Στο «κόκκινο» η Ευρώπη μετά την επιβράδυνση - σοκ των κινεζικών εξαγωγών

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παίρνοντας τη σκυτάλη από τους ασιατικούς δείκτες, μετά τη συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών – μια εξέλιξη που αυξάνει τους φόβους για επιβράδυνση της δεύτερη μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνει απώλειες 0,5% στις 347,49 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος όλοι κλάδοι και οι δείκτες στα μεγαλύτερα ταμπλό:

Ο Βρετανικός FTSE 100 με πτώση 0,37%, o γερμανικός DAX στο -0,51%, o γαλλικός CAC 40 χάνει 0,62%, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,81% και ο

ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,54%.

Η αγορά στρέφει την προσοχή της στα οικονομικά στοιχεία, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για βαθύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως, καθώς και των εταιρικών κερδών.

Τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο έδειξαν ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για πτώση 5%.

Όσο για τις εξαγωγές μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 4,4%, έναντι προβλέψεων για άνοδο 3%. Τα νούμερα επανέφεραν τις ανησυχίες ότι οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα έχουν αρχίσει να έχουν βαρύ αντίκτυπο στην κινεζική οικονομία.

Στην Ασία, ο διευρυμένος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας υποχώρησε 1%.

Στα πολιτικά νέα, πίσω στην Ευρώπη, στο επίκεντρο παραμένει το Brexit και αυτό γιατί αύριο οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για τη συμφωνία της Μέι με τους Ευρωπαίους.

Πάντως, φαίνεται πως το σχέδιο της Μέι για έξοδο από την ΕΕ είναι αντιμέτωπο με ήττα και αυτό αφήνει ανοιχτή την προοπτική της κατάρρευσης της κυβέρνησης, της άτακτης εξόδου από την ΕΕ ή ακόμα και της συνολικής κατάρρευσης της της διαδικασίας του Brexit τις προσεχείς εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα