Στην Ουάσιγκτον ο Τσακαλώτος μετά το σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για πλεόνασμα και ανάπτυξη

του Αργύρη Παπαστάθη

Σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα με το ΔΝΤ παίρνουν σήμερα το μεσημέρι το αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον τρεις Υπουργοί της κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Χουλιαράκης) μετά τη διπλή «βόμβα» από τις εκθέσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Κοντολογίς το ΔΝΤ υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017

από το 2,8% στο 2,2% ενώ χτες ανακοίνωσε ότι περιμένει πλεόνασμα μόλις 2% το 2018, αντί 3,5% που βλέπουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο σεναρίων για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων ώστε να καλυφθεί το κενό των 2,7 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 1,5% του ΑΕΠ.

Η δυσπιστία του ΔΝΤ για το πλεόνασμα φάνηκε και από την εκτίμηση ότι η περυσινή υπεραπόδοση οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους, όπως ανέφερε χθες το στέλεχος του Ταμείου, Βίτορ Γκασπάρ.

Εν τω μεταξύ στην ανησυχία για τις υφεσιακές πιέσεις που εμφανίστηκαν ήδη από το δ' τρίμηνο του 2016 προστέθηκε χθες και η φωνή της Κομισιόν, καθώς η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε... διπλωματικά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι «ηπιότερη», σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» είπε.

Τα πράγματα έκανε ακόμη χειρότερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος «κούρεψε» τις προσδοκίες από τη Σύνοδο του ΔΝΤ για το χρέος δηλώνοντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ενεργοποιηθούν «εφόσον χρειαστεί και εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει του χρόνου»...

Από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο ο κ. Τσακαλώτος και οι άλλοι Υπουργοί αναμένεται να έχουν συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με όλους τους βασικούς «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης. Ανάμεσά τους η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο κ. Ρέγλινγκ.

Αντικείμενο των επαφών θα είναι ο συμβιβασμός Ευρωπαίων - ΔΝΤ για το χρέος που θα επιτρέψει την είσοδο του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει τη δέσμευσή της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2023 ελπίζοντας αρχικά στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ το καλοκαίρι και σε βάθος χρόνου (βλέπε τέλος 2018) στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μετά τη Σύνοδο, την Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή της τρόικας στο Hilton της Αθήνας με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία με την κυβέρνηση (staff level agreement).

Ο καβγάς

Το ΔΝΤ έκοψε το καρπούζι στη μέση. Βλέπει μεν κενό 2,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ, το 2018 αλλά δέχεται την άποψη των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν πάνω από το στόχο και το τοποθετεί στο 3,3%. Πρόσθεσε επίσης ότι οι υπολογισμοί του βασίζονται στα στοιχεία που έχει δώσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στις 15 Φεβρουαρίου και ότι σε περίπτωση που οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της Eurostat –στις 21 Απριλίου- δεν είναι οι ίδιες, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προβλέψεων.

Βέβαια η επιμονή για το 2018 «εγκυμονεί» τον κίνδυνο να ξανανοίξει το θέμα των μέτρων για το 2018 το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Επίσης αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 τότε η μείωση του αφορολόγητου θα μετατεθεί από το 2020 στο 2019 και τα θετικά αντίμετρα θα βρεθούν στον «αέρα».

Η Αθήνα αντέδρασε... αλλά με μέτρο στις ανακοινώσεις του Ταμείου. Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής». Επομένως, το Μαξίμου εννοεί ότι αν υπάρξει απόκλιση το 2018 θα επέμβει ο κόφτης 2019, δίχως ωστόσο να διευκρινίζει ότι και ο κόφτης συνεπάγεται μέτρα (κυρίως μείωση συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο).

Οι κυβερνητικοi κύκλοι στάθηκαν επίσης στα εξής:

1. Το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. «Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!», τονίζουν.

2. «Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».

3. Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016 και «ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα