Συνεδριάζει η ΕΚΤ υπό τη σκιά του Brexit – Το «σήμα» που περιμένει η αγορά από τον Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι περίμενε για καιρό, ίσως για μία φορά, να έχει μία ήσυχη συνεδρίαση για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πριν τις διακοπές του καλοκαιριού. Το ξέχασε γρήγορα...

Η ψήφος της Βρετανίας τέσσερις εβδομάδες πριν να εγκαταλείψει την ΕΕ θα κυριαρχεί όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους το μεσημέρι, μετά το πέρας της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Αν και δεν είναι ορατή κάποια

ενέργεια άμεση, ο ίδιος αφήσει να εννοηθεί ότι θα ενεργοποιηθούν και άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας όταν η ΕΚΤ θα έχει στη διάθεση της τις νέες οικονομικές προβλέψεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την επόμενη φορά δηλαδή που θα συνεδριάσει.

Ο Ντράγκι έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιβραδύνει ως αποτέλσμα του Brexit, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία απάντηση εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας είανι απαραίτητη. Ωστόσο μία μεγάλη ανησυχία είναι πόσο μακρυά μπορεί να πάει με ένα πακέτο μέτρων που ήδη συμπεριλαμβάνει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,7 τρισ ευρώ το οποίο σταδιακά περιορίζεται απ' τις εξαιρετικά χαμηλές ομολογιακές αποδόσεις.

«Η ψήφος της Βρετανίας να αποχωρήσει απ' την ΕΕ μπορεί να σημαίνει πολλά για την ΕΚΤ», λέει ο Holger Sandte, επικεφαλής οικονομολόγος επί ευρωπαϊκών θεμάτων της Nordea Markets στην Κοπεγχάγη. «Μία επιβράδυνση των οικονομικών προοπτικών μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει και άλλη χαλάρωση κάποια στιγμή αλλά η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων καθιστά αδύνατους να πραγματοποιηθούν τους τωρινούς στόχους αγορών

Μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική την περασμένη εβδομάδα δίδοντας το σήμα ότι είναι πρόθυμη να δράσει τον Αύγουστο, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι επίσης η ΕΚΤ θα περιμένει.

Οι δείκτες της αγορές δείχνουν μία μείωση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει σήμερα το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0 και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,4%.

Η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται στις 14.45 ώρα Ελλάδος ενώ ο Ντράγκι θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου 45 λεπτά αργότερα, στις 15.30.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν προς το παρόν την διατήρηση του προγράμματος ομολόγων στα 80 δισ ευρώ το μήνα, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα για έξτρα μέτρα να προσδιορίζεται για τη συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου. Επίσης προβλέπουν μία παράταση του QE πέραν του Μαρτίου του 2017.

Ένα πρόβλημα για τους χαράσσοντες τη νομισματική πολιτική είναι ότι αν και έχουν κάνει πολλά για να τροφοδοτήσουν την πιστωτική επέκταση, η αύξηση στις χορηγήσεις παραμένει περιορισμένη.

Παρομοίως, αν και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί 0,1% τον Ιούνιο, έπειτα από δύο μήνες υπό το μηδέν, εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά απ' το στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Μάλιστα ούτε η Κεντρική Τράπεζα ούτε οι επενδυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί σχετικά σύντομα.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και μετά το Μάρτιο, το πιο πιεστικό πρόβλημα μπορεί να είναι η έλλειψη κρατικών ομολόγων προς αγορά με βάση τους όρους που έχουν τεθεί αναφορικά με τις αποδόσεις τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS και της SEB το ζήτημα αυτό ίσως αρχίσει ήδη να φαίνεται απ' τον Αύγουστο. Οι αποδόσεις του γερμανικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να αγοράζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης υπό τον πρόγραμμα QE, έχουν καταρρεύσει καθώς οι επενδυτές έχουν σπεύσει στην ασφάλεια τους μετά την ψήφο των Βρετανών.

Τέλος, και μια προειδοποίηση για τους Κεντρικούς τραπεζίτες που μπαίνουν στον πειρασμό να εκπλήξουν τις αγορές με μεγάλα ποσοστά χαλάρωσης: Μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε η Goldman Sachs Group αυτή την εβδομάδα, η απρόσμενη χαλάρωση απ' την ΕΚΤ εξωθεί άλλους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομικές προοπτικές προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.

Λαμβάνοντας μία απρόσμενη χαλάρωση ως ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα, με την προνομιακή της σχέση σε όλες τις πληροφορίες, βλέπει περισσότερους κινδύνους μπροστά, οι αναλυτές συνηθίζουν πλέον να αντιδρούν στις εκπλήξεις μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η έρευνα της Goldman από τον Jonathon Hazell και τον Lasse Holboell Nielsen βρήκε πως για κάθε 10 μονάδες βάσης απρόσμενης μείωσης των επιτοκίων οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα περιέκοπταν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη κατά μ.ο. 25 μονάδες βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα