Στο μικροσκόπιο των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδόχων

Της Στεφανίας Σούκη

Στο μεγάλο ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων των ξενοδόχων που θα «απελευθερώσουν» κεφάλαια και για νέες χρηματοδοτήσεις προχωρούν τώρα οι τράπεζες, ακολουθώντας ακόμη και πιο «ριζικές» λύσεις με καταγγελίες των δανείων, όπου δεν είναι εφικτή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με τους ιδιοκτήτες ξενοδόχους.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς χθες από το βήμα του 15ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Τραπεζικής

Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου Eurobank, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα πρέπει να απενοχοποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει κάνει λάθη στο παρελθόν, δεν κινήθηκε γρήγορα όταν έπρεπε και τώρα προσπαθεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι η λέξη- κλειδί είναι η συνεργασία».

Ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε μεγάλη «πληγή», αλλά και ευκαιρία τα κόκκινα δάνεια, όπου ειδικά στον κλάδο των καταλυμάτων/ εστίασης, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ποσοστό άνω του 54% επί του συνόλου των δανείων του κλάδου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου αντιστοιχεί στα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα» (δάνεια με καθυστερήσεις πληρωμών), νούμερο κατά πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%).

«Το κομμάτι των "κόκκινων" δανείων αποτελεί ταυτόχρονα ένα μεγάλο πρόβλημα για τις τράπεζες και την επιχειρηματικότητα αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία: Αυτή την στιγμή δίνουμε δάνεια με υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ρίσκο και όχι σε αυτό καθαυτό το κόστος της χρηματοδότησης. Το ρίσκο των τραπεζών μετακυλίεται δυστυχώς και στις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες έρχονται και αυτές αναπόφευκτα αντιμέτωπες με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αυτός και μόνο είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να λύσουμε το θέμα».

Για να υπάρξει καλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων πολύ βασικό, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, «κάτι το οποίο ωστόσο δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολο εγχείρημα, από την στιγμή που υφίστανται τα capital controls. Η δεύτερη βασική προϋπόθεση είναι να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια, ώστε να μην μετακυλίεται το κόστος στους πελάτες και ένα τρίτο βασικό σημείο αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα, να αξιοποιηθούν καταλλήλως: Στις μεγάλες επενδύσεις το τραπεζικό σύστημα πάει αρκετά καλά και τις υποστηρίζει, ωστόσο θα πρέπει να ανακτηθεί δρόμος ως προς την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι ειδικά ο όμιλος της Eurobank, που αποτελεί και στρατηγικό εταίρο του ΣΕΤΕ με συνειδητή επιλογή τις χρηματοδοτήσεις στον τουρισμό, «το 2015 είχε ζήτηση για δύο μόνο επενδυτικά πλάνα, ενώ μέσα στο 2016, υπάρχει μεγαλύτερη- σχετικά- κινητικότητα κι έχουμε εκταμιεύσει 200 εκατ. ευρώ σε 5 επενδυτικά πλάνα, ενώ έχουμε εγκρίνει άλλα 250 εκατ. ευρώ για 6 εξαγορές και επενδύσεις. Πιο θετικά κινείται το 2017, όπου έχουμε δώσει το "πράσινο φως" για επτά νέες επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ (μόνο ως προς το δανειακό κομμάτι)».

Στις πιο "ριζικές'' λύσεις που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η τράπεζα, «μέσα στο επόμενο διάστημα κι αφού έχουμε εξετάσει όλες τις διαφορετικές λύσεις θα κινηθούμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε 6 επιχειρηματικά σχήματα», κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα