Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της αγοράς από την ενεργειακή κρίση – Μετά το α΄τρίμηνο η ομαλοποίηση

Κορύφωση  της ενεργειακής κρίσης για την Ελλάδα εντός του α΄ τριμήνου του 2022 και ομαλοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων τους επόμενους μήνες προβλέπει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Το report που αναλύει την τρέχουσα  οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές εξελίξεις της ΕΕ, επιβεβαιώνει τους φόβους για διατήρηση της κρίσης και το επόμενο διάστημα αλλά και τις σοβαρές παρενέργειες στο καλάθι της κατανάλωσης λόγω της ανατίμησης των αγαθών.    

Σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ΑΕΠ

της  Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,7% εντός του 2021.  Οι τουριστικές ροές το καλοκαίρι βοήθησαν την οικονομία να ανακτήσει σημαντικό κομμάτι από τις ζημίες λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας ενώ ο βιομηχανικός κλάδος  αναφέρεται ότι έχει ανακάμψει δυναμικά.

Προβληματισμό όμως δημιουργεί η εικόνα του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε σε επίπεδα  ρεκόρ 4,6% στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Eυρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί και να φτάσει στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι το γ’ τρίμηνο. Στη συνέχεια, προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 2,1% και θα πέσει κάτω από το 2% μέσα στο 2023.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ακόμα κι αν οι τιμές σταθεροποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο  πληθωρισμός δεν θα μειωθεί κάτω από το 2% έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Επίσης επισημαίνεται ότι το υψηλό κόστος παραγωγής θα οδηγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω της έντασης του ενεργειακού κόστους.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην κατανάλωση τόσο για τα οικιακά τιμολόγια όσο και για τις επιχειρήσεις. Και αυτός ο πονοκέφαλος μεταφέρεται και στα κυβερνητικά κλιμάκια που καλούνται να σβήσουν τις φωτιές που ανάβουν οι ανατιμήσεις των καυσίμων. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Επίκεντρο της συζήτησης δεν ήταν άλλο από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τη σημαντική επιβάρυνση που αυτές επιφέρουν στο κόστος παραγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας και τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά της.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνέχεια στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κατά την διάρκεια του έτους και εφόσον δεν παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για έγκριση από την Ε.Ε. της επέκτασης του μέτρου Αντιστάθμισης λόγω επιβάρυνσης από το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και της διακοψιμότητας.

Όσον αφορά στο μέτρο του Net Metering που σχετίζεται με την έννοια της αυτοπαραγωγής και της ιδιοκατανάλωσης και το αίτημα επέκτασης υποδομών, δικτύων και αδειοδοτήσεων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για την παρουσίαση προγράμματος μέσω του οποίου θα επιδοτείται το κόστος σύνδεσης χωρίς περιορισμό στην απόσταση. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης επενδύσεων που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση με ταυτοχρονισμό.

Ένα μέτρο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο ανάκαμψης με 90 εκατ. ευρώ. Στα πρόσθετα μέτρα στήριξης των βιομηχανιών, ο υπουργός επανέλαβε χθες πως οι επιχειρήσεις μέσης και υψηλής τάσης θα απαλλαγούν από την καταβολή των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022  συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ. Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αναστολή μετά τον Μάρτιο, εφόσον το κόστος παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη:

«Πόλεμος» 30 ημερών για ανάπτυξη, ακρίβεια, μισθούς, επιτόκια και ελλείμματα 

Το πολιτικό δελτίο, η Παγκρήτια με HSBC, η Frigoglass και το δακτυλίδι πέντε καρατίων του Πηλαδάκη

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: Γιατί εισήλθαμε στην «Ελληνικοί Χυμοί»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεχίζεται, – Μετά, ΄τρίμηνο,synechizetai, – meta, ΄trimino