Στον ανακριτή Διαφθοράς 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Στον ανακριτή Διαφθοράς απολογούνται σήμερα, έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες και τρεις αλλοδαποί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, για απιστία κατά του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για «μη επωφελή αξιοποίηση» στην πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για δύο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια,πέντε κτήρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY και πέντε κτήρια της Αστυνομίας,

που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους, την Eurobank Properties και την ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συμφωνα με την κατηγορία, το ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειές τους ζημιώθηκε με 575.856.504 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν, λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, αντίθετα ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη δίωξη καθώς στις παραπάνω συναλλαγές εμπλέκονται Ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Μάλιστα, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της, Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, παραδέχτηκε ότι το θέμα είναι μια από τις εκκρεμότητες που καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Για εμάς όλοι οι Ευρωπαίοι ειδικοί που βοηθούν την Ελλάδα να αναδιοργανώσει την οικονομία της και να βρει το δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη πρέπει να διασφαλίζονται ως προς το πλαίσιο που μπορούν να κινηθούν, με σεβασμό πάντα στις εθνικές διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας επί της ουσίας να ισχύσει και για αυτούς η ποινική αμνηστία που έχουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για υπεξαίρεση με βάση το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, σε βάρος τριών πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κατηγορία αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα