τυχαία Θέματα