Σύγκρουση Μαξίμου - ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις Ζάεφ
Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκάλεσε η αποκάλυψη των πρακτικών από τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων και της σπουδής που επικρατούσε στη γειτονικη χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επικέντρωσε την κριτική της σε τρία σημεία: ότι δηλαδή, στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο απαράδεκτο όνομα - επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, το Μακεδονία του Ίλιντεν, ότι
Σ' αυτή την κριτική, η κυβέρνηση επέλεξε να εστιάσει σε δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, το οποίο μιλά για δύο συναντήσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ζόραν Ζάεφ. Ετσι, αντί να απαντήσει στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως αυτά προκύπτουν από την αποκάλυψη των πρακτικών από την Καθημερινή, ζητά απαντήσεις από τη ΝΔ για το πόσες φορές συνάντησε η κ.Σπυράκη τον Ζάεφ, τί του μετέφερε και ποιός ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεών τους. Μάλιστα, στις κατηγορίες της Πειραιώς για τυχοδιωκτική και ερασιτεχνική τακτική στη διαπραγμάτευση από τους κ.κ.Τσίπρα και Κοτζιά, το Μαξίμου αντεπιτέθηκε καταλογίζοντας στη ΝΔ συμπόρευση με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων. Η ίδια η κ.Σπυράκη, πάντως, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είπε ότι είχε συναντηθεί, δημοσίως και για πέντε λεπτά με τον Ζόραν Ζάεφ:«Μιλήσαμε για 4-5 λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον τύπο και από την εικόνα που διαμορφώνουμε θα καταψηφίσουμε το συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.
ΝΔ: Πέντε ψέματα του κ.Τσίπρα
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, καταμετρά πέντε ψέματα του κ.Τσίπρα, που όπως επισημαίνει, αναδεικνύονται από την αποκάλυψη των πρακτικών.
Έτσι, στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας:
1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι 'συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν'
Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».
2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.
Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε 'θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις'».
3. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».
4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».
5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμά τους.
Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».
Ζάεφ: Πρέπει να βιαστούμε
Σημειώνεται ότι από τα πρακτικά των συναντήσεων των σκοπιανών πολιτικών αρχηγών που δημοσίευσε η Καθημερινή επιβεβαιώνεται η βιασύνη για επίλυση του σκοπιανού, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε» λέει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση του Ιανουαρίου. «Ουδείς στην πΓΔΜ θέλει να λύσει το πρόβλημα. Αλλά η μη λύση είναι το πρόβλημα» συμπληρώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
«Αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια» λέει ο Ζάεφ σε επόμενο σημείο της εισήγησής του στη συνάντηση στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα, ο πρόεδρος του VMRO Χρίστιαν Μιτσόσκι, ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι.
Συνεχίζοντας το ίδιο επιχείρημα ο Ζάεφ καταγράφεται να λέει «οι προϋποθέσεις (σ.σ. επίλυσης) είναι ευνοϊκές αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία. Ο Τσίπρας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς αλλά διαφωνεί με τη γραφή του ονόματος στα λατινικά. Προτείνε το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "Άνω Μακεδονία" κατά το πρότυπου του Μαυροβουνίου ή της Λευκορωσίας». «Ο Τσίπρας θέλει λύση. Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα;» συμπληρώνει ο Ζάεφ.
Στη συνάντηση του Ιανουαρίου συζητήθηκε και το θέμα της γλώσσας με τον πρόεδρο Ιβάνοφ να σημειώνει «αν γίνουμε κάποια στιγμή μέλος της ΕΕ, τότε θα αναγράφεται εκεί "μακεδονική γλώσσα"» με τον Ζόραν Ζάεφ να περιγράφει ότι τότε η θέση των Σκοπίων ήταν «όχι συνταγματική αλλαγή και ταυτότητα. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Αν υπάρξει συναίνεση στη "μακεδονική" πλευρά, είναι καλύτερο από μια συνταγματική αλλαγή. Ένα δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο μόνο αν συμφωνούν όλοι».
Τέσσερις μήνες αργότερα στη δεύτερη σύσκεψη, τον Μάιο, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημερώνοντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια για όσα συζητήθηκαν στο Σούνιο στη συνάντηση που είχε με το Νίκο Κοτζιά περιγράφει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ως τη δημιουργική κατάληξη στην οποία κατέληξαν οι ειδικοί από τις δύο χώρες. Τόνισε, δε, ότι το επίθετο «Ίλιντεν» αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα, το μανιφέστο του Κρούσοβο καλεί σε μια τέτοα συμβίωση.
Στην δεύτερη αυτή συνάντηση επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιστκόσκι να αναρωτιέται «τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ άκυρη; Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ;».
ΠΗΓΗ: protothema.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τραγωδία για την οικογένεια Λάτση: Νεκρός ο Γιώργος Κατσιάπης
- Οι μικρές «ΔΕΗ» φεύγουν από την αγορά
- Έξι στα έξι ο Παναθηναϊκός
- Το «κεφάλι» του πρώην γενικού προξένου της Ελλάδος στη Σμύρνη ζητά η Παπασπύρου
- Ακραία προσβλητικός απέναντι σε Γιούνκερ και Ελλάδα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών
- Με βέτο στον ΟΗΕ απειλεί η Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- ΣτΕ: Απόλυση πρώην γ. προξένου στη Σμύρνη ζητεί η γ. επιθεωρήτρια Δημ. Διοίκησης
- Με τη βοήθεια της Deloitte το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Folli Follie
- Folli Follie: Νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Deloitte
- Αλλάζουν όλα για τα κινητά: Ελεύθερη η διακοπή συμβολαίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Οι μικρές «ΔΕΗ» φεύγουν από την αγορά
- ΗΡΩΝ: Το μεγάλο στοίχημα στο retail και το big πρότζεκτ της Κρήτης
- NRG: Από το trading ενέργειας στον όμιλο της Motor Oil
- Η Air Liquide εγκαινιάζει το συγκρότημα Paris Innovation Campus
- Αλλαγές για τα κινητά: Ελεύθερη η διακοπή συμβολαίου
- Εκπαίδευση κυκλοφοριακής αγωγής από την PIRELLI
- Αυξημένη κερδοφορία για την Ολυμπιακή Ζυθοποιία
- Cosmote: Μνημόνιο για ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G στο δήμο Ζωγράφου
- Σύγκρουση Μαξίμου - ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις Ζάεφ

- Τελευταία Νέα New Money
- Σύγκρουση Μαξίμου - ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις Ζάεφ
- Αυτά είναι τα αντικείμενα από το παρελθόν που δεν θες να χρησιμοποιήσεις!
- Σε ΑΜΚ έως 150 εκ. ευρώ προχωρά ο ιταλικός όμιλος Safilo
- Επίσκεψη της Επιτρόπου Κρέτσου αύριο στην Ελλάδα - Συναντήσεις με Τσίπρα, Δραγασάκη
- Καμίνης-Γεροβασίλη συζήτησαν για θέματα αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας
- Η Air Liquide εγκαινιάζει το συγκρότημα Paris Innovation Campus
- H Deloitte νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Folli Follie
- Έσοδα-ρεκόρ κατέγραψε η PwC παγκοσμίως
- Υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΓΓΤΤ και Δήμου Ζωγράφου για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G από την COSMOTE
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Μητσοτάκης: Η ανικανότητα του Τσίπρα φταίει για τις περικοπές των συντάξεων
- Συνεχίζονται τα προβλήματα για τον ΠΑΟΚ - Επέστρεψε ο Χρυσικόπουλος
- Αίτηση για IPO στις ΗΠΑ με στόχο το 1 δισ. δολάρια από την κινεζική Tencent Music
- Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η Κορίνα Κρέτσου
- Η Air Liquide εγκαινίασε το Συγκρότημα Καινοτομίας της στο Παρίσι
- Πιο κοντά στην ανακάλυψη του πλανήτη Χ οι αστρονόμοι
- Έξι στα έξι ο Παναθηναϊκός
- ΣΥΡΙΖΑ: Θέματα εν όψει της Κ.Ε. στη συνεδρίαση του Π.Σ.
- Παίδων «Π. &Α. Κυριακού»: Έως τέλος Οκτωβρίου η πληρωμή εφημεριών Ιουλίου στους ειδικευόμενους
- Επίσκεψη της Επιτρόπου Κρέτσου την τετάρτη στην Ελλάδα