Συμπεράσματα συνεδρίου για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα

Το μείζον και αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετανάστευσης και οι επιπτώσεις της στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι προκλήσεις και η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τομέα υγείας στη χώρα μας, συζητήθηκαν στο Συνέδριο «THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE», το οποίο διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από το Health Daily και την Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τη συνεργασία του International

Society for Phamacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR)-Greece Regional Chapter, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ. Φέτος τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο εκπρόσωποι από τον ΟΟΣΑ, τον ΟΗΕ, το European Patient Forum, το Ιnnovative Medicines Initiative, το ΙΟΒΕ, το London School of Economics, όπου μαζί με στελέχη της Κυβέρνησης, της Βιομηχανίας αλλά και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές συζήτησαν τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές του κλάδου.

Το συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος τόνισε: «Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για το μέλλον. Η αξιολόγηση του προγράμματος που υλοποιούμε θα κλείσει και η οικονομία και η κοινωνία θα πάρουν μια ανάσα.

Θα υπάρξει προοπτική επανεκκίνησης της αναπτυξιακής πορείας στη χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά με δίκαιη κατανομή του βάρους.

Η κρίση δεν παράγει μόνο φτώχεια, αλλά και αρρώστια, λόγω των ψυχοσωματικών διαταραχών του πληθυσμού.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις του παρελθόντος που ακόμα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Πέρσι δεν είχαμε χρονιά κανονικότητας. Φέτος εξετάσαμε το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προχωρούμε με δέσμη προσλήψεων για την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

Μετά την αξιολόγηση θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Έχουμε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές.
Για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει πόρους για δημόσιες δομές και θα πληρώσει τα χρέη του στα δημόσια νοσοκομεία.
Μεριμνήσαμε για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, που ξεπερνούν τα 2.5 εκ. κόσμο.

Επόμενη πρόκληση είναι η κάλυψη μεταναστών και προσφύγων. Η δυνατότητα του συστήματος υγείας ήταν περιορισμένη. Με στρατηγική συνεργειών με το Υπουργείο Άμυνας και τις ΜΚΟ, μπορέσαμε να διαχειριστούμε το ζήτημα , σύμφωνα με τις προδιαγραφές ξένων οργανισμών όπως το ECDC, δηλ. το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.
Μπορούμε λοιπόν να συνεργαστούμε με τις υγιείς δυνάμεις στο χώρο της υγείας. Δεν θα μείνουμε στις παθογένειες του παρελθόντος και προχωρούμε σε μια «ηθικοποίηση» του χώρου της υγείας.

Η κοινωνία έχει κουραστεί και βαρεθεί να ακούει λόγια που διαψεύδονται. Σήμα μας είναι η αξιοπιστία και έχουμε την πολιτική βούληση, για να προχωρήσουμε με νέο σχέδιο».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία Προσφύγων και Μεταναστών, είναι έτοιμο και θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα. Σε συνεργασία με την καινούργια Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ και τις υπεύθυνες ΜΚΟ, θα επιχειρείται συνεχής υγειονομική καταγραφή των πληθυσμών στα κέντρα φιλοξενίας, εμβολιαστική κάλυψη, που ήδη έχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμιση μήνα και λήψη μέτρων προστασίας από περιβαλλοντολογικούς κινδύνους (κουνούπια κ.ά.), ενώ έμφαση θα δοθεί στην παιδιατρική και μητρική φροντίδα. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα περί «υγειονομικής βόμβας», ο κ. Μπασκόζος δήλωσε ότι τέτοιο θέμα δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει αν το σύστημα υγείας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

«Η προστασία της υγείας προσφύγων και μεταναστών είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος, «και μπορούμε να το δούμε σαν ευκαιρία για να αναπτύξουμε και να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το σύστημα υγείας στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο κ. PHILIPPE LECLERC, United Nations High Commissioner Representative in Greece, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι απομονωμένη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών. Αναφερόμενος στην υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε ότι οι δομές υγείας στα μέρη που έφθασαν οι μετανάστες δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλους πληθυσμούς, ενώ παράλληλα, πολλοί από τους πρόσφυγες αρνήθηκαν να δεχτούν την υγειονομική φροντίδα που τους προσφέρθηκε, γιατί ήθελαν να φύγουν για τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Αυστρία. Με το κλείσιμο των συνόρων, περίπου 46.000 εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, με το 65% εξ' αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά που θέλουν ειδική στήριξη ενόσω μένουν εδώ. Γι' αυτό θα χρειαστεί λήψη ειδικών μέτρων, συνέχισε ο κ. Leclerc, που θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά ενός μετακινούμενου πληθυσμού, πράγμα αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, ο κ. Leclerc δήλωσε, ότι έχει γίνει πρόβλεψη μέχρι τον Ιούνιο να δοθούν σε πρόσφυγες 7.000 διαμερίσματα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ σημείωσε ότι «Μια νέα αγορά γεννιέται με αφορμή το μεταναστευτικό. Θέλουμε μεγάλο αριθμό φαρμάκων και νέων υπηρεσιών».
Μετά την «έκτακτη» κατάσταση και τον κίνδυνο πρέπει να περάσουμε στην περίοδο σταθεροποίησης στην ελληνική πραγματικότητα.

Κάποιοι χαρακτηριστικοί αριθμοί:

• 65% νέοι υγιείς με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα
• 30% ευπαθείς ομάδες
• 5% ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, τραύματα ή προϋπάρχουσες νόσους.

OΠρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι: «Κάναμε οικονομοτεχνική μελέτη με τρία διαφορετικά πακέτα κάλυψης των πληθυσμών».
Ομάδα Α- Πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής. Εδώ εντάσσονται οι υγιείς, νέοι άνθρωποι.
Ομάδα Β- Πακέτο κάλυψης για όσους έχουν οξεία νοσήματα που χρειάστηκαν νοσηλεία, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, ασθενείς άνω των 65
Ομάδα Γ-Πακέτο κάλυψης για χρόνια νοσήματα και θύματα ατυχημάτων, βασανιστηρίων, τραυματισμών, απάνθρωπης μεταχείρισης.

Η κ. Χαρά Τζιουβάρα, ως Εθελόντρια Παιδίατρος και Μέλος ΔΣ «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» δήλωσε ότι «Έχουμε δομές στις οποίες έχουν προσέλθει πολλοί Έλληνες στα χρόνια της κρίσης.

Το 2015 πέρασαν από το Αιγαίο 1 εκατ. άνθρωποι και άλλοι 170 χιλιάδες μέσα στο 2016, προερχόμενοι κυρίως από Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν.

Στην Αττική έχουμε μόνιμη παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά. Έχουμε συνολικά προβεί σε πάνω από 55.000 ιατρικές πράξεις. Μεγάλη επικέντρωση στο θέμα παιδιού και μητέρας και γενικότερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Ο καθηγητής οικονομικών υγείας και Πρόεδρος ISPOR GREECE κ. Γιάννης Υφαντόπουλος ανέφερε ότι «Έχουμε χάσει σε λίγα χρόνια πάνω από το 25% του ΑΕΠ και δυστυχώς η χώρα μας αποκλίνει όλο και περισσότερο φτάνοντας σε επίπεδα του 2003».

Βάσει σχετικής έρευνας υπάρχει γεωγραφική ανισότητα υγείας και φτώχειας σε επίπεδο δήμων. Στο Χαλάνδρι υπάρχουν συμπολίτες στα όρια της φτώχειας σε ποσοστό 7%, ενώ στο Αιγάλεω το ποσοστό ξεπερνά το 30%.

Σε άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι η διαφορά στους δείκτες υγείας μεταξύ φτωχών και πλουσίων είναι πάνω από 20%. Το μορφωτικό επίπεδο που συνδέεται και με το εισόδημα χαρακτηρίζει τα επίπεδα υγείας.

«Η ανισότητα υγείας μειώνει το προσδόκιμο ζωής στο γενικό πληθυσμό» τόνισε ο Καθηγητής Υφαντόπουλος.

Ο κ. Stefano Di Biase, Senior Consultant IMS HEALTH ανέφερε κάποιες σοβαρές προτάσεις όπως η σύνδεση τεχνολογίας και υγείας, η ορθότερη διαχείριση πόρων στην υγεία και η συνεργασία επαγγελματιών υγείας και ασθενών.

«Η προώθηση της καινοτομίας υπέρ των ασθενών και των συστημάτων υγείας είναι πολύ σημαντική» τόνισε ο κ. Di Biase.

Η κ. Valerie Paris, από το Τμήμα Υγείας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι «Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω από τη θέση 34 στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ».

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας και ενηλίκων καπνιζόντων, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μειωθεί το ποσοστό πλεονάζουσας και αχρείαστης ιατρικής υπηρεσίας. Παρατηρείται υπερδιάγνωση καρκίνου, αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις και υπερβολική χρήση ιατρικών μηχανημάτων σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ.

Παρατηρήσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα:
• Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στη χρήση μαγνητικών και αξονικών.
• Επίσης υπάρχει μικρό ποσοστό χρήσης γενοσήμων και βιο-ομοειδών.
• Το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτών σε σχέση με τους γιατρούς, χαμηλότερο και από την Κολομβία.
• Ποσοστό καισαρικών πάνω από 60% υψηλότερο και από την Τουρκία.

Επίσης, στην Ελλάδα σημειώνεται μεγάλο ποσοστό παραοικονομίας που οδηγεί σε υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής.

Η κ. Nicola Bedlington, ΓΓ European Patients Forum (EPF) τόνισε ότι «Όλοι οι πολίτες δικαιούνται υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας. Υπάρχουν ανισότητες, λόγω οικονομικής δυσχέρειας».

To EPF συνομιλεί με φορείς στη ΕΕ αναφορικά με θέματα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους. Επίσης μάχεται κατά των διακρίσεων και με σύνθημα «υγεία για όλους» συνεργάζεται με 11 ΜΚΟ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν πρέπει να είναι βιώσιμες και με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου «ΩΝΑΣΕΙΟ» κ. Πάνος Μηνογιάννης μίλησε για τη μείωση του ΑΕΠ και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που επηρεάζει την ασφάλιση των πολιτών. Η πολιτεία προχώρησε σε οριζόντια μέτρα, χωρίς να έχει προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές, λόγω διοικητικής αδράνειας, πολιτικής αδυναμίας και θεσμικής αντίστασης.

Η επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η χρήση Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και η θέσπιση ενός συμπληρωματικού ιδιωτικού συστήματος ασφάλισης, είναι κάποιες προτάσεις του κ. Μηνογιάννη.

«Ένα νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας (HTA), η επένδυση στην έρευνα, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και μία ολοκληρωμένη πολιτική φαρμάκου είναι απαραίτητα για το σύστημα υγείας που χρειαζόμαστε» τόνισε ο κ. Μηνογιάννης.

Η κ. Χαριτίνη Σταυροπούλου, Senior Lecturer, CITY UNIVERSITY LONDON ανέφερε ότι «Η μείωση 25% στις δαπάνες υγείας στη Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Αναλύοντας αποτελέσματα 39 μελετών σε όλη την Ευρώπη και σε συνδυασμό με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μελετήθηκε η αλλαγή της πορείας της θνησιμότητας και το αν υπάρχει συσχέτιση με τα ποσοστά ανεργίας.

Στη συνέχεια η κ. Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας τόνισε ότι «Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της διοίκησης είναι η συνεχής μείωση των δαπανών. Όμως γίνεται μεγάλη και συστηματική προσπάθεια διάσωσης του ΕΣΥ».

Ο επιτελικός ρόλος των ΥΠΕ συνδέουν το σχεδιασμό από τους πολιτικούς φορείς και τις ανάγκες της βάσης. Πρέπει το σύστημα να γίνει πιο ασθενοκεντρικό.
Πρέπει να μετράμε και να αξιολογούμε όλα. Να μετρηθούν τα κέντρα κόστους και να καταγράφονται όλα τα ιατροφαρμακευτικά υλικά με barcode. Η συνεργασία των ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων είναι σημαντική για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων δράσεων.

Ο κ. Πάνος Καναβός, Καθηγητής LONDON SCHOOL OF ECONOMICS δήλωσε ότι «Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο».
Πρέπει να περάσουμε σε ρυθμό ανάπτυξης 3-4% το χρόνο. Οι δημόσιες δαπάνες μας είναι στο 50% του ΑΕΠ. Στο σκέλος της υγείας μόνο το 9% του πληθυσμού δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας. Η μείωση των δαπανών υγείας ήρθε κυρίως από την ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή το "out of pocket expenses" των ασθενών.

«Στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης επήλθε μια επιθετική μείωση από το 2009 και μετά. Έχει μειωθεί πολύ» τόνισε ο Καθ. Καναβός.

Σύμφωνα με μελέτη της ΠΟΥ πρέπει να επενδύσουμε σε νέα συστήματα και να γίνει διαπραγμάτευση τιμών σε off patent φάρμακα, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων προμηθειών.

«Δεν υπάρχει ορθολογική κατανομή των πόρων στο χώρο της υγείας. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό γιατρών» επεσήμανε ο Καθηγητής.

Απαιτείται περισσότερη αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας και η αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικής υγείας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης τόνισε ότι «Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι με χρήση της καινοτομίας να γίνει ένας κοινωνικά ευαίσθητος οργανισμός».

Χρειάζονται ρεαλιστικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ διεκδικεί χρηματοδότηση από την πολιτεία και εξεύρεση εσόδων από ορθολογική κατανομή πόρων.

«Αν εξοικονομηθούν πόροι, αυτοί θα επανεπενδυθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και η Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) είναι εργαλεία για τον ΕΟΠΥΥ σε αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Με τη χρήση τεχνολογίας θα γίνεται η λήψη των αποφάσεων βασισμένες πάνω στα δεδομένα health analytics.

Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ ανέφερε ότι «Το Ελληνικό Δημόσιο πτώχευσε, συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους».

Απαιτείται άμεσα η διαχείριση του χρέους και να μην δημιουργηθούν νέα χρέη.

Στην υγεία πρέπει να δημιουργηθούν νέα εισοδήματα.

Στο ΑΕΠ σημειώθηκε ελεύθερη πτώση και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε μέσω ύφεσης, με αύξηση της ανεργίας.

«Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, απαιτούνται νέες επενδύσεις. Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 11 δις το χρόνο, κάτι που δεν είναι ακατόρθωτο» τόνισε ο κ. Βέττας.

Πρέπει να αυξηθούν οι εξαγωγές και να έρθουν νέες εταιρείες από το εξωτερικό με 500 υπαλλήλους η καθεμία.
Ο χώρος της υγείας είναι ο πιο δυναμικός παγκοσμίως. Η συμβολή του χώρου της υγείας στη δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αποφασιστική.

Ο κ. Μιχαήλ Χλέτσος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επεσήμανε ότι «Η εφαρμογή των μνημονίων επηρέασε πολύ το χώρο της υγείας».
Η γήρανση του πληθυσμού η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας επηρεάζει το συνολικό κόστος για την υγεία.

Επίσης, οι ιδιωτικές πληρωμές στο χώρο της υγείας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Το μεγάλο ποσοστό φτωχών, ανέργων και ανασφάλιστων οδηγεί σε αδυναμία χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ξεκίνησε με ερωτήματα που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων:

«Πόσα αγαθά και υπηρεσίες μπορούν να παραχθούν για την κοινωνία;

Ποια η προτεραιότητα; Υγεία, ή Παιδεία;

Τι είδους υπηρεσίες χρειαζόμαστε για την Υγεία;

Νοσηλευτές, τεχνολογία στην υγεία;

Τελικά ποιος παίρνει αυτές τις αποφάσεις;».

Kινούμαστε από το Manage Cost στο στάδιο στο Manage Health και το σύστημα υγείας το οποίο είναι ιατροκεντρικό, πρέπει να γίνει ασθενοκεντρικό.

Ο κ. Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ανέφερε ότι «Σε 13 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 1 δις ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ζήτηση φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας. Αυτό πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε καταφέρει έλεγχο του όγκου φαρμάκων. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και φαρμακοποιών σε αναλογία πληθυσμού.

«Το σύστημα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να μην χρησιμοποιούνται οριζόντια μέτρα όπως τα rebate και τα clawback».

Ήδη η υπέρβαση του clawback της εξωνοσοκομειακής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο τρίμηνο έχει υπερβεί τα 110 εκ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο.

Οι προτάσεις μας είναι:

• Ο έλεγχος του όγκου χρήσης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
• Νέο απλοποιημένο σύστημα rebate
• Να γίνουν συμφωνίες αποζημίωσης, βάσει της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων
• Προσέλκυση επενδύσεων για κλινικές μελέτες
• Ενδυνάμωση των ασθενών και των συλλόγων τους

Ο κ. Στρατής Ζαφείρης, ΓΓ Βιομηχανίας, ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ δήλωσε ότι «Ανάμεσα σε διάφορους κλάδους επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, αύξηση παραγωγής, εξαγωγές και έρευνα και καινοτομία είναι τα πιο βασικά μέτρα για τα τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης η φαρμακοβιομηχανία».

Ο κ. Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης General Electric ανέφερε ότι δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τις 20 πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα σε τζίρο, καμία δεν είναι βιομηχανία. Ανέφερε ως παράδειγμα ανάπτυξης την Ουγγαρία, όπου υπήρξε συνεργασία της General Electric με την Ουγγρική Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση επενδύσεων της εταιρείας στη χώρα. Ο κ. Δεληγιάννης επεσήμανε ότι και στην Ελλάδα θα πρέπει να αναζητηθούν επενδύσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, μέσα από κίνητρα τα οποία η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Jim Sage, Πρόεδρος Pfizer Hellas, Πρόεδρος PhMA INNOVATION FORUM μίλησε για τα μέτρα της Κυβέρνησης που συρρικνώνουν το φαρμακευτικό κλάδο με μείωση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.

Στην πραγματικότητα έχουμε περιθώριο βελτίωσης στην αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα και τεράστιο περιθώριο στη αύξηση της Έρευνας & Ανάπτυξης. Ας λάβουμε υπόψη το παράδειγμα του Βελγίου όπου επιταχύνθηκε η έγκριση κλινικών μελετών και αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη.

Η φαρμακοβιομηχανία είναι υπεύθυνη για 87.400 δουλειές στην Ελλάδα και συνεισφέρει στο ΑΕΠ. Έχουμε ευκαιρίες να έρθουν ξανά στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Το παράδειγμα της Pfizer είναι χαρακτηριστικό στην επένδυση και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

• Πρέπει να συνεργαστούμε με την Πολιτεία.
• Άμεση πληρωμή των χρεών του Δημοσίου
• Σταθερό περιβάλλον τιμολόγησης και αποζημίωσης καινοτόμων φαρμάκων
• Κίνητρα για αύξηση επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων επεσήμανε ότι στην εγχώρια αγορά πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση των γενοσήμων και όχι να μειώνονται οι τιμές τους σε ασφυκτικό βαθμό δίνοντας εκπτώσεις ύψους 75%.

Η φαρμακευτική βιομηχανία παράγει ένα προϊόν, πιο εύκολα εξαγώγιμο. Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που βοηθάει.

«Η χώρα μας δεν έχει πολύ χρόνο. Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλάνο σε συνεργασία με την Πολιτεία» τόνισε ο κ. Τρύφων.
Υπάρχουν συνεργασίες ανάπτυξης μεταξύ εταιρειών και συμπράξεις και σε επίπεδο παραγωγής. Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει μεγάλη εξωστρέφεια μέσω εξαγωγών.

«Εξάγουμε σε πάνω από 60 χώρες, έχουμε 20 σύγχρονες μονάδες, επενδύονται σημαντικά ποσά στην καινοτομία και σε υβριδικά προϊόντα. Πρέπει να υπάρχει διασύνδεση παραγωγής με έρευνα και με κίνητρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ.

Πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια όπως γραφειοκρατία των υγειονομικών αρχών, επανεξέταση clawback και rebate, σύστημα τιμολόγησης και να δοθούν φορολογικά κίνητρα.

Ο Πρόεδρος ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης ανέφερε ότι «Πρέπει σαν κλάδος να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες».

Είχαμε 132.000 θέσεις εργασίας και πήγαμε στις 87.000. Μετά από 8 χρόνια ύφεσης το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα έχει πάρει την κατιούσα.

Καινοτομία και θέσεις εργασίας είναι η άμεση προτεραιότητα για τις ξένες και τις εγχώριες εταιρείες.

«Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην Έρευνα υπάρχει επιστροφή 35 εκ. ευρώ στη οικονομία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Η κ. Suzanne Κολυβά από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ δήλωσε ότι «Η Βιοιατρική έρευνα είναι ένας ανερχόμενος τομέας που μπορεί να παράγει καινοτομία στα φάρμακα, στην τεχνολογία και στις υπηρεσίες υγείας».

Οι Έλληνες ερευνητές δεν έχουν τη λογική της πατέντας. Θα προτιμήσουν να δημοσιεύσουν μια εργασία, παρά να προχωρήσουν σε πατέντα. Πάντως έρευνα στην Ελλάδα γίνεται, αλλά υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά των αποτελεσμάτων από το εργαστήριο στην οικονομία.

Η βιομηχανία θέλει ερευνητικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα που την ενδιαφέρουν.

Τέλος ο κ. Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τόνισε ότι «Λείπουν 10.000 άτομα από το ΕΣΥ, κυρίως νοσηλευτές, σύμφωνα με έρευνα του Δημοκρίτειου».

Πρέπει να βρεθούν νέα μοντέλα ανάπτυξης και η υγεία να επανέλθει στις παλιές καλές εποχές.

Keywords
ελλαδα, υγειας, γιατροι του κοσμου, general electric, pfizer hellas, future, health, σφεε, πεφ, οοσα, οηε, european, forum, initiative, ιοβε, london, school, εοπυυ, μκο, δηλ, κεελπνο, εκαβ, νέα, γιατροι, αιγαιο, πειραιας, αεπ, εκπα, ims, paris, ωνασειο, επηρεάζει, city, ελστατ, χρεος, analytics, δις, novartis, hellas, σημαίνει, ουγγαρια, pfizer, innovation, εκπτωσεις, βιοιατρικη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γενοσημα, δωρο πασχα 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, δημοκριτειο, χωρες, το θεμα, αεπ, αφγανισταν, βημα, γερμανια, εκπα, εκαβ, ελστατ, εργασια, εργαλεια, θεμα, ιοβε, ιρακ, μκο, οηε, οικονομια, οοσα, σουηδια, σφεε, υγεια, υπουργειο οικονομικων, φτωχεια, pfizer, pfizer hellas, αγορα, αδυναμια, αυξηση, αυστρια, αιγαλεω, αρρωστια, αττικη, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, δηλ, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δειχνει, δις, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, επηρεάζει, εποχες, ερευνα, ετοιμο, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, υπηρεσιες, θεοφιλος, θεσεις εργασιας, ομιλια, ιορδανιδου, κυβερνηση, κυκλος, ληψη, λογια, λογο, μειζον, μειωση, μικρο, μοντελα, νοσοκομεια, ολγα, ορια, οφελος, παιδια, πανεπιστημιο ιωαννινων, περιβαλλον, πεφ, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, συνεχεια, συντομα, συρια, σχεδιο, τμημα, τουρκια, τρια, υγιεις, υλοποιηση, υψηλη, φαρμακα, φορα, χαλανδρι, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, analytics, health, city, δουλειες, εφαρμογη, εξαγωγες, εμφαση, εθνικο, forum, future, general electric, γηρανση, hellas, χωρα, ιατρικα, ims, initiative, innovation, υπουργειο, υβριδικα, london, μελετη, novartis, οξεια, πακετο, paris, school, σημαίνει, σημα, σωτηρης, θεματα, θεσεις, υλικα, ξεκινησε, european, ζαφειρης
Τυχαία Θέματα