Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού για αναμόρφωση της NAFTA

Ο Ντόναλντ Τράμπ «έκλεισε» διμερή συμφωνία με το Μεξικό για την αναμόρφωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), σύμφωνα με τρία άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κάνει σύντομα ανακοίνωση.

Για «μια μεγάλη συμφωνία που μοιάζει καλή με το Μεξικό!» έκανε λόγο νωρίτερα μέσω Twitter ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία με τον Καναδά, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξέλιξη

στις συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, με φόντο τις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ ότι θα καταργήσει τη NAFTA. Σημαντική πρόοδος μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ επήλθε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στους τομείς της ενέργειας και των αυτοκινήτων. Οι τρεις χώρες έχουν εμπορικές συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια ετησίως, μεγάλο μέρος των οποίων υπάγονται στη συμφωνία.

Υπάρχει μόνο ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας του Μεξικού στους δημοσιογράφους από την Ουάσινγκτον, λίγο πριν εισέλθει στο γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο. Ο Μεξικανός υπουργός δεν διευκρίνισε ποιο ήταν το ζήτημα.

Η NAFTA συνήφθη για πρώτη φορά μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού το 1994.

Keywords
Τυχαία Θέματα