Στην «πρίζα» το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου

Στην «πρίζα» μπήκε το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου. Πρόκειται για το Kincardine floating offshore wind farm, ισχύος 50 MW, το οποίο βρίσκεται στη Σκωτία και είναι πλέον πλήρως λειτουργικό, όπως ανακοίνωσε η Kincardine Offshore Windfarm Ltd (KOWL).

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς τα πλωτά αιολικά είναι η τεχνολογία που θεωρείται η καταλληλότερη για την ανάπτυξη

και στη χώρα μας υπεράκτιων πάρκων. Όπως έχει διαφανεί τόσο από την κατεύθυνση των μέχρι τώρα ανακοινωμένων επενδυτικών σχεδίων, όσο και από τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα πλωτά αιολικά ενδείκνυνται για τις ελληνικές θάλασσες λόγω βάθους, αλλά και του γεγονότος ότι προκαλούν την μικρότερη όχληση σε περιβαλλοντικό και αισθητικό επίπεδο.

Ποιο είναι και τι «δείχνει» το Kincardine

Το Kincardine βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές του Aberdeenshire της Σκωτίας, σε βάθη νερού που κυμαίνονται από 60 μέτρα έως 80 μέτρα.

Το έργο αποτελείται από πέντε Vestas V164-9.5 MW και έναν στρόβιλο V80-2 MW, το καθένα εγκατεστημένο σε ημι-υποβρύχιες πλατφόρμες WindFloat σχεδιασμένες από την Principle Power.

Το Kincardine θα παράγει πάνω από 200 GWh πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ετησίως, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά της Σκωτίας.

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία σήμερα πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, η ανάπτυξη του περιέχει ακόμη μια «πρωτιά» καθώς χρησιμοποιούνται ανεμογεννήτριες της υψηλότερης χωρητικότητας που έχουν εγκατασταθεί ποτέ σε πλωτές πλατφόρμες.

«Με το 80% των υπεράκτιων αιολικών πόρων του κόσμου σε περιοχές με βαθιά νερά, πλωτές τεχνολογίες όπως το WindFloat ανοίγουν νέες δυνατότητες» όπως δηλώνουν τα στελέχη των εμπλεκομένων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι το project ξεκίνησε το 2014 από τον Allan MacAskill και τον Lord Nicol Stephen της Flotation Energy plc, ενώ το 2016 η Cobra Group (μέλος του ισπανικού ομίλου ACS Group) έγινε ο κύριος επενδυτής στην KOWL.

Η Cobra Wind, θυγατρική του Cobra Group, ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του έργου, που θεωρείται «ορόσημο», ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερα σχέδια όπως το White Cross των 100 MW και το Morecambe των 480 MW.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Nils de Baar, Πρόεδρος της Vestas Central & Northern Europe, «το έργο Kincardine δείχνει πώς τα όρια της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας αυξάνονται συνεχώς. Έχουμε αποδείξει για άλλη μια φορά ότι οι ισχυρότεροι στρόβιλοι του κόσμου μπορούν να εγκατασταθούν σε πλωτές υποδομές. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών εμπορικής κλίμακας».

Σε αντίστοιχο κλίμα ο Jaime Altolaguirre, διευθυντής του έργου από την Cobra, δήλωσε ότι «το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Kincardine έδειξε ότι οι μεγαλύτερες και πιο προηγμένες διαθέσιμες ανεμογεννήτριες μπορούν να εγκατασταθούν σε πλωτές πλατφόρμες στο προκλητικό περιβάλλον της Βόρειας Θάλασσας. Το έργο αποδεικνύει ότι τα πλωτά αιολικά μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όχι μόνο στη Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Η θέση σε λειτουργία του μεγαλύτερου, εμπορικής κλίμακας, πλωτού αιολικού πάρκου έρχεται σε μια στιγμή που οι διεργασίες και στη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι πυκνές.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τοποθέτηση της Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου, προχθές στο 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την εκμετάλλευση του αιολικού της δυναμικού και εκτιμάται ότι στις δυο τεχνολογίες, στα πακτωμένα και τα πλωτά, θα μπορούσε να αναπτύξει 30 GW.

Ειδικότερα για τα πλωτά αιολικά τόνισε ότι «θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τα αιολικά της στεριάς που αντιμετωπίζουν αντιδράσεις στην ανάπτυξή τους», ενώ σκιαγράφησε «συνέργειες με τον ΑΔΜΗΕ, που διασυνδέει τα νησιά ώστε τα υπεράκτια αιολικά να παράγουν τη διπλάσια ενέργεια από ό,τι τα χερσαία», εκτιμώντας ότι ανοίγεται «πεδίο δόξης λαμπρό σε οικονομικό, και ενεργειακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών».

Όσον αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά, προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση, τονίζοντας ότι κεντρικός παράγοντας είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξή τους για την τοπική οικονομία και την κοινωνία.

Η Αλ. Σδούκου ανέφερε ακόμη ότι «τα υπεράκτια αιολικά θα είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος στην Ελλάδα γιατί συνδυάζουν μια σειρά πλεονεκτημάτων που δεν μπορεί να συνδυάσει άλλη πηγή».

Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία για την εξέλιξη της αγοράς επισήμανε πως σήμερα στην Ευρώπη είναι εγκατεστημένα 25 GW σε πλωτά αιολικά και προβλέπεται να έχουν φτάσει τα 60 GW ως το 2030 και τα 300 GW ως το 2050. Παράλληλα, όπως είπε, πρόκειται για μια τεχνολογία που γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική αναφέροντας ότι σχεδιαζόμενο έργο 700 MW έχει κλειδώσει τιμή στα 44 ευρώ/MWh.

Keywords
Τυχαία Θέματα