Στουρνάρας από Δελφούς: Λυπάμαι για αυτή τη χώρα

Του Αργύρη Παπαστάθη

«Λυπάμαι πολύ γι' αυτή τη χώρα» είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι ο ίδιος, την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, έλαβε ποσό ύψους ενός εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική βιομηχανία Novartis.

Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς, ο κ. Στουρνάρας

είπε πως κατηγορείται πως έλαβε ένα σακίδιο με ένα εκατομμύριο ευρώ χωρίς να υπάρχουν πουθενά ούτε καν ενδείξεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο και στηλίτευσε το γεγονός ότι χωρίς στοιχεία κατηγορούνται για δωροδοκία οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε ότι στη Βουλή των Ελλήνων κατεδαφίστηκαν οι κατηγορίες ότι τα 10 πολιτικά πρόσωπα χρηματίστηκαν. Μάλιστα, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis σε μια αποστροφή του λόγου του υπογράμμισε: «Λυπάμαι πολύ γι' αυτή τη χώρα».
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η έρευνα που έγινε προ μηνών στην εταιρεία της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου ήταν παράνομη. «Πήραν τα αρχεία των υπολογιστών, δεν βρήκαν τίποτα και δεν τα έχουν επιστρέψει, λυπάμαι αυτό δεν είναι κράτος δικαίου» είπε ο διοικητής της ΤτΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητη

Στην ανεξαρτησία της τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά στις συστάσεις που κάνει για την οικονομία επέμεινε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στους Δελφούς.

Είχε προηγηθεί ένα κύμα επιθέσεων της κυβέρνησης -ο πρωθυπουργός τον φωτογράφισε στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής- για το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας ζητεί το δίχτυ ασφαλείας της προληπτικής γραμμής για τη ρευστότητα, το QE και την υποβοήθηση της επανόδου στις αγορές. Ο κ. Στουρνάρας πέρασε το μήνυμα ότι δεν δέχεται υποδείξεις.

«Έχουμε οπισθοχωρήσει πολύ σοβαρά ως προς την ανεξαρτησία των θεσμών και το κράτος δικαίου» είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες που αναφέρουν ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του ενδιαφέροντος των επενδυτών για να εμπιστευθούν μια χώρα.

«Η λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την οπισθοχώρηση στα πεδία της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας και των φορολογικών αρχών είναι ένα μεγάλο λάθος» τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Το χρέος μας πρέπει να γίνει βιώσιμο και να πειστεί και η ΕΚΤ για αυτό»

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί από την αρχή της κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση του κόστους εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.

Υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει σήμερα πιο εξωστρεφής, καθώς σημειώνεται μια εξαγωγική στροφή ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, τονίζοντας την απώλεια του 25% του ΑΕΠ και την έξοδο σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα.

Ως μείζον πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να λυθεί, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε το τεράστιο δημόσιο χρέος για το οποίο, όπως είπε, το Eurogroup θα πρέπει να δώσει λύση. «Το χρέος μας πρέπει να γίνει βιώσιμο και να πειστεί και η ΕΚΤ για αυτό» δήλωσε. Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η παγίωση κλίματος εμπιστοσύνης και η ομαλοποίηση των αγορών, προκειμένου η Ελλάδα να ολοκληρώσει ένα σταθερό βήμα εξόδου από την κρίση. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να επανέλθει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά. «Χρειαζόμαστε πολιτική ομαλότητα, δεν θέλουμε τοξικότητα στις πολιτικές εξελίξεις, θέλουμε συναίνεση».

Ως κλειδιά της επιτυχίας για το μέλλον ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τα εξής:

Πρώτον, την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης.
Δεύτερον, την ενίσχυση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Τρίτον, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με καλύτερη αξιοποίηση της χρήσης γης, καθώς το κράτος είναι ενας σημαντικός γαιοκτήμονας.
Τέταρτον, τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πέμπτον, την επένδυση στο τρίγωνο Παιδεία- Έρευνα- Καινοτομία.
Έκτον, την ανεξαρτησία των θεσμών γιατί χωρίς εμπιστοσύνη στους θεσμούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.

Τέλος αναφορικά με τη θητεία του στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι τελειώνει τον Ιούλιο του 2020 και τότε θα ολοκληρωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα