Στουρνάρας: Πολύ νωρίς για να βγούμε στις αγορές

της Σοφίας Ζαφείρη

Εντελώς αντίθετος με το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές, τουλάχιστον τώρα, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στη «Wall Street Journal», ο οποίος δεν κρύβει και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη ενός ακόμη προγράμματος στήριξης.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές ο κ. Στουρνάρας

τονίζει χαρακτηριστικά ότι «νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα, για παράδειγμα, η Ελλάδα να κάνει δύο ή τρεις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο. Μπορεί να βγει αργότερα στις αγορές».

Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του, αυτό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έξοδο της χώρας στις αγορές και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης.

«Εάν οι εταίροι της Ελλάδας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της, τότε φοβάμαι ότι ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης θα είναι αναπόφευκτο. Φυσικά κανείς δεν εύχεται κάτι τέτοιο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ μετά την απόφαση του Eurogroup και φυσικά την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο ενεργητική στις ιδιωτικοποιήσεις, στις δομικές μεταρρυθμίσεις, στην απελευθέρωση συγκεκριμένων επαγγελμάτων, στην ανεξαρτησία των θεσμών,στη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης. Όλα αυτά θα βοηθήσουν. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν τα υπόλοιπα και κυρίως να καταστούν πιο ξεκάθαροι αναφορικά με το ζήτημα του χρέους», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας.

Εκφράζει εντελώς διαφορετική άποψη από αυτήν που έχει διαρρεύσει από το ΔΝΤ και σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον στήριξη ύψους 10 δισ. ευρώ. Αναφέρει «οι τράπεζες έχουν βασικό δείκτη Tier 1 κοντά στο 17%, δηλαδή έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Έχουν, επίσης, υψηλές προβλέψεις. Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι να επιτύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εάν αυτοί επιτευχθούν ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες».

Ο κ. Στουρνάρας δεν παραλείπει, πάντως, να ασκήσει κριτική και σε χώρες της Β. Ευρώπης όπως η Γερμανία, οι οποίες διατηρούν εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα. «Αυτοί αυξάνουν τα πλεονάσματά τους, την ώρα που άλλοι προσπαθούμε να μειώσουμε τα ελλείμματά μας», δηλώνει.

Μάλιστα, προσθέτει ότι κανείς δεν ασκεί πιέσεις σε χώρες όπως η Γερμανία προκειμένου να μειώσουν τις εξαγωγές τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πιστεύει ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν πρόκειται να διακοπεί απότομα, ενώ τάσσεται υπέρ της πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ στο σύνολό της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για την «κόντρα» του κ. Στουρνάρα με την κυβέρνηση, αν και προστίθεται ότι οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τον διοικητή της ΤτΕ να έχει καλωσορίσει δημόσια την πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία, όπως δηλώνει, έχει βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ καλεί και τους καταθέτες να «γυρίσουν» τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα