Στο «μενού» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ασφαλιστικό, μισθολόγιο και νέοι φόροι

Του Κωστή Πλάντζου

Με «άγνωστο Χ» τις διαθέσεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου, αρχίζει και πάλι απόψε στις 5 το απόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Τις διαθέσεις των δανειστών θα διερευνήσει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θα έχει το πρώτο

ραντεβού με το κουαρτέτο των δανειστών.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση λένε πως στις προκαταρκτικές συζητήσεις που ξεκινούν δεν θα βγουν «μαχαίρια».

Ωστόσο οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι στην Τρόικα των ελεγκτών κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Κλάους Ρέφερ (ΕΚΤ) βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να αναλάβουν ρόλο «ρέφερι» και να παρέμβουν πυροσβεστικά, αν χρειαστεί στην πορεία, για να λειάνουν τις διαφορές και να προσελκύσουν το ΔΝΤ προς τις θέσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει οι Βρυξέλλες και Αθήνα το καλοκαίρι, ώστε να μην εξελιχθεί η διαπραγμάτευση σε ... «ροντέο» που θα κρατήσει μήνες.

Οι ευρωπαίοι φέρονται να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες τη χώρα μας και από τις αρνητικές συνέπειες τυχόν εμπλοκής στις δοαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ από πλευράς του «μπαίνει σφήνα» στη διαπραγμάτευση με δύο τρόπους:

- πιέζει περισσότερο τους ευρωπαίους για να προβούν σε αναδιάρθρωση (reprofiling) του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως φάνηκε και σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή, κάτι που ευνοεί τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για μετά την αξιολόγηση.

- ετοιμάζεται να θέσει δικούς του όρους προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα (κάτι που έμενε στον αέρα από το καλοκαίρι έως και τον Δεκέμβριο) και δείχνει να ζητά περισσότερες περικοπές δαπανών και λιγότερους νέους φόρους.

Στη νέα πράξη του ελληνικού δράματος που ξεκινά σήμερα, η κυβέρνηση προσβλέπει να τελειώσει σύντομα η αξιολόγηση για να ακολουθήσουν η δόση των 5,7 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη μέρα των επαφών θα κυλήσει σε ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι όμως θα... αγριέψουν στη συνέχεια, όταν οι δανειστές ανοίξουν τα χαρτιά τους επί των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης θα διαρκέσει μέχρι την μεθεπόμενη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, ενώ μετά θα ακολουθήσει ένα μικρό διάλειμμα πριν οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές μπουν στην τελική ευθεία για το νέο «πακέτο» λιτότητας, περί τα τέλη του μηνός.

Την αυλαία των συναντήσεων με τους Ντέκλαν Κοστέλο από την E.E., Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ΕSΜ, θα ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα δύσκολα θα προκύψουν ότι οι δανειστές παρουσιάσουν τις απαιτήσεις τους για το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια» και το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016 – 2018.

Το μεού περιλαμβάνει επίσης τις αποφάσεις για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (που συνδέονται με την τύχη της συμμετοχής του δημοσίου σε ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ) αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λιτότητας που θα εκτείνεται μέχρι το 2020.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ποτέ και αν θα κάνουν πράξη τις απειλές τους οι δανειστές (και ειδικά το ΔΝΤ) σχετικά με το νέο Μισθολόγιο αλλά και τις αθρόες (επανα-) προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πάντως στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αφορούν κυρίως εκκρεμότητες που έχουν υπογραφεί από το καλοκαίρι αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, όπως είναι η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα νομοσχέδια για το πλαστικό και το «μαύρο» χρήμα ακόμη και το γίνεται με τα ισοδύναμα που αντικατέστησαν όπως-όπως (για να κλείσει η διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου) τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή η αύξηση του ΕΦΚ στο κρασί και η επιβολή Τέλους 5 λεπτών ανά στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ.

Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης πάντως, λένε στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι η καλυτερη του αναμενομένου πορεία είσπραξης των φόρων του 2015, την οποία θα επικαλεστούν με τα διαθέσιμα στοιχεία Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα