Στουρνάρας στο Bloomberg: Αν δεν είχαμε την πανδημία θα είχαμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έρθει στα μέσα του 2023 «δεν είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες γραμμές μας»,  ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg,

βάζοντας έτσι τέλος στις εικασίες ότι θα γίνουν  πρόωρες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν είμαστε στη ίδια κατάσταση με τις ΗΠΑ, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες για την ευρωζώνη σε σχέση με ΗΠΑ και Βρετανία, άρα είναι φυσικό ότι είμαστε σε διαφορετική φάση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε απαντώντας σε ερώτημα για το πότε βλέπει χαλάρωση της πολιτικής στήριξης της οικονομίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οποιαδήποτε αναστάτωση μετά το τέλος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων 1,85 τρισ. δολαρίων.

Για το θέμα των ελληνικών ομολόγων και τη συμμετοχή τους στα μελλοντικά προγράμματα αγοράς assets, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως το ΔΣ της ΕΚΤ θα εξετάσει το ζήτημα, καθώς μέχρι τώρα είχαν εξαιρεθεί λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα, ανέφερε ο επικεφαλής της ΤτΕ, αν δεν είχαμε την πανδημία θα την είχαμε ανακτήσει. Περιμένουμε ρυθμό ανάπτυξης 7% ή και περισσότερο φέτος και 5% του χρόνου, το τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί τρομερά, έχει μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, οπότε δεν βλέπω τον λόγο γιατί η ελληνική οικονομία μπορεί να αποκλειστεί από οποιοδήποτε είδους πρόγραμμα.

«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν σε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, στην ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής και την αποτροπή κάθε είδους κατακερματισμού στις δικαιοδοσίες της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Είμαι βέβαιος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό».

Ενώ η ευρωζώνη ανέκαμψε δυναμικά το καλοκαίρι, το momentum έχει επιβραδυνθεί τελευταίως καθώς η έλλειψη ανταλλακτικών παγκοσμίως και πρώτων υλών φρενάρει την μεταποίηση.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών επίσης αναφέρουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών για την πανδημία, τον πληθωρισμό και κάποιον μετριασμό του momentum μετά το αρχικό εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας.

Η ενεργειακή κρίση οδηγεί τις τιμές του αερίου σε επίπεδα-ρεκόρ, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές καταναλωτή και στην ευρύτερη οικονομία.

«Ενώ βρισκόμαστε στο μέσον μιας τέλειας καταιγίδας, δεν θα βιαστώ να πω ότι έχουμε στασιμοπληθωρισμό. Οι προβλέψεις από την ΕΚΤ και άλλους θεσμούς κάνουν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω του 2% στο επόμενο έτος», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας.

Διαβάστε ακόμη:

Βιλερουά (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω του 2% σε έναν χρόνο

Ο Πούτιν υπόσχεται να ανοίξει τις κάνουλες και «φρενάρει» το ράλι στην αγορά ενέργειας

HSBC: Ανάπτυξη πάνω από τη δυναμική αλλά και κίνδυνοι από έλλειμμα και χρέος

Keywords
Τυχαία Θέματα