Στο «Washington Group» η «τύχη» του ελληνικού χρέους


Του Κωστή Πλάντζου

Για να βγάλει «μεγάλα ψάρια» από τα θολά νερά της διαπραγμάτευσης μεταξύ Κυβέρνησης, Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, μεταβαίνει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου του, κύριο Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Ο κύριος Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να πείσει ΔΝΤ

και Ευρωπαίους να αφήσουν κατά μέρος τον "χαρτοπόλεμο" των αντιφατικών οικονομικών εκθέσεων, αναλύσεων και προβλέψεων, προκειμένου να πάρουν άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις που θα κρίνουν την τύχη την παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό Πρόγραμμα και, εν τέλει, την τύχη του ελληνικού Χρέους. Ο Έλληνας υπουργός έχει τονίσει πως πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτά πριν το τέλος της χρονιάς, για να υπάρχει ένας «καθαρός διάδρομος» για να έρθουν επενδυτές στη χώρα μας.

Πολλά θα κριθούν στο «Washington Group» το βράδυ απόψε (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος) όπου οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Τζακ Λιου, Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινκ θα συζητήσουν πίσω από τις κλειστές πόρτες για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία των κ.κ. Τόμσεν, Βίζερ και Κερέ. Στην «Ομάδα της Ουάσιγκτον» θα μτέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Και ενώ οι κ.κ. Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανταλλάσσουν από χθες ήδη «πυρά», με τον πρώτο να τάσσεται υπέρ μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τον δεύτερον υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ τείνει προς... την «σολωμόντεια λύση» που προβλέπει: και ελάφρυνση από τους ευρωπαίους για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, και ένταση των μεταρρυθμίσεων από την χώρα μας.

Τι είπε ακριβώς η κυρία Λαγκάρντ εχθες; Ότι η έκθεση που προβλέπει το «άρθρο 4» του κανονισμού του Ταμείου, έδειξε για τη χώρα μας ότι «κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει στο μέλλον» και πως «προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα του ESM είναι να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο στο μέλλον. Όπως είναι το χρέος, δεν είναι βιώσιμο» τόνισε.

Συναντήσεις Τσακαλώτου

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκτον, στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (7-9 Οκτωβρίου 2016), το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου περιλαμβάνει:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

· Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

· Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.

· Συνάντηση με τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

· Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

· Ομιλία σε σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.

· Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

· Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).

· Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.

· Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

· Συνάντηση με την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

· Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα