«Στο κόκκινο» η Ευρώπη με ανησυχίες για Γερμανία και εμπόριο

Με σημαντική πτώση ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές την εβδομάδα και το το β' εξάμηνο του έτους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, ενώ, την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι και για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξει νέος γύρος δασμών

σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολ. αν προχωρήσουν στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ολοένα και πιο σίγουροι ότι ο Τραμπ θα εφαρμόσει τις απειλές του.

Στα ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 πριν από λίγο σημείωνε πτώση 1,15%, στις 375,57 μονάδες,με όλους τους κλάδους στο κόκκινο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 στο -1,08%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -1,31%, στο Παρίσι ο CAC40 με απώλειες 1,40%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί σχεδόν 2%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 σημειώνει απώλειες 1,75%.

Στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU ( κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ) έχει πει ότι θα υποβάλει στην παραίτησή του εάν δεν λυθούν βασικές διαφορές μεταξύ τους στο μεταναστευτικό. Τυχόν αποχώρηση του Χορστ Ζεεχόφερ από τον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η σημερινή κρίσιμη συνάντηση που θα είχαν οι δύο εταίροι στις 2 το μεσημέρι, και που θα καθόριζε τις αποφάσεις Ζεεχόφερ ακυρώθηκε. Ο Ζεεχόεφερ έχει δώσει διορία τριών ημερών στη Μέρκελ για να συμφωνήσουν..

Keywords
Τυχαία Θέματα