Συμπόσιο «HPV & βιοδείκτες στη Μαιευτική & Γυναικολογία»

Περισσότεροι από 300 ιατροί από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο διήμερο Συμπόσιο με θέμα «HPV & βιοδείκτες στη Μαιευτική & Γυναικολογία», που διοργάνωσε η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στις 14-15 Μαΐου, στην Λάρισα.

Την παραμονή της έναρξης του Συμποσίου, σε μία λαμπρή τελετή στο ασφυκτικά γεμάτο από συναδέλφους

του, φοιτητές Ιατρικής και απλούς πολίτες, αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», του Τμήματος Ιατρικής στην Λάρισα, ο Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρος Νικολαΐδης, αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η προσφώνηση του τιμώμενου πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Γεώργιο Κ. Πετράκο και ακολούθησε χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Χαράλαμπου Δ. Μπιλλίνη. Αναγνώστηκε «Έπαινος» προς τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαϊδη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Αλέξανδρο Ι. Δαπόντε. Η ανάγνωση και η επίδοση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης, του Διδακτορικού Διπλώματος και του Επιτηβεννίου πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Ιωάννη Λ. Στεφανίδη.

Η αναγόρευση, που έγινε κατόπιν πρότασης του Διευθυντή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Αλεξάνδρου Ι. Δαπόντε και του συνόλου των Καθηγητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έγινε σε εξαιρετικά θερμό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Παρόντες ήταν πολλοί ιατροί, που στο παρελθόν εκπαιδεύτηκαν από τον ίδιο τον τιμώμενο, «πατέρα» της αυχενικής διαφάνειας, στην διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το Σύνδρομο Down. Στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή, κοντά στον Καθηγητή βρέθηκαν και οικογένειες, τα παιδιά των οποίων επιβίωσαν των δυσκολιών και ανωμαλιών κατά την διάρκεια της κύησής τους, χάρη στις παρεμβατικές μεθόδους που ο κ. Κύπρος Νικολαΐδης και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν και εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην ομιλία του, αμέσως μετά την αναγόρευση του, ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε στις επιστημονικές ανακαλύψεις του, τις δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετώπισε στην επιστημονική του καριέρα, αλλά και στο ελληνικό …γινάτι του, όπως είπε, χάρη στο οποίο δεν τον κατέβαλλαν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά αντίθετα τον πείσμωσαν και τον ώθησαν σε νέους δρόμους.

Στο πλαίσιο του διήμερου Συμοσίου, ο Κύπρος Νικολαϊδης, διακεκριμένος Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Kings College του Λονδίνου και Διευθυντής στο Harris Birthright Research Center for Fetal Medicine, μέσα από μία σειρά διαλέξεων, παρουσίασε την δυνατότητα παρακολούθησης της κύησης στην βάση προσωποποιημένων χαρακτηριστικών της επιτόκου, υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα (σημ: προϊόν των καταξιωμένων ερευνητικών επιτυχιών του), συνδυασμός που οδηγεί σε καθορισμό του εξατομικευμένου ρίσκου για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και διαπιστώσεις για το εύρος και την βαρύτητα των συνεπειών της HPV-μόλυνσης, που επιβάλουν την διαρκή ενημέρωση όλων σχετικά με την πρόληψη (HPV-εμβόλιο), την έγκαιρη διάγνωση μέσω του πληθυσμιακού ελέγχου (HPV-test) και την αντιμετώπιση των παθήσεων που προκαλούνται σε γυναίκες και άνδρες.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου, αποτελούσαν οι εξής ενότητες:

Α. HPV λοίμωξη – Προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις τραχήλου.

Β. Εμβρυομητρική Ιατρική.

Γ. Ενδοσκοπική χειρουργική.

Δ. Γυναικολογική ενδοκρινολογία – Αναπαραγωγική ιατρική.

Στην πρώτη ενότητα και σχετικά με την Κολποσκόπηση, οι κ.κ. Αλέξανδρος Μορτάκης και Γεώργιος Κολιόπουλος, ανέπτυξαν την στρατηγική αντιμετώπισης της μόλυνσης από τους HPV και των CIN και την αντιμετώπιση γυναικολογικών προ καρκινωματωδών αλλοιώσεων, αντίστοιχα. Για την γυναικολογική ογκολογία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Σαλάκος μίλησε για τα αντισυλληπτικά χάπια και τον γυναικολογικό καρκίνο, ο Καθηγητής Αλέξιος Παπανικολάου για τον σχεδιασμό και την έκταση της χειρουργικής σταδιοποίησης με προ εγχειρητικά́ (βιοδείκτες) και διεγχειρητικά ευρήματα σε καρκίνο του ενδομητρίου και ωοθήκης με λαπαροτομία και τέλος ο Καθηγητής Ευάγγελος Παρασκευαΐδης, επικεντρώθηκε στην θεραπεία προ καρκινωματωδών αλλοιώσεων τραχήλου και τις συνέπειες στην επόμενη κύηση. Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με το HPV DNA τεστ και συγκεκριμένα με τον Καθηγητή Θεόδωρο Αγοραστό να αναπτύσσει την χρήση ανίχνευσης του HPV ιικού DNA στο πλαίσιο του πληθυσμιακού ελέγχου και της διαγνωστικής διαδικασίας στις γυναικολογικές προ καρκινωματώδεις αλλοιώσεις, την κυρία Εύη Πανοτοπούλου Μοριακή ιολόγο, να παρουσιάζει και να αναλύει τα κυριότερα HPV DNA τεστ που χρησιμοποιούνται διεθνώς και έχουν προοπτική στην Ελλάδα και τέλος τον Πρόεδρο του Συμποσίου Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρο Ι. Δαπόντε να παρουσιάζει στοιχεία για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα του 2016.

Στην δεύτερη ενότητα και σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση στην εμβρυομητρική ιατρική, ο Καθηγητής Γεώργιος Μακρυδήμας εστίασε στην παρακέντηση εξωεμβρυϊκής κοιλότητας, ο κύριος Γεώργιος Παπαϊωάννου στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου, ενώ η κυρία Αναστασία Ψαρρά ανέλυσε την εμβρυϊκή καρδιά. Σχετικά με την παρακολούθηση της εγκύου, η κυρία Αργυρώ Συγγελάκη παρουσίασε τα νεότερα στοιχεία της παχυσαρκίας σχετικά με την κύηση, η κυρία Ευδοξία Σκύφτα παρουσίασε την χρησιμότητα του τραχηλικού πεσσού στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού, ο Επίκουρος Καθηγητής Μακάριος Ελευθεριάδης εξήγησε πώς θα πρέπει να γίνεται η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης, ενώ ο επίσης Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Σωτηριάδης και η κυρία Χαρά Σκέντου, ανέπτυξαν την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της προεκλαμψίας – εκλαμψίας και την παρακολούθηση στην δίδυμο κύηση, αντίστοιχα. Επίσης, στην ίδια ενότητα αναπτύχθηκαν από τον κύριο Σταύρο Σηφάκη η εμβρυϊκή αναιμία, ο ρόλος των τοκολυτικών και στεροειδών στον πρόωρο τοκετό, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Δασκαλάκη, η υπερηχογραφική εκτίμηση του πλακούντα, από τον

Επίκουρο Καθηγητή Εμβρυολογίας Σωτήρη Σωτηρίου και τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής Αντώνης Γκαράς, ανέπτυξε την πρόωρη ρήξη των υμένων.

Στην τρίτη ενότητα αναπτύχθηκαν από τους κ.κ. Σταύρο Αθανασίου, Αναπληρωτή Καθηγητή και Θεόδωρο Θεοδωρίδη, Επίκουρο Καθηγητή, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ουρογυναικολογίας και η λαπαροσκοπική υστερεκτομή, αντίστοιχα, ενώ τους κανόνες και τα όρια της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης ύποπτων εξαρτηματικών όγκων το 2016, αναπτύχθηκαν από τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Τσολακίδη και οι κανόνες και τα όρια λαπαροσκοπικής αφαίρεσης ινομυωμάτων το 2016 και η κλινική́ σημασία του διεγχειρητικού τεμαχισμού́ όγκου, από τον Καθηγητή Γρηγόριο Γκριμπίζη.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Αντωνάκης ανέπτυξε τον ρόλο του βιοδείκτη ΑΜΗ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Δρακάκης, την διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο, ο Καθηγητής Αλέξανδρος Ροδολάκης, την διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με γυναικολογικό καρκίνο στην Ελλάδα-Ευρώπη του 2016. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Καθηγητή Νικόλαου Βλάχου σχετικά με την ορμονική υποκατάσταση σε γυναίκες με γυναικολογικό́ καρκίνο το 2016 και τον Επίκουρο Καθηγητή Κωνσταντίνο Δίνα, να παρουσιάζει τις κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση το 2016 -συσχέτιση με καρκίνο του μαστού.

Keywords
Τυχαία Θέματα