Στην… απόψυξη 20.000 πλειστηριασμοί το 2022

Να επιστρέψει η «κουλτούρα πληρωμών» μετά τις μαζικές αναστολές υποχρεώσεων της διετίας 2020-2021 ζητούν οι θεσμοί, που επιστρέφουν στην Αθήνα για τη 12η αξιολόγηση με διάθεση να κλείσουν μια και καλή την πληγή των κόκκινων δανείων.

Η ελληνική πλευρά υποδέχεται τους ξένους τεχνοκράτες με τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον το ποσοστό μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων έχει μειωθεί κάτω από

20% ή και σε μονοψήφιο ποσοστό σε ορισμένες τράπεζες.

Από την άλλη, οι ξένοι τεχνοκράτες αναγνωρίζουν τη θεαματική βελτίωση, αλλά τα τεχνικά επισημαίνουν ότι αυτή οφείλεται στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν λύθηκε οριστικά, αλλά μεταφέρθηκε στις εταιρείες διαχείρισης. Και πλέον οι εταιρείες αυτές τα έχουν φορτωθεί, χωρίς ούτε να εκτελέσουν ακόμα πλειστηριασμούς, ούτε να έχουν ζητήσει άδειες από την ΤτΕ για να αναχρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

Στη βάση αυτή ζητούν επίσπευση των πλειστηριασμών από τα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022, ώστε ο αριθμός να ανέλθει ξανά στα επίπεδα του 2008, από 40.000 έως και 50.000 τον χρόνο. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι λόγω πανδημίας έχουν παγώσει πολλές υποχρεώσεις πληρωμών -όχι κατ’ ανάγκη δανειακές-, με αποτέλεσμα να υπάρχει η ανησυχία μήπως αυξηθεί το 2022 ο αριθμός των κόκκινων δανείων, όταν θα πρέπει να εξυπηρετούνται πλήρως όλες οι υποχρεώσεις σε τράπεζες, Εφορία, Ταμεία, επιταγές, και όλα αυτά ταυτόχρονα.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι, αν τα κόκκινα δάνεια εξελιχθούν ξανά σε πρόβλημα, θα κινδυνεύσει και η πιστωτική επέκταση που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και η αγορά. Θέτουν δηλαδή ως προϋπόθεση το να επανέλθει η χώρα σε «κανονικούς» ρυθμούς πλειστηριασμών εφόσον η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη, χωρίς τα βαρίδια και τα εμπόδια της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι από τα τέλη του 2021 θα αρχίσουν να εισρέουν στην οικονομία τα πρώτα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που, μαζί με την ομαλή επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, θα οδηγούσε σε εκταμιεύσεις άνω και των 15 δισ. ευρώ ενδεχομένως έως το 2023.

4.000 πλειστηριασμοί σε 70 ημέρες

Από την άλλη, πάντως, το μικρό μέγεθος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά και τα κακά οικονομικά στοιχεία μετά από μια δεκαετία κρίσης αποτρέπουν τις τράπεζες από την παροχή δανείων. Ακόμα και τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται απλησίαστα για επιχειρήσεις που δεν φροντίζουν το τραπεζικό προφίλ τους, αλλά που θα πρέπει να ανασυνταχθούν για την επόμενη μέρα της κρίσης.

Το πρόβλημα θεωρείται μείζον και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει συγκαλέσει σήμερα συζήτηση στη Βουλή για να χυθεί φως στις ανάγκες και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν εν όψει των πιέσεων για επανέναρξη των πλειστηριασμών. Ιδιαίτερα απασχολεί την κυβέρνηση και η «ατολμία» των funds να προβούν σε αναδιάρθρωση δανείων και επιχειρήσεων που έχουν περιέλθει πλέον στα χαρτοφυλάκιά τους. Στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών έχουν ενταχθεί προς εκτέλεση πλειστηριασμοί περίπου 4.000 ακινήτων στις 70 ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μεγάλα και πολύ μεγάλα ακίνητα, που ανήκουν είτε σε πολύ εύπορους πολίτες είτε σε επιχειρήσεις. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, η κυβέρνηση προβάλλει ως αιτία δικαιολογημένης καθυστέρησης στη διενέργεια περισσότερων μαζικών πλειστηριασμών ότι ο νέος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα αποκτά ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα επαναμισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες, δεν είναι ακόμη έτοιμος και με βάση τον σχεδιασμό αυτό θα συμβεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Μετά τη λειτουργία του, όμως, το 2022 θα πρέπει να αναμένονται κατ’ ελάχιστον 20.000-30.000 πλειστηριασμοί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Δεύτερη ευκαιρία

Υπενθυμίζεται πως, αν ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με ταυτόχρονη απώλεια της ιδιοκτησίας της περιουσίας του.

Ακολούθως, ένας ιδιωτικός φορέας αποκτά την πρώτη κατοικία του, του την επαναμισθώνει για 12 έτη και επίσης του την επαναπωλεί, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.

Διαβάστε ακόμη:

Αδήλωτα τετραγωνικά: Οδηγός προετοιμασίας για τη δεύτερη ευκαιρία

Ένας δισεκατομμυριούχος και ο Ρονάλντο «παντρεύουν» ποδόσφαιρο και τεχνολογία

Βitcoin: Σημαντικά κέρδη στη επίσημη πρώτη του EFT – Ξεπέρασε το $1 δισ. η αξία συναλλαγών

Keywords
Τυχαία Θέματα