Στο ναδίρ οι παγκόσμιες πωλήσεις έργων Τέχνης

Πτώση 11% σημείωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2016 οι παγκόσμιες πωλήσεις έργων Τέχνης, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή που ξεκινούσε η χρηματοοικονομική κρίση.

Αιτία η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που είχαν ισχυρό αντίκτυπο στις πωλήσεις των δημοπρασιών. Σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν ο όμιλος UBS και η Art Basel, η αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών κινδύνων θα συνεχιστεί και το 2017.

Πιο αναλυτικά οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 56,6 δισ. δολ.

Το 2015 η αντίστοιχη υποχώρηση ήταν της τάξης του 7%, ενώ η πτώση κατά 11% το 2016 είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα κέρδη του 2013 και του 2014, οπότε και η συγκεκριμένη αγορά έφτασε σε ρεκόρ πωλήσεων αξίας 68,2 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την Clare McAndrew, της Arts Economics, ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, ενώ και το 2017 θα είναι δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν αγοραστές που θεωρούν τα έργα Τέχνης ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένου ρίσκου, γεγονός που αυξάνει τις τιμές.

Την περσινή χρονιά μεγάλοι χαμένοι ήταν οι πωλήσεις σε δημοπρασίες που μειώθηκαν κατά 26% στα 22,1 δισ. δολ., οι πωλήσεις μεταπολεμικών και σύγχρονων έργων, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 18% στα 5,6 δισ. δολ., τα έργα μοντέρνας Τέχνης με πτώση 43% στα 2,6 δισ. δολ., τα ιμπρεσιονιστικά με πτώση πωλήσεων 31% στο 1,3 δισ. δολ., τα ακριβά κομμάτια των δημοπρασιών (με αξία άνω του 1 δισ. δολ.) που υποχώρησαν κατά 34%.

Στους κερδισμένους οι αγορές Τέχνης των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας, οι πωλήσεις μέσω εμπόρων και γκαλερί, τα έργα παλιότερων σχολών, μεταξύ τους Κινέζων ζωγράφων, αλλά και οι online πωλήσεις έργων Τέχνης με αύξηση 4% στα 4,9 δισ. δολ. που αντιστοιχούν πλέον στο 9% της παγκόσμιας αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα