Συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για αλουμίνιο και χάλυβα: Πανηγυρίζει η Φον ντερ Λάιεν, οργισμένοι οι παραγωγοί
Στην αρχή ακούστηκαν ως θετικά νέα και έτσι παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν συμφωνία για την κατάργηση των δασμών (10%) που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές αλουμινίου και άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αμερικανική αγορά ( άρθρο/ section 232). Σε απάντηση, οι Βρυξέλλες είχαν λάβει «μέτρα διασφάλισης» για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών. Και αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής, θα καταργηθούν.
Η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «νέο ορόσημο στην ανανεωμένη εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ.»
Όμως, ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
Βιομηχανία Αλουμινίου: «Μας θυσιάζουν»Όπως ανέφεραν στο newmoney πηγές της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, η συμφωνία που ανακοινώθηκε ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Αιτία η πρόβλεψη ποσοστώσεων στις εισαγωγές ευρωπαϊκού αλουμινίου και μάλιστα με βάση τα επίπεδα των ετών 2018-2019. Εισαγωγές που ξεπερνούν αυτές τις ποσοστώσεις θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε δασμούς 10% (όπως ισχύει υπό το άρθρο 232).
Η «πονηριά» της κυβέρνησης Μπάιντεν έγκειται στο γεγονός ότι επιβλήθηκε ως έτος αναφοράς το 2018-2019, ακυρώνοντας την ενισχυμένη θέση των ευρωπαϊκών προϊόντων το έτος 2021, όταν η ζήτηση για αλουμίνιο εκτοξεύτηκε.
Στην Ευρώπη, η βιομηχανία αλουμινίου υποδέχθηκε τα νέα με απογοήτευση.
«Η αντικατάσταση των δασμών του άρθρου 232 με ένα άλλο μέτρο που στρεβλώνει το εμπόριο είναι μια κατάσταση “lose-lose” (όλοι χάνουν) για τη βιομηχανία αλουμινίου και τους πελάτες της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ).
«Το σύστημα ποσοστώσεων απλώς θα δημιουργήσει ένα σύστημα τιμών δύο ταχυτήτων και αβεβαιότητα. Οι έμποροι μετάλλων θα το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους για να χειραγωγήσουν τις τιμές του αλουμινίου σε βάρος των παραγωγών και των κατασκευαστών αλουμινίου.»
Επίσης, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί φοβούνται ότι με τη συμφωνία αυτή η Ε.Ε. θέτει βάσεις για μόνιμη και μελλοντική χρήση περιορισμών στο διατλαντικό εμπόριο, προς όφελος της Κίνας.
«Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες προκλήσεις ανταγωνιστικότητας λόγω του υψηλού ρυθμιστικού κόστους στην ΕΕ και του αθέμιτου ανταγωνισμού από την Κίνα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΕΑ, Gerd Gοtz . «Ωστόσο, παρά την επισφαλή κατάσταση του κλάδου μας, η ΕΕ ανέστειλε τα από καιρό αναμενόμενα μέτρα αντιντάμπινγκ για τα κινεζικά πλατέα προϊόντα έλασης, στερώντας μας την προστασία που απολαμβάνουν οι αμερικανικές εταιρείες. Τώρα μας προκαλεί άλλο ένα πλήγμα μέσα σε ένα μήνα. Η ΕΕ θυσιάζει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας αλουμινίου, όπως ποτέ στο παρελθόν.»
Χάλυβας: Κίνδυνος από Ρωσία και ΚίναΑν και καταρχήν θετική σε οποιαδήποτε κίνηση αποκαθιστά τον δίκαιο και ελεύθερο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στη συμφωνία είναι και η βιομηχανία του χάλυβα.
«Όπως έχουμε πληροφορηθεί, το τελικό κείμενο που θα συμφωνηθεί θα προέρχεται μάλλον από μονομερή απόφαση των ΗΠΑ και δεν θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δύο μερών» δήλωσε στο newmoney ο πρόεδρος της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδας, Νικόλαος. Ι. Γεωργακέλλος. «Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η ΕΕ δεν θα έχει επισήμως λόγο στην επιλογή των προϊόντων που θα υποβληθούν σε δασμούς. Επαναλαμβάνω, όμως, πως δεν έχουμε ασφαλείς πληροφορίες για τα θέματα αυτά.»
Η Ελλάδα έχει παρουσία στην αμερικανική αγορά χάλυβα με επιμήκη προϊόντα (δηλαδή χονδρόσυρμα και ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος) που εξάγονται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ από τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς τα χαλυβουργεία υπολειτουργούσαν κατά την οικονομική κρίση. Στις ΗΠΑ δραστηριοποιείται ο όμιλος χάλυβα Σιδενόρ της Viohalco.
Ο κίνδυνος για Ευρώπη και Ελλάδα αφορά στην πιθανή κατάργηση των Μέτρων Διασφάλισης (Safeguard Measures) που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.
Ως μέτρα διασφάλισης ορίζονται από τον ΠΟΥ, οι ενέργειες «έκτακτης ανάγκης» απέναντι σε αυξημένες εισαγωγές προϊόντων, όταν οι εισαγωγές αυτές απειλούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημία στην εγχώρια βιομηχανία του μέλους εισαγωγής.
Σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων αυτών «η ΕΕ και ιδιαιτέρως η χώρα μας και οι λοιπές γειτονικές χώρες-μέλη της ΕΕ, λόγω γεωγραφικής θέσης, θα γίνουν ο κύριος στόχος των εξαγωγών των τρίτων χωρών» εξηγεί ο Ν. Γεωργακέλλος αναφερόμενος κυρίως στα φθηνά προϊόντα από Κίνα και Ρωσία.
«Αυτό για την Ελλάδα εμπεριέχει επί πλέον σοβαρούς κινδύνους γιατί λόγω της έντονης σεισμικότητας της χώρας μας, το κατ’ εξοχήν αντισεισμικό υλικό που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και αυστηρών προδιαγραφών, κάτι που τα προϊόντα των ελληνικών χαλυβουργείων το εξασφαλίζουν ικανοποιητικά, αλλά είναι αμφίβολο αν αυτό συμβαίνει με τα φθηνότερα προϊόντα που προέρχονται από ορισμένες τρίτες χώρες.»
Η «κληρονομιά» ΤραμπΤον Ιούνιο του 2018, η κυβέρνηση Τραμπ εισήγαγε δασμούς στις αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Νέοι δασμοί εισήχθησαν τον Ιανουάριο του 2020, που επηρέασαν ευρωπαϊκές εξαγωγές ορισμένων παραγώγων προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Αποτέλεσμα: οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα μειώθηκαν από 5,1 εκατομμύρια τόνους σε 2,4 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2018 και 2020.
Ως απάντηση, η ΕΕ εισήγαγε μέτρα εξισορρόπησης (μέτρα διασφάλισης) τον Ιούνιο του 2018 στις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (παρόμοια απάντηση της ΕΕ ακολούθησε τη δεύτερη δέσμη δασμών των ΗΠΑ το 2020).
Τα υπόλοιπα μέτρα εξισορρόπησης από τις Βρυξέλλες, που επηρεάζουν εξαγωγές αξίας έως και 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2021.
Η ΕΕ ανέστειλε αυτά τα μέτρα έως την 1η Δεκεμβρίου 2021 και αποφάσισε ακύρωσή τους μετά τη συμφωνία Φον ντερ Λάιεν- Μπάιντεν.
Η βιομηχανία αλουμινίου στην Ευρώπη μετρά πάνω από 600 εργοστάσια που δίνουν δουλειά σε 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ και την 16η παγκοσμίως σε όρους παραγωγής αλουμίνας (στοιχεία ΙΟΒΕ, 2019). Ο κλάδος αλουμινίου είναι από τους πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας. Αποτελείται από 3.000 επιχειρήσεις, σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου, και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 30.000 άτομα.
Διαβάστε ακόμη:
ΑΣΕΠ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για την 469 προσλήψεις στο Υπ. Πολιτισμού – Δείτε την προκήρυξη
Η στρατηγική για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ακρίβειας
Καθηγητής του John Hopkins: Η πανδημία σε 6-8 μήνες θα φύγει – Ο κορωνοϊός θα μείνει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Focus: Ο αρχηγός του FDP Κ.Λίντνερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών – Τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης
- Πόσο πρώτοι είναι τελικά οι Έλληνες εφοπλιστές;
- Η πανδημία, ευκαιρία για το «νέο ΕΣΥ»
- Μέτρα, lockdown και βίαια επεισόδια στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων (Vid)
- Η τρίτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 95% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη της Pfizer
- Καθηγητής του John Hopkins: Η πανδημία σε 6-8 μήνες θα φύγει – Ο κορωνοϊός θα μείνει
- Θεσσαλονίκη:Τρεις γυναίκες συνελήφθησαν για διάρρηξη 5 διαμερισμάτων στην Καλαμαριά
- Τρίτη δόση εμβολίου: Οι οδηγίες του FDA και του CDC
- H Jeep τραβάει στα άκρα τον όρο "εξατομίκευση"
- Τι «έδειξαν» τα rapid test του ΕΟΔΥ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Μέτρα, lockdown και βίαια επεισόδια στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων (Vid)
- Καθηγητής του John Hopkins: Η πανδημία σε 6-8 μήνες θα φύγει – Ο κορωνοϊός θα μείνει
- ΑΣΕΠ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για την 469 προσλήψεις στο Υπ. Πολιτισμού – Δείτε την προκήρυξη
- Υπ. Εργασίας: Ρεκόρ κλήσεων στον νέο ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών 1555
- Σκυλακάκης για έκτακτο μέρισμα: Με έλλειμμα 10% γίνονται μόνο τα απαραίτητα
- Η στρατηγική για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ακρίβειας
- Μήνυμα Μητσοτάκη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Ακούραστοι φρουροί της εθνικής ασφάλειας
- Νέα μελέτη: Ο κορωνοϊός προήλθε από την αγορά της Γουχάν (vid)
- Τελευταία Νέα New Money
- ΑΣΕΠ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για την 469 προσλήψεις στο Υπ. Πολιτισμού – Δείτε την προκήρυξη
- Μήνυμα Μητσοτάκη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Ακούραστοι φρουροί της εθνικής ασφάλειας
- Καθηγητής του John Hopkins: Η πανδημία σε 6-8 μήνες θα φύγει – Ο κορωνοϊός θα μείνει
- Η στρατηγική για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ακρίβειας
- Νέα μελέτη: Ο κορωνοϊός προήλθε από την αγορά της Γουχάν (vid)
- Μέτρα, lockdown και βίαια επεισόδια στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων (Vid)
- Σκυλακάκης για έκτακτο μέρισμα: Με έλλειμμα 10% γίνονται μόνο τα απαραίτητα
- Υπ. Εργασίας: Ρεκόρ κλήσεων στον νέο ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών 1555
- Αντίστροφη μέτρηση για Black Friday – Cyber Monday: Στη μάχη των προσφορών επιχειρήσεις και καταναλωτές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι συνεχίζει να φέρνει μετανάστες στα σύνορά της
- Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας με θέμα το Ναγκόρνο Καραμπάχ
- Ν. Δένδιας: Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και στον Χάρτη του ΟΗΕ είναι η βάση για σχέσεις καλής γειτονίας
- Πολωνία: Η Λευκορωσία εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα
- Δένδιας: Η Ελλάδα χτίζει γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης
- Κ. Σακελλαροπούλου: Με αισθήματα ευγνωμοσύνης γιορτάζουμε την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
- Η Λευκορωσία εξακολουθεί να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορα, σύμφωνα με τη Πολωνία